Hírzóna

Új módszert oktatnak a csongrádi rendőrök a sulikban

Új módszert oktatnak a csongrádi rendőrök a sulikban

2018. március 7., szerda
Új módszert oktatnak a csongrádi rendőrök a sulikban

Hét iskolában indult el a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság két, saját fejlesztésű ok­tatási módszere - írja a Zsaru magazin.

A rendőrök ezzel újabb lépéseket tettek az általános iskolás diákok biztonságának fokozása érdekében mind a közlekedés, mind a gyermekkorúakat érintő bűnmegelőzés területén.

Évek óta kiemelt figyelmet fordít a térségben élő fiatalok biztonságának megteremtésére a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság. A megelőzéssel foglalkozó szakemberek alapelve, hogy biztonságos jövőt megalapozni csak olyan generációval lehet, amely kellő információval rendelkezik az őt körülvevő világról. Az új programok, a KEVE – Közlekedjünk Együtt, Vigyázzunk Egymásra! – és a Kék Tér ezt szolgálják, és máris népszerűek mind a tanulók, mind tanáraik körében.

– A mindennapokban számtalan pozitív és negatív impulzus éri a gyermekeket – mondta a 14 év alatti korosztálynál végzett rendőri megelőzési feladatok fontosságáról M. Toronykőy Márta alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője. – Ezek feldolgozásában a családon, pedagógusokon kívül kiemelkedően fontos szerep hárul mindazokra, akik nevelő-oktató feladataikon keresztül kapcsolatba kerülnek velük. Ilyenek lehetnek a rendőrség baleset- és bűnmegelőzés terén dolgozó munkatársai, akik arra törekszenek, hogy jelenlétükkel, játékos formába öltöztetett oktatásaikkal minél több oktatási intézmény diákjaihoz eljussanak tanácsaink. Ez a „jelenlét” elősegítheti a jogkövető magatartás és szabálybetartó közlekedési kultúra kialakulását, az erőszakmentes elhárítási módszerekkel felvértezett, a konfliktusokat megfelelően kezelő generáció felnövekedését. Annak érdekében, hogy minél több kisdiákhoz, pedagógushoz tudjanak eljutni, a Csongrád megyei zsaruk olyan programok kidolgozásába kezdtek, melyek a tanárok, tanítók, az iskola önkéntes szerepvállalásán alapulnak.

Komplex bűn- és baleset-megelőzési programokat fejlesztettek ki a Nemzeti Alaptanterv által meghatározott nevelési célkitűzésekkel, az azokhoz kapcsolódó témakörökkel. Ilyen például a családi életre, a testi és lelki egész­ségre, az erkölcsi életre nevelés, a felelősségvállalás, önkéntesség, médiatudatosság. Az így összeállított megelőzési oktatási anyag könnyen beilleszthető a tanórák anyagába is.

– Az említett két program az elsősorban bűnmegelőzési ismereteket nyújtó Kék Tér – a biztonság tere –, illetve a közlekedési ismeretek bővítése érdekében létrehozott KEVE, a Közlekedjünk Együtt, Vigyázzunk Egymásra! program – folytatta az osztályvezető. – A szakmai anyagok összeállításakor szempont volt, hogy egyedi, innovatív megoldást találva, az életkori sajátosságoknak megfelelően készítsük fel a gyerekeket a helyes és helytelen közötti választás lehetőségére. A befogadást a vizualitás és a különböző játékos elemek beépítése is segíti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.