Szórakozás

Nyári tábor negyedmillióért? Van ilyen is meg ingyenes is

Nyári tábor negyedmillióért? Van ilyen is meg ingyenes is

2018. június 17., vasárnap
Nyári tábor negyedmillióért? Van ilyen is meg ingyenes is

Törvényileg kötelezik az önkormányzatokat a tanulók nappali felügyeletének biztosítására – ez a szülőknek olcsóbb táboroztatást jelent, mert így csak az étkezés díját kell kifizetniük. Szegeden van ingyenes és van méregdrága tábor is.

Sok szülőnek okoz problémát, hogy hogyan táboroztassa a gyerekét a nyáron. Habár az önkormányzatoknak törvényi kötelezettsége a gyerekek nappali felügyeletének biztosítása – ezeken általában csak az étkezést kell kifizetni, így jóval olcsóbbak az önkormányzati táborok –, sok településnek erre azonban nincs pénze. Ezt még akkor is biztosítaniuk kellene az önkormányzatoknak, ha az adott településen nincs iskola.

Városi tábor maximum három hétig jár

Szegeden az önkormányzati napközis nyári tábort a Szent Györgyi Albert Agora rendezi július elejétől augusztus elejéig az Arany János Általános Iskolában, összesen hat turnusban. A táborba csak az elsőstől a hatodik osztályt végzett diákokat lehet beíratni, a nagy érdeklődés miatt pedig legfeljebb három hétig táborozhat egy tanuló a városi napközi táborban. Napi három étkezést biztosítanak, azonban diétás menüvel többe kerül az ötnapos díj: 3 ezer forintról több mint 4 ezer forintra ugrik az ötnapos költség. A programban a csoportos foglalkozásokon kívül minden héten strandolás, és vonatos vagy buszos kirándulás – például Hódmezővásárhelyre, Makóra vagy Ópusztaszerre – szerepel. A táborban legfeljebb 228-an vehetnek részt hetente.

Habár a napközis táborok lényegesen olcsóbbak, mint az ott alvósak: a legdrágább napközis tábor tízszer annyiba, 85 ezer forintba kerül, mint a legolcsóbb ott alvós tábor. A napközi táborok átlagosan 30 ezer forintba kerülnek, míg az ott alvósak 46 ezer forintba. A legdrágább táborért negyedmillió forintot kell kifizetni. Egyre specializáltabbak a táborok Az utóbbi évek trendjei alapján egyre népszerűbbek a programozó és informatikai témájú táborok, ahol a szoftverfejlesztés világában kalandozhatnak a gyerekek. Szegeden széles repertoárból válogathatnak a szülők, a tematikus táborok tucatjai közül, például fotós nyári tábort böngészhetnek. Észrevehető, hogy csökkent például a sporttáborok népszerűsége, még az idegen nyelvi és a katonai táborokat is több szülő választja. Vannak ennél extrémebb példák is. Szerveznek jobb agyféltekés rajztábort, de még animációs rajfilmes tábort is. Elérhető üzleti műhely nyári tábor is, ahol workshop-szerűen képeznek menedzsereket. A lehetőségek száma végtelen; ezt az is jelzi, hogy detektív tábortól kezdve a régészetin át a Harry Potter- és a Csillagok Háborúja-táborig minden megtalálható.

A Táborfigyelő.hu ügyvezetője, Tóth Béla szerint tíz kritériumot kell a szülőknek mérlegelniük táborválasztás előtt. Ebbe beletartoznak a táborfelügyelők, az ő tapasztalatuk és képzettségük, valamint a szabadidős programok minősége. A szülőknek érdeklődniük kell arról is, hogy milyen a szállás és az étkezés minősége, vagy a csoportbontás, de a szakember azt is javasolja, hogy tájékozódjanak az okos eszközök használatáról a táborban. Ezen kívül javasolt olyan tábort választani, melynek a szervezője jogi személy, tehát Kft. vagy Bt. Ez azért fontos, mert így bármilyen panasz esetén felelősségre lehet őket vonni. Elengedhetetlen, hogy a táboroztató cég, szervezet, vagy alapítvány rendelkezzen felelősségbiztosítással és a tanárok, animátorok alkalmasak legyenek a feladatra. keretes: Nem csak táboroztat az önkormányzat

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy az oktatási rendszer átalakításáig az önkormányzatok tartották fenn az iskolákat, de most már nem csak az ingyenes étkeztetést, hanem a gyerekek napközbeni ellátását is az önkormányzatoknak kell megoldaniuk a kicsöngetéstől – június 15 –, a becsöngetésig, azaz szeptember elsejéig.

ÁGOTA-tábor huszonkettedjére is

Az ÁGOTA (Állami Gondoskodásban Élő Fiatalok Országos Találkozója) alapítvány 18 éven át Zánkán tartotta a táborát, de most már a Békés megyei Doboz-Szanazugon táboroztat közel ötszáz főt, idén pedig huszonkettedik alkalommal szervezik meg az eseményt. A táborra tavaly mintegy 150 önkéntest készítettek fel. A felkészítés célja, hogy az állami gondoskodásban élő gyermekek és fiatalok speciális jellemzőinek ismerete mellett, a tábor ideje alatt is jól hasznosítható gyakorlati tapasztalatokat is elsajátítsanak az önkéntesek. A három napos elméleti felkészítést követően az alapítvány lehetőséget biztosít a megszerzett ismeretek gyakorlatban történő elmélyítésére is.

„1996-ban, az ÁGOTA születésekor a keresztény, katolikus civil szervezetek sokat küzdöttek azért, hogy a nevelőotthonokba bejussanak és különböző programok által megmutathassák a gyermekeknek: az élethelyzetük ellenére csodálatos, szerethető emberek. Mi már 21 éve ezt bizonyítjuk nekik” – fogalmazott Kothencz János alapító tavaly, a tábor nyitónapján. Kothencz szerint az elmúlt években a hazai gyermekvédelem jelentős fejlődésen ment keresztül. Ma már a fiatalok állnak a középpontban, és egyre több a nevelőszülő is, ami mindenképpen pozitívum, ugyanis a gyermekvédelem nem működhet személyre szabott törődés nélkül. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök szerint a tábor mára legendás hírnévre tett szert. Úgy véli, nem egy intézmény, vagy egyesület által szervezett programsorozatról, hanem egy közösségről, sőt, igazi családról van szó. „Kothencz János a munkatársaival, és támogatóival hetek óta éjjel-nappal azon dolgozott, hogy megfelelő körülmények között tudja fogadni az ide érkező ifjúságot” – tette hozzá.

Helyreigazítás

Korábbi lapszámunkban jelent meg, és egy félreértésen alapult az az információ, miszerint az ÁGOTA táborok Zánkán voltak. A valóság az, hogy Zánkán soha nem volt ÁGOTA tábor. A tévedésért elnézést kérünk olvasóinktól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.