Közélet

Így húznak le a parkolódíjjal Szegeden

Így húznak le a parkolódíjjal Szegeden

2018. július 27., péntek
Így húznak le a parkolódíjjal Szegeden

Képlékenyen kezeli a parkolásért felelős SZEPARK a parkolózónák felosztását: több esetben a zónahatárok közelében a drágább díjövezet automatájába dobhatjuk az aprót, mint amelyikben ténylegesen parkolunk.

Ahogy sok más városban is, Szegeden is zónákra van osztva a város parkolás szempontjából. Minél közelebb akar valaki az autójával a város központjához parkolni, annál drágábban teheti meg. Emiatt sokan úgy döntenek, hogy a központtól valamivel messzebb, egy olcsóbb zónába teszik le a kocsijukat. Mivel a központi zöld és a külsőbb sárga zóna között 260 forint a különbség óránként, így ez meg is érthető. Viszont, ha valaki nem jártas a szegedi parkolási rendszerben, és nem tudja fejből a zónák kódjait, hogy mobilról, sms-ben, vagy applikáción keresztül vásárolja meg a parkolójegyet, annak a fizetőautomaták maradnak, mint jegyvásárlási lehetőség. Szabálykövető polgárként nyilván elballag a parkolni kívánó személy a legközelebb található automatához, abban a hitben, hogy a parkolóhelyéhez legközelebbi automata ahhoz a zónához tartozik, ahová az autóját leparkolta. Sajnos ez nincs így minden esetben. Ahogy azt Roland is tapasztalta, a Lechner téren, ahol már az olcsóbb zóna kezdődik, a zóna határához közelebb van a drágább díjövezet automatája, mint olcsóbbé.

Fotó: Dávid Roland

Roland az élményeiről a következőket írta egy Facebook csoportba:

„Biztos sokan tapasztalták már, de sokan talán még nem egy parkolási "érdekességet" a Lechner tér azon részén, amely megszakítja a Madách utcát. A parkoló zónát jelző táblán a zóna jelölésektől eltérően csak egy kis kiegészítő tábla tájékoztat, hogy sárga zónában vagyunk. Aki a kiskörút felől érkezik a Lechner tér ezen szakaszára a zöld zónából, annak nehezen tűnhet fel, hogy kedvezőbb fizetésű parkoló zónába érkezik. Kiszállva az autóból a tábla melletti zöld zónás automatát látjuk meg rögtön. Felhívva az ügyfélszolgálatot, hogy akkor hol vehetek a zónába érvényes jegyet, a Madách utca nagykörút felé eső részében levő automatához irányítanak, ami kb. 170 méterre van. A mellettem levő zöld zónás 10 méterre, attól 100 méteren belül van még minimum két zöld zónás. Anno úgy emlékszem, azt ígérték, 50 méteren belül találhatóak lesznek. Igaz, nem mondták, hogy az a zónára érvényes is lesz. A hölgynek jelzem azon észrevételem, hogy ez megtévesztő, mert aki nem vette észre, hogy zónát váltott, az simán a drágább jegyet veszi meg. Na ez egy trükkös lenyúlás. Erre azt a választ kapom, hogy figyelni kell! Különben is, ha valaki a zóna határnál sárga zónás automatából vásárol - mert az van közel-, de a zöldben parkol, akkor még meg is büntetik. Írhatok panaszt, de úgysem fogják az automatát áthelyezni.”

A SZEPARK közlése szerint a zónák határait önkormányzati rendelet határozza meg, és az ügyfeleik a Szegedi Közlekedési Kft honlapján minden kellő információt megtalálnak. Mert nyilvánvalóan parkolás közben mindenki a netet böngészi. Tudomásuk szerint Szegeden csak néhány olyan zóna van, ahol a zónahatárhoz közelebb van egy másik díjövezet automatája, mint a másik díjövezeté. Példának a kormányhivatal előtti területet említik, ahol lakossági bejelentésre át is helyezték az automatát. A szegedi parkolási zónákról és az automaták elhelyezkedéséről

ezen az oldalon

részletesebben is tájékozódhatnak, és nekünk is megírhatják, ha már tapasztaltak hasonlót, illetve ha emiatt még büntetést is kaptak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.