Írjon nekünk

Hírzóna

Fiatalokra leselkedő veszélyekre figyelmeztetnek a csongrádi zsaruk

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Sokéves tapasztalat, hogy bizonyos helyzetekben a fiatalok egyáltalán nem mérik fel cselekedeteik súlyát, nem foglalkoznak azok következményeivel, nem érzik, hol a határ a diákcsíny és a jogsértés között. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a következő bűnmegelőzési tanácsokra hívja fel a figyelmet.

Az erőszakos, olykor előre megtervezett cselekményeikkel a diákok akár komolyabb sérülést, különböző típusú (testi, lelki) fájdalmat okozhatnak és bűncselekmény elkövetőjévé is válhatnak.

Iskolai erőszakról beszélünk, ha az ilyen jellegű agresszív fellépés például diák-diák vagy diák-iskolai dolgozó között történik (bármely fél is követi el a jogsértést). Ez megvalósulhat szóbeli, fizikai, illetőleg lelki bántalmazás formájában. Az ilyen jellegű cselekedetekkel különféle bűncselekmények valósulhatnak meg: például zaklatás, zsarolás, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, közveszéllyel fenyegetés, a testi sértések különböző fajtái, rablás, garázdaság, vagyon elleni bűncselekmények. Ezek elkövetése pedig komoly következményekkel jár.

Fontos, hogy a diákok tisztában legyenek tetteik súlyával, hiszen egy-egy ilyen eset akár hosszú távon is befolyásolhatja valakinek az életét – legyen az elkövető, áldozat vagy egyéb résztvevő. Itt kell hangsúlyozni, hogy bizonyos súlyos bűncselekmények elkövetése (például emberölés, életveszélyt vagy halált okozó testi sértés, rablás, kifosztás minősített esetei) már 12 éves kortól szankcionálható.

Fontos, hogy a fiatalok életének felnőtt szereplői viszonylag korai életszakaszban kezdjék el a felvilágosítást, tájékoztatást. Ehhez kérhetnek szakmai, például rendőri segítséget is. A rendőrségnek több olyan országos és helyi programja is van, amely ehhez támogatást ad. Ilyen például az általános iskolai D.A.D.A. és a középiskolai Ellen-Szer program, az Iskolai bűnmegelőzési tanácsadói hálózat, vagy a Szegeden kifejlesztett Kék tér program. Fontos, hogy az iskolák érdeklődjenek, kérjenek tájékoztatót ezekről a lehetőségekről.

Néhány fontos megelőzési tanács:
•             A szülők ismerjék gyermekük barátait, tudják, kikkel vannak egy társaságban, legyen meg azok elérhetősége, lakcíme.
•             A rendszeres sportolás segít levezetni a feszültséget.
•             Meg kell tudni különböztetni a jó heccet a bűncselekménytől! Erre fel kell készíteni a fiatalokat!
•             Nem csak saját biztonságukért, társaik testi épségéért is felelősek!
•             Baj esetén a legkisebbek is tudják, hogy kit kell értesíteni, hogy honnan kérhetnek segítséget!

Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Jászapátiék nem jutottak döntőbe a vb-n

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

A phjongcshangi olimpián negyedik helyezett, tavaly vb-ezüstérmes női váltó nem jutott döntőbe a rövidpályás gyorskorcsolyázók montreali világbajnokságán. Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Tankok az úton- így mentetett a hóban a Magyar Honvédség – GALÉRIA

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Böröndi Gábor vezérőrnagy elmondta: több mint száz katona 37 technikai eszközzel vesz részt a mentési feladatokban. Elsősorban az élet- és vagyonmentés, a bajba jutott állampolgárok segítése, az utak járhatóságának biztosítása a feladatuk, együttműködve a közút kezelőjével. Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Horst Seehofer: a rugalmas szolidaritás elvét kell alkalmazni a menekültek elosztásának ügyében

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Nagyobb erővel kell törekedni a párbeszédre és a rugalmas szolidaritás elvét kell alkalmazni a menekültek európai uniós (EU-) tagországok közötti elosztásának ügyében – mondta Horst Seehofer német belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban. Kommentek

Tovább olvasom

Aktuál