Írjon nekünk

Hírzóna

Megtalálták a szegedi Hamupipőkét!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Farsangi Cuháré címmel február 3-án este a Cuháré Kulturális Közhasznú Egyesület megrendezte az I. Szegedi Népviseletes Bált, melyre a megnyitó előtt két héttel minden jegy elkelt!

A rendezvényt olyan neves személyek tisztelték meg, mint Juronics Tamás, táncos, koreográfus, rendező, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője, Felföldi László, az MTA Zenetudományi intézetének ny. igazgatóhelyettese, többszörösen kitüntetett néptánckutató, Csizmadia Anna, népdalénekes, a „Fölszállott a páva” népzenei- és néptáncos tehetségkutató szóló ének kategória győztese, Varga Sándor néprajzkutató, etnológus, az SZTE Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszékének oktatója és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének munkatársa. Vendégeink érkezése alatt a muzsikát Czuczor Mátyás és barátai, Rácz Vilmos és Szűcs Miklós szolgáltatták. Egy-egy táncrendet játszott a Nyenyere Egylet (Tóth Antal és Zombori Györgyi), akik hagyományos dél-alföldi muzsikát szólaltattak meg tekerőn, illetve Fábri Géza és Barta Márton moldvai dallamokat, melyekre sokan táncoltak.

A bálon a talpalávalót a Juhász Zenekar játszotta, akiktől a népzene mellett nem volt idegen az únevezett báli zene sem, játszottak keringőt és polkát is, mindenki nagy örömére. A nyitótáncot Kádár Elemér és Barta Csilla járta nyárádmenti muzsikára, melyhez néhány perc múlva sokan csatlakoztak.

A táncok közötti szünetekben két farsangi népszokást is fölelevenített a Délikert és a Cuháré táncosaiból álló csoport – egy Balázsolást és egy Medvetáncoltatást.

S jött a bál egyik fontos eleme: Ki lesz a szegedi Hamupipőke? A Szegedi Papucsért Alapítvány elnöke, Szögi Csaba jóvoltából 1 pár Sallay Tibor mester által egy kaptafára készített, varrott szegedi papucs kereste gazdáját.

Fotó: Tari József

A papucs méretét senki nem ismerte, így próbálgatással kellett megállapítani, vajon kinek a lábára lesz jó? Sokan próbálkoztak, a kislányoktól a női ruhába öltözött férfiakig, míg végül 18 hölgy maradt, akiknek a lábára illett a papucs.

A döntést már egy komolyabb megmérettetés előzte meg, ugyanis válaszolniuk kellett 12, a szegedi papuccsal kapcsolatos kérdésre, s aki a legtöbb jó választ adta, Bodor Luca, a Cuháré Táncműhely táncosa.

Luca 6 éve él Szegeden, pszichológusként dolgozik. – Húsz éve néptáncolok, és jó ideje viseleteket is varrok. Szeretem beleásni magam egy-egy tájegység kultúrájába, hagyományaiba, így mikor hallottam, hogy a papucs elnyeréséhez ismerni kell annak történetét, utánolvastam, hogy legyen esélyem. Féltem, hogy majd nagyon apró papucsot hoznak, és legfeljebb Hamupipőke nagylábú mostohája lehetek, de szerencsém volt. Szívügyem a viseletek, a népi kultúra éltetése, átültetése napjaink világára, így büszkén fogom hordani a nyereményem – mondta büszkén.

A nyereményt a Szegedi Papucsért Alapítvány nevében Bárkányi Ildikó, az alapítvány kurátora, a Szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatóhelyettese adta át.

Ezután következett a tombola, melynek fődíja a Cuháré Táncműhely által fölajánlott dél-alföldi női viselet – boldog tulajdonosa Nagyné Dömötör Márta, aki Orosházáról érkezett a bálra, mint elmondta, nosztalgiából, ugyanis a férjével Szegeden ismerkedtek meg, akivel azóta három gyermeket nevelnek. Márta az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium tanára, 2011 óta táncol a Harangos Néptáncegyüttesben.

A mulatság folytatódott egészen hajnali négy óráig – ekkor szólalt meg a Rákóczi-induló, ami a jó hangulatú bál végét jelentette.

A Bál szervezője a Cuháré Kulturális Közhasznú Egyesület, fő támogató az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő volt.

Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Hollik: A kormány tiszteli és megbecsüli az időseket

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A közfoglalkoztatottak 54 ezer forintos egyszeri pluszjuttatást kapnak.

Tovább olvasom

Hírzóna

Kopasz Bálint és Lucz Dóra döntős, újabb négy kvótaszerzési esély elszállt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A pénteki versenynap programja öt olimpiai szám középfutamaival zárult a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon, a magyar egységek közül kettőnek – a kajakos Kopasz Bálintnak és Lucz Dórának – sikerült beverekednie magát a szombati döntőbe. Férfi K-1 200 és C-2 1000 méteren, valamint női C-1 200 méteren a hazaiak ezen a vb-n nem szereznek tokiói […]

Tovább olvasom

Hírzóna

Százötvenezredik ügyfelét fogadta a csongrádi kormányablak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az integrált ügyfélszolgálat 2015 márciusában kezdte meg a működését a járásszékhelyen.

Tovább olvasom

Aktuál