Hírzóna

Jön a jó idő, jönnek a motorosok - közlekedjünk körültekintően!

Jön a jó idő, jönnek a motorosok - közlekedjünk körültekintően!

2018. március 14., szerda
Jön a jó idő, jönnek a motorosok - közlekedjünk körültekintően!
A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a tavaszi közlekedés veszélyeire hívja fel a járművezetők figyelmét.

A kedvező időjárás miatt egyre több motoros jelenik meg az utakon, esetükben a baleseti kockázat átlag feletti. Ennek az oka, hogy a motorosokat a személygépjárművek vezetőire jellemző passzív biztonságtechnikai megoldások (karosszéria, energiaelnyelő zónák, biztonsági öv, légzsák) nem védik, így egy ütközést, esést követően testük közvetlenül sérül. A motorkerékpáros balesetek legfőbb okát az emberi tényezőben kell keresni, vagyis képességeiket túl-, gépük teljesítményét pedig alulbecsülik. Vezető baleseti okok évek óta a sebesség nem megfelelő megválasztása, irányváltoztatás szabályainak be nem tartása és a szabálytalan előzés. A személyautók sofőrjeinek is fokozottan kell figyelniük, mert már a buszsáv felől is érkezhet a sávukba motoros. A városi forgalomnál lényegesebben gyorsabban haladnak még akkor is, ha amúgy nem lépik át a megengedett sebességet. Gyakori baleseti ok, hogy az autós hirtelen meglát egy szabad helyet a másik sávban és azonnal oda kapja a kormányt. Ha ott éppen jön egy motoros és nem néz a tükörbe, akár be is lökheti egy másik gépkocsi alá. A városi - komoly sérüléseket, vagy halált okozó - motorbalesetek leginkább nem a nagy sebességből adódnak, hanem abból, hogy a motoros egy kisebb koccanás után beesik egy autó, vagy busz alá. A rendőrség a következő tanácsok betartására hívja fel a közlekedők figyelmét:
  • kizárólag kifogástalan műszaki állapotú, és biztonságtechnikailag is megfelelő motorkerékpárok használata,
  • a közúti közlekedési szabályok betartása (fokozott figyelem előzés, kanyarodás, egyéb manőverek során),
  • a megengedett (az út-, terep-, és látási viszonyoknak megfelelő) sebességgel történő közlekedés,
  • a bukósisak és egyéb védőfelszerelések viselése, amely nagymértékben csökkenti a motorosok agy-, gerinc-, és végtagsérülésének és a baleseti halálnak a kockázatát.
Ebben a frekventált időszakban a hazai főutakon szinte minden negyedik napon van áldozata a motorkerékpározásnak. Megdöbbentő és elgondolkodtató, hogy a motorkerékpáros balesetekben meghaltak, ill. megsérültek 70%-a nem töltötte be a 35. életévét. Mindenkit hazavár valaki! Kis körültekintéssel, odafigyeléssel és kölcsönös toleranciával komoly kellemetlenségek előzhetők meg!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.