/

Megéri katonának állni

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több lehetőség is áll azok előtt, akiket vonz a katonai pálya, de a jelentkezésnek szigorú feltételei vannak. Utánajártunk, hogy mik lehetnek a katonai szolgálatból kizáró okok, és hogy mennyit lehet vele keresni.

A katonai szolgálatnak három különböző típusa van. Ezekről Mádai Gábor őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szegedi toborzó részlegvezetője tájékoztatott.

„Az egyik típus a hivatásos katonai szolgálat, mely az iskolától a nyugdíjas korig tarthat, tehát határozatlan idejű. Egy másik lehetőség a szerződéses jogviszony, amely határozott időre szól, illetve a harmadik a tartalékos szolgálat, amely a meglévő civil munkahely mellett mellékállásként végezhető. Az egyes szolgálati formák között azonban van átjárhatóság, így lehet a tartalékos katonából szerződéses, vagy később hivatásos katona is”

– mondta el Mádai őrnagy.

Ahhoz, hogy valaki szerződéses katona legyen, több feltételnek is meg kell felelnie: a jelentkezése csak önkéntes alapon, a 18. életév betöltése után történhet. Aki katona szeretne lenne, annak állandó belföldi lakhellyel vagy tartózkodási engedéllyel, valamint büntetlen előélettel kell rendelkeznie, továbbá elengedhetetlen a magyar állampolgárság (kettős állampolgárság esetén az egyiknek a magyarnak kell lennie). A jelentkezőnek emellett el kell fogadnia, hogy egyes alkotmányos jogaiban korlátozhatják.

A szerződéses katonai szolgálatra való jelentkezés egy űrlap kitöltésével kezdődik a toborzó irodában, majd orvosi, fizikai és pszichológiai alkalmassági vizsgálaton is részt kell venni, ami már a Magyar Honvédség keretein belül zajlik.

Fotó: Duruczné T. Dóra főhadnagy

Amennyiben a jelentkezőt alkalmasnak találják, katonai alapkiképzésen esik át, majd megkezdi szolgálatát alakulatánál. Akkor sem kell megijedni, ha első körben nem sikerült megszerezni az alkalmas minősítést, hiszen van lehetőség az alkalmasságvizsgálaton újra részt venni.

A szerződéses katonák fizetése bruttó 212 717 forinttól kezdődik. Ez egy érettségivel nem rendelkező közkatona havi illetménye. Ám ha már van érettségije, vagy annál magasabb végzettsége a jelentkezőnek, akkor a havi fizetése bruttó 259 987 forint lesz.

A szerződéses katonák között a kezdő tisztek fizetése, angol, német, vagy francia középfokú nyelvvizsga pótlékkal együtt havi bruttó 349 968 forinttól kezdődik.

Ezeken kívül az aktív állományú katonák rengeteg támogatást is kapnak. A ruházati illetményen sok más mellett lakhatási támogatás, utazási hozzájárulás és családalapítási támogatás is jár nekik.

Bár a támogatások vonzók és a fizetés sem rossz, számtalan olyan tényező van, ami kizárhatja a jelentkezőket a szerződéses katonai szolgálat alól. Nem lehet például katona az, akinek kezeletlen a fogazata, túlsúlyos, cukorbeteg, asztmás vagy bizonyos szembetegsége van. A szolgálat feltételei és a jelentkezés egyéb tudnivalói az Irány a Sereg! honlapon megtalálhatók.

Előző sztori

Kigyulladt egy autó Balástya közelében

Következő sztori

Az alkalmi tolvajokra figyelmeztet a megyei rendőr-főkapitányság