Gazdaság

Az építőipar slágere a magyar kender

Az építőipar slágere a magyar kender

2018. június 14., csütörtök
Az építőipar slágere a magyar kender

Az ipari kender feldolgozásáról és termesztéséről tartott üzletember találkozót az ArchEnerg Klaszter és a Magyar Kendertermesztő, Feldolgozó és Kutató Egyesület múlthét pénteken.

A találkozó Algyő és Tápé között, egy kenderültetvénynél kezdődött, majd a Csongrád Megyei Közgyűlésen folytatódott a konferencia. Habár az ipari kendert már a kőkorszakban is ismerte az emberiség, az építőiparban az utóbbi évek alatt nyert nagyobb teret magának. A kenderrost az egyik leghatékonyabb építőipari alapanyag. Szegednek és Csongrád megyének egyébként is komoly kötődése van a kenderhez, a városban két kendergyár is működött, a környező földeken pedig nagy területen jó minőségű kendert termesztettek. De az egész Kárpát-medencében jelentős ágazata volt a mezőgazdaságnak a kendertermesztés. A 19. század végén 80 ezer hektáron termesztették a növényt, napjainkban pedig építőanyagokat gyártanak belőle, hiszen kiváló hőszigetelő, illetve a tűzálló képessége is jó. További előnye, hogy gyorsan megújuló alapanyag, valamint újrahasznosítható.

Jelenleg Nagylakon van egy nagyobb kendergyár, de itt és Csanádpalotán a földek ideális adottságúak az iparnövény termesztéséhez. A találkozón Nyári Péter, a kaliforniai Hemptique tulajdonosa az ipari kender termesztésével és feldolgozásával kapcsolatban tartott előadást. A Hemptique kenderből készült textiltermékeket forgalmaz a tengerentúlon, ez a világ egyik legnagyobb ezzel foglalkozó vállalkozása. A jelenlévők meghallgathatták Gábor P. Kálomistát is, aki a Cannatural Kft. ügyvezetője. A cég kendermag termesztésével foglalkozik, az ügyvezető pedig a növény feldolgozásáról, felvásárlásáról, és a hazai, illetve a nemzetközi lehetőségekről beszélt a kenderiparban. (Fotók: Kovács Ferenc)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.