Gazdaság

Gazdát keres a Vadaspark lakópark

Gazdát keres a Vadaspark lakópark

2018. augusztus 30., csütörtök
Gazdát keres a Vadaspark lakópark

A szegedi lakóparkban élők egy 14 éve húzódó problémát szeretnének megoldani. Aki támogatná őket, még a „közterületeiket” is elnevezhetné.

Furcsa helyzetbe kerültek a Vadaspark lakóparkban élők. A területet felvásárló cég, ami a beruházást és építkezéseket végeztette, időközben csődbe ment, mégis még mind a mai napig hozzájuk tartoznak lakópark utcái és terei. A lakók megvették a lakásokat, fizetik az adóikat, de szolgáltatásokat a várostól nem kapnak, illetve nem is kaphatnak.

Az utolérhetetlen cég

Bár Maul Ibolya szerint, aki a helyi lakosok ügyét karolta fel, a kivitelezést eredetileg végző, majd később csődbe ment Zöldövezet Lakópark Kft.-nek lett jogutódja, a Real Hungary Nyrt. képében. Mégsem tartoznak hozzájuk, és az említett cég szerint sincs köztük semmilyen kapcsolat. Sőt, a Real Hungary egyik alkalmazottja úgy tudja, hogy a Zöldövezet Lakópark Kft. működése visszaállt. Így a Vadaspark Lakópark papíron az eredeti kivitelezőhöz tartozik, őket telefonon mégsem lehet elérni, ugyanis a telefonszámukon előfizető már nem kapcsolható. A lakópark tehát gyakorlatilag gazdátlan, a közterületei pedig valójában magántulajdonnak számítanak.

„Hivatalos adatokat nem tudunk. Mi csak itt lakunk, és csupán azt tapasztaljuk, hogy mit csinálnak, és mit nem. Azt se tudjuk igazán, hogy kinek kéne csinálnia, de mivel a Zöldövezet Lakópark szerepel a tulajdoni lapokon, úgy véljük, hogy ez hozzájuk tartozik” – mesélt Maul Ibolya a kilátástalan helyzetükről.

A jelenlegi állapotok

Több helyről hiányoznak a jelzőtáblák, az egyébként közterületnek számító területeken senki sem nyírja a füvet, ahol pedig karban vannak tartva, az a lakóközösség önkéntes munkájának köszönhető.

Az utcák végén már ilyen állapot fogadja a lakókat. Fotó: Kovács Ferenc

A legnagyobb problémája a lakóknak nem a fent említettek, hanem a megoldatlan parkolás. A lakópark legtöbb utcájában nincs kialakítva parkoló. Az autósok kénytelenek szabálytalanul parkolni, ugyanis zöldövezetnek számítanak az utcák melletti füves részek, amire elvileg nem, vagy csak részben állhatnának rá.

A lakópark helyzete számokban

14 évvel ezelőtt - mikor a probléma kezdődött - egy 60 négyzetméteres lakás 13 millió forintba került. Ma már egy 43 négyzetméteres másfél szobás lakás kerül majdnem 20 millió forintba az ingatlan.com oldalra felrakott hirdetések szerint. A 14 éve húzódó ügy 550 lakást és közel 1500 lakót érint, de csak 200 lakos száll be a költségekbe rendszeresen. Éves szinten 200 ezer forint a karbantartása a közterületeknek, ha nem számoljuk bele azokat a helyreállításokat, amikre jelenleg szükség lenne.

Az utcákról is csak akkor viszik el a szemetet, ha fizetnek az SZKHT-nek. Fotó: Kovács Ferenc

Maul Ibolya egy közösségi oldalon tett közzé egy felhívást, amiben azt írja, hogy 100 ezer forint támogatást szeretnének kérni, egy a közösségük ügyét magáénak érző cégtől, vagy magánszemélytől. Ebből az összegből a játszóterük gondozását, a fűnyírás költségét, a lombszedés kiadásait, és a játékok felújítási költségeit szeretnék fedezni.

A támogatás jutalma

Aki a támogatásuk mellett döntene, még el is nevezheti majd a „közterületet”, ami ugye valójában nem is az, hiszen hivatalosan nem tartozik a városhoz.

Még a körforgalom is eladó, hiszen a felújítás erre is ráférne. Fotó: Kovács Ferenc

Hogy végül ki adhat majd új nevet a lakópark tereinek, az szeptember 30-án kiderül. Amennyiben több támogató is jelentkezne, úgy nem kell attól tartani, hogy egymásra licitálnának, ugyanis a játszótér mellett van egy körforgalmuk, egy ligetjük, egy erdei tanösvényük, több útszakaszuk, és még egy megépítésre váró parkoló is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.