Sport

Szegedi egyetemisták is indulnak a Sárkányhajó vb-n

Szegedi egyetemisták is indulnak a Sárkányhajó vb-n

2018. július 10., kedd
Szegedi egyetemisták is indulnak a Sárkányhajó vb-n

Jövő héten elrajtol az év legnagyobb magyarországi sporteseménye a 11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokság, ahol öt kontinens 30 országának 6200 versenyzője küzd azért, hogy dobogóra állhasson a sárkányhajózás történetének valaha látott legnagyobb versenyén.

„Történelmi jelentőségű eseménynek adhat otthont Szeged városa. A sárkányhajózás több ezer éves múlttal rendelkezik, és jelenleg is nagyon népszerű sportágnak számít, a világon több mint 90 millióan űzik.” – hangsúlyozta Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke. „A sárkányhajózás az 1980-as években tört be Európába. Hazánkban 1997-ben honosodott meg, és azóta is töretlenül fejlődik. Az idei lesz a 3. sárkányhajó világverseny, aminek Magyarország ad otthont: az első 2009-ben egy klublegénység világbajnokság volt Budapesten, amelyen 1700 sportoló vett részt. 2013-ban Szegeden rendezték a Nemzetek Közötti Világbajnokságot kimagasló részvétellel, ugyanis 3000 sportoló versenyzett a Maty-éren.

Többek között pont az öt évvel ezelőtti sikeres vb-nek köszönhetően sikerült idén ismét Szegedre hozni a világbajnokságot, amely minden eddigi rekordot felül fog múlni, hiszen 6200 versenyző vesz részt a megmérettetéseken.

A sárkányhajózás, mint sportág klubszinten szerveződik, ebből kifolyólag a klubok erősebbek, mint a nemzeti csapatok, úgyhogy nem túlzás azt állítani, hogy a világ legjobbjai szerepelnek majd Szegeden, a 11. Klub Legénység Világbajnokságon.” – összegezte Járosi. A szövetség elnöke kiemelte, hogy a legtöbb versenyző Kanadából érkezik.

Járosi Péter szerint, az idei sárkányhajó világbajnokság minden eddigit felülmúl majd. (Fotó: Kovács Ferenc)

„A számok nyelvére lefordítva, csak Kanadából 1500 sportoló érkezik, a második legtöbb versenyző az USA-ból jön, szám szerint 927. Magyarország ebben az összevetésben724 versenyzővel a harmadik. A VB-n 15 magyar klub és 4 egyetem indul, köztük az SZTE is. A szegedi és a térségbeli szállodák megteltek, mivel több, mint 6000 ember érkezik a sárkányok hetére. Ez hozzávetőlegesen 1 milliárd forint bevételt jelent a városnak.”

– jelentette ki Járos Péter. Ács Szilvia, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft ügyvezetője szerint, javíthatja Szeged imázsát az előttünk álló világbajnokság. „Nagy öröm, hogy Magyarország idei legnagyobb rendezvényének Szeged ad otthont. A vizes sportok tekintetében gyakorlatilag 2 évente rendeznek világversenyeket a városunkban és ez a turizmus fejlődésére is pozitív hatással van. A helyszínválasztást megelőzően olyan marketing anyagokat készítettünk, amik arra sarkalták a döntéshozókat, hogy a napfényvárosában rendezzék az idei VB-t. Reméljük minél több turisztikai szolgáltatást használnak majd az ideérkező versenyzők. Ez a világbajnokság nagyon fontos imázsépítő potenciál Szeged számára. Reméljük a világbajnokság végeztével, örömmel távoznak majd városunkból a résztvevők.” – mondta Ács Szilvia.

Ács Szilvia szerint, a sárkányhajó világbajnokság javíthatja Szeged imázsát. (Fotó: Kovács Ferenc)

A világbajnokság ideje alatt önkéntesek segítik majd a versenyek lebonyolítását, erről, valamint a szegedi egyetemi csapatról Török Réka, a Sárkányhajó Szövetség önkéntes vezetője beszélt. „Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy sikerült 62 önkéntest toboroznunk. A jelentkezők magas számából jól látszik, hogy a szegediek nagyon lelkesednek a vizes sportok iránt. A kiválasztásnál az egyik fő szempont az volt, hogy beszéljenek angolul az önkéntesek, mert így könnyebben tudnak segítséget nyújtani a külföldi sportolóknak.” – avatott be minket Török Réka.

Török Réka büszke arra, hogy számos önkéntest sikerült toborozniuk. (Fotó: Kovács Ferenc)

A szegedi egyetemi csapattal kapcsolatban Török Réka úgy fogalmazott, hogy nagyon örül, hogy a dunai regattán kvalifikálta magát az SZTE a vb-re.

„Magyar mezőnyből már jól ismerjük az ellenfeleinket. A magyar bajnokságokon is önerőből részt vettek az egyetemek, ebből is látszik, hogy komolyan veszik a versenyt. Bízom benne, hogy szép eredményeket fogunk elérni.” – zárta gondolatait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.