Közélet

Rendőrök vigyáznak a kicsikre az iskolák közelében

Rendőrök vigyáznak a kicsikre az iskolák közelében

2018. szeptember 3., hétfő
Rendőrök vigyáznak a kicsikre az iskolák közelében

A tanév első napján a szegedi rendőrök forgalomirányítással segítik a zavartalan közlekedést, valamint bűnmegelőzési oktatásokat tartanak ebben a tanévben is.

„Ahol szükséges, és nincsenek útburkolati jelek felfestve, ami segítené a gyerekek közlekedését, ott a rendőrök személyesen is kint vannak az utcán”

– ismertette Vad Róbert, a Balesetmegelőzési Bizottság titkára egy hétfő reggeli sajtótájékoztatón. Ilyen hely például a Lechner tér-Madách utca sarka, ahol szükséges volt a forgalom irányítása. A Szegedi Rendőrfőkapitányság szerint csak összefogással lehet fenntartani a rendet ilyen esetekben. Ezért a polgárőrökkel szorosan együttműködve készültek a tanév első napjára. Magyari Béla, a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség sajtóreferense és tiszteletbeli elnöke elmondása alapján, a polgárőrök előre egyeztetett időpontban, és megnövekedett számban segítik a rendőrök munkáját az óvodák és iskolák környékén. A közlekedésen kívül a lopásokra is odafigyelnek.

„Az önkormányzati utak üzemeltetése van a kezünkben, valamint a forgalomszervezés. A jogszabályokat be kell tartani, és ezek mentén kell kialakítani egy megfelelő közlekedési morált a városban. A rendőrséggel együttműködve sikerül megoldani azokat a problémákat, amiket az iskola első napja hozhat a közlekedők számára. A tapasztalat az, hogy a szülők az intézmény küszöbén szeretnék kitenni a gyermeküket, minél közelebb az iskolához. Szegeden van annyira fejlett a gyalogos közlekedés, ezért ezt feleslegesnek tartom. Érdemes kiválasztani a szülőknek egy olyan pontot, ami nem annyira központi, és ott kitenni a gyermeküket”

– tájékoztatott Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit kft igazgatója. Az összefogás részeként, Mózesné Toronykői Márta, a Csongrád Megyei Rendőrfőkapitányság Bűnmegelőzési osztályvezetője kifejtette, hogy a most kezdődő tanévre azokkal a programokkal készültek, amelyek már korábban is sikeresek voltak. Ilyen a DADA és az Ellenszer program az általános iskolákban, a középiskolákban pedig a Bűnmegelőzési Tanácsadó programot folytatják. Amelyik középiskola igénybe veszi ezt, annak egy saját tanácsadója lesz bűnmegelőzési ügyekben, ez pedig igencsak hasznosnak bizonyul a gyakorlatban. Tovább viszik a Kéktér programot is, melyet Szegeden fejlesztettek ki a közlekedés segítésére. Az egyetemistákra is gondoltak, az SZTE-vel közös együttműködés idén szeptember 12-én kezdődik el, és a jövő pedagógusait készíti fel a legfontosabb prevenciós ismeretekre.

A legforgalmasabb időpontokban kint vannak a rendőrök

„A kiválasztott iskoláknál a nap kezdetén és végén kint vannak a kollégáink, segítve a gyerekek biztonságos átkelését az út egyik oldaláról a másikra. Fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek az alapvető közlekedési szabályokkal, és erre a szülőknek kell megtanítani őket. A rendőrök személyes jelenléte nagyon fontos egy ilyen helyzetben, mint a ma reggeli dugó is. Ha a kollégáink látják, hogy nagyon be fog dugulni egy sáv, akkor onnan engedik a forgalmat, de az elsők a gyerekek, hogy ők időben eljussanak az iskolába"

– foglalta össze Vad Róbert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.