Gazdaság

Nincs elég diák, bajban az élelmiszeripar

Nincs elég diák, bajban az élelmiszeripar

2018. május 22., kedd
Nincs elég diák, bajban az élelmiszeripar

Hosszabb távon nem csak az oktatás, hanem maga az egész élelmiszeripar is bajba kerülhet. Egyre kevesebb a diák, nem csak a szakképző iskolákban, hanem mindenhol, így ha továbbra is csökken a diákok száma, az iskola egyre nehezebben tudja ellátni szakképzési feladatát.

Dombovári Tamás, a szegedi Fodor József Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója szerint annak ellenére, hogy az elmúlt évben némileg nőtt a diákok száma, még mindig nagyon kevesen vannak a korábbiakhoz képest. Az igazgató úgy véli, hogy országosan is kevés a gyerek, ezért alacsony a tanulók létszáma. Kollégáitól is úgy tudja, hogy több középiskolai intézmény ugyanilyen problémával küzd. Az iskolát még az 50-es évek közepén alapították és 600 diák képzésére lenne alkalmas. Ezt a diákszámot a ’90-es évek elején még elérték. Az iskola történelmének az volt a csúcsa, azóta viszont folyamatosan csökken a tanulók száma. 2013-ban 250 tanulóval működtek, míg ma már csak 170 diák sajátítja el náluk az élelmiszeriparban hasznos tudást.

A diákok ezzel a húsfeldolgozó géppel dolgoznak. Több millió forintot ér.

Az iskola tanműhelyei nem csak úgy néznek ki, mint egy igazi üzem, hanem úgy is működnek. A teljesen gépesített és modernnek mondható műhelyekben szinte folyamatosan tanulók szorgoskodnak, akik az igazgató meglátása szerint alázatosak a szakmával szemben és tisztelik is azt, így náluk az üzemi balesetek száma is egészen alacsony. Persze két-három évente náluk is történnek kisebb szerencsétlenségek, de azok ilyen területen természetesnek mondhatók.

Ezek a kolbászok az egyik Mars téri üzletbe kerülnek.

Csökkenő diákszám mellett is termelnek

Náluk ez a csökkenő diákszám több szempontból sem kedvező Szegednek. Egyrészt a kevesebb diákhoz kevesebb tanár is kell, de ez még a kisebb gond. Az intézmény gyakorlati képzésében naponta nagy mennyiségű pékárut és húsipari terméket állítanak elő, amely a város kisebb boltjaiban kerül forgalmazásra, de erre befolyással lesz, hogy nincs elég diák. A tanulók olyan típusú tudást kapnak, amellyel a képzés elvégzése után akár saját vállalkozást is indíthatnak. Egyik régebbi diákjuk Novoth Kornél, a Novoth-hús Kft. tulajdonosa jó példa erre, hiszen az iskola diákjai húsipari gyakorlati feladataikat az ő cégénél végzik,. Az igazgató emellett azt is megemlítette, hogy számos diájuk, miután náluk végzett, a felsőoktatásban folytatja tovább élelmiszeripari tanulmányait, így ha az ő létszámuk lecsökkenne, az az egész magyar élelmiszeriparnak káros lenne.

A kevés diákból még kevesebb marad itthon

A tanulók jelenetős része viszont már most is a külföldi munkákban látja a jövőjét. Gémes Martin, az iskola egyik sikeres tanulója, aki egy országos versenyen előkelő helyen végzett, elárulta nekünk, hogy az ő osztályukból vele együtt egy egész baráti társaság külföldön szeretne dolgozni, miután végeznek az iskolában. Ennek az az oka, hogy a középiskolás fiú a húsiparban szeretne elhelyezkedni, amiről úgy látja, hogy jó körülmények között lehet dolgozni, de alulfizetettnek tartja a hazai munkát. Ezt a trendet tovább árnyalja, hogy a Fodor iskolában a tanulók 80 százaléka valamilyen ösztöndíjban részesül. Továbbá az alacsony diákszám miatt a tanároknak több idejük jut egy-egy tanulóra, amitől hatékonyabb lesz az oktatás, és a szülőktől is pozitív visszajelzéseket kapnak az oktatás minőségéről.

Fotók: Reichenberger Rajmund

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.