Politika

Pártkereső 2.0 - Így segítené a Nézőpont a bizonytalan szavazókat

Pártkereső 2.0 - Így segítené a Nézőpont a bizonytalan szavazókat

2018. február 6., kedd
Pártkereső 2.0 - Így segítené a Nézőpont a bizonytalan szavazókat

A Nézőpont Csoport kedden mutatta be Pártkereső 2.0 nevű honlapját, amely ezúttal is elsősorban a bizonytalan szavazók döntését kívánja segíteni az április országgyűlési választások előtt.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője a budapesti bemutatón tartott rövid köszöntőjében elmondta, bár az ellenzéki pártok gyakran potenciális szavazóikként tüntetnek fel 30-40 százalék bizonytalan szavazót, felméréseik alapján legfeljebb a társadalom 8 százaléka mehet el úgy szavazni, hogy most még nem döntötte el, kire szavaz.

A Pártkereső 2.0 honlap 32 kérdést tartalmaz a gazdaság, a társadalom, a bevándorlás, valamint az állam és a nemzet témaköreiben.

A Nézőpont a kérdéseket elküldte a pártoknak is, a tőlük kapott válaszokat pedig egy súlyozott módszerrel vetik össze a felhasználók döntéseivel, akik a teszt végén megtudhatják, melyik párt áll legközelebb saját vélekedésükhöz - fejtette ki Nagy Dániel. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK és a Párbeszéd nem válaszolt a kérdéseikre, ezért az esetükben a pártvezetők korábbi nyilatkozásait, illetve parlamenti szavazásait vették figyelembe.

A Nézőpont munkatársa szerint míg a Fidesz ügyesen "letapogatja" a többség akaratát, addig a baloldal "balféknek" tűnik.

Hozzátette, az ellenzék nem ismerte fel, a sikerhez az egzisztenciális alapon szavazókat is meg kell győznie. Löffler Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar politológia tanszékének docense kifejtette, visszaszorult a politikai programok és közpolitikai alternatívák jelentősége, mert ezekről nincsenek viták, a választók ehelyett érzelmeik, elsősorban a pártok vezetőinek megítélése alapján döntenek. Hangsúlyozta, a jobboldal sikerességnek kulcsa egyértelműen Orbán Viktor "vezér státusza", míg a baloldal évek óta nem tud felmutatni egy "ellenorbánt". Löffler szerint mindaddig amíg ez nem történik meg, addig a baloldal pusztán közpolitikai javaslatokkal nem tudja leváltani Orbán Viktort. Megjegyezte, utoljára Gyurcsány Ferencnek volt meg az a képessége, hogy vezesse a baloldalt. Kép forrása: Pártkereső.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.