Közélet

Hosszú évek óta nem változott a koszt a menzán

Hosszú évek óta nem változott a koszt a menzán

2018. szeptember 9., vasárnap
Hosszú évek óta nem változott a koszt a menzán

Szinte mindenki a szájában érzi az iskolai menzán kapott bolognai ízét. Kiderült, mindegy milyen évet írunk, még most is ez a kedvenc a gyerekek körében.

Az Európai Bizottság hétfőn jelentette be, hogy az uniós tagállamokban tartozó iskolákban, gyümölcsöt, zöldséget, és tejet osztanának. A tájékoztatás szerint 150 millió euró, vagyis mintegy 48 milliárd forint áll rendelkezésre gyümölcsökre és zöldségekre, 100 millió euró, mintegy 32 milliárd forint pedig tejre és tejtermékekre jutna.

Magyarországon jelenleg egy EMMI által meghatározott rendelet alapján döntik el, mit adnak azoknak a gyerekeknek, akik a közétkeztetésben részt vesznek.

Itt meg van határozva a kalória, és a változatosság elve is. Szegeden a Sulihost nevű cég, mint vállalkozó vállalta, hogy elkészíti és ki is viszi a gyerekeknek az iskolákba az ebédet. Őket a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata felügyeli, és el kell számolniuk azzal, hogy mi kerül a tanulók asztalára.

A Sulihost-hoz tartozik szinte az összes bölcsőde, óvoda, általános és középiskola ellátása, kivéve a magánintézményeket. Mint kiderült, minden korosztály más ételt kap, az életkoruknak megfelelően.

A bölcsődékbe még így is három fajtát főznek, attól függően, hogy ki az, aki tud már szilárd ételt fogyasztani. A középiskolában pedig már A és B menü is van, így ott szinte szabadkezek kapnak a diákok az étel kérdésében. „A „felnőttes” ételek közül a hagyományos magyar ízeket kedvelik a gyerekek. Ez alól kivételt képez a bolognai, vagy a milánói, ugyanis ez az olasz konyha gyümölcse. Persze, ez is már magyarosítva van, elég az iskolai emlékeinkre gondolni. Népszerű azért a rántott hús, és a rakott krumpli is. A rakott zöldségektől kifejezetten ódzkodnak a nebulók. A zöldségeket csak leves formájában akarják elfogyasztani.” – árulta el Pék József, a Sulihost ügyvezetője.

„ A levest csak nagyon ritkán eszem meg, mert az általában otthon sincsen. A zöldségeket nem szeretem, kivéve a paradicsomot. Ha néha van paradicsomleves, akkor azt meg szoktam enni, és a paradicsomos húsgombóc is jólesik ebédre. Ha bolognai, vagy aranygaluska van, az a legjobb. Néha a főzelékeket hígnak érzem, és ízetlennek.”

– mesélte nekünk Gábor, aki általános iskolában tanul. Próbálkoznak reform ételekkel is a menzán, több – kevesebb sikerrel. A rizst többször váltják bulgurra, de a pritamin paprika népszerűsítése is megtörtént.

„A következő hétre amerikai palacsintát tervezünk sütni, persze nyolc – tizenkétezer palacsintánál vet fel fizikai nehézségeket” –

tette hozzá Pék József. Egy óvodai ebéd 308 forintba kerül, ugyanez a középiskolában már 422 forintra rúg. A diétás ebédnél változnak az árak ez a kicsiknél 461, a nagyobbaknál 635 forintba kerül, ha a szülő fizeti.

A kormány ettől az évtől még több család számára biztosítja a kedvezményes tanév közbeni étkezést és az ingyenes tankönyvellátást a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jogosultsági jövedelemhatárának 5%-os emelése által. Az intézményi gyermekétkeztetést ingyenesen kell biztosítani a bölcsődében, mini bölcsődében nyújtott bölcsődei ellátásban vagy óvodai nevelésben részesülő gyermek számára, ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, tartósan beteg vagy fogyatékos, vagy olyan családban él, amelyben tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek. Ha olyan családban él, amelyben három vagy több gyermeket nevelnek, vagy amelyben a szülő nyilatkozata alapján az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér személyi jövedelemadóval, munkavállalói, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal csökkentett összegének 130%-át. Ide tartoznak a nevelésbe vett fiatalok is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.