Közélet

Mars tér: Eltűntek a közérdekű adatok a rendőrségről!

Mars tér: Eltűntek a közérdekű adatok a rendőrségről!

2018. február 1., csütörtök
Mars tér: Eltűntek a közérdekű adatok a rendőrségről!

Pedig ebből kiderülhetett volna,hogyki, hogyan és mikor adott utasítást a híres dózerolás rendőri biztosítására - állítják a kereskedők.

Néhány héte írtuk meg, hogy a szegedi Mars téri kereskedők közérdekű adatigényléssel kívánják kideríteni, milyen alapon "rendelte ki az éj leple alatt a Botka-féle városvezetés 2009-ben a rendőröket" a piacra, és a hatóság miért nem védte meg az árusok törvényben garantált jogait. Mindezek miatt adatigényléssel fordultak dr. Piros Attila dandártábornokhoz, az újonnan kinevezett Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjéhez. A Mars téri kereskedők most arról tájékoztatták lapunkat, hogy dr. Piros Attila rendőr-főkapitány dokumentumok helyett döbbenetes válaszlevelet küldött. A szerkesztőségünkhez is eljutott levélből ugyanis kiderült:

a közérdekű adatokat leselejtezték és megsemmisítették a rendőrségnél.

- A dandártábornok azt írta ebben a levélben, hogy a 2009-es, a piaci dózerolás idején hatályban lévő rendőrségi irattározási szabályzat alapján jártak el, és emiatt selejtezték le az iratokat - közölte lapunkkal az egyik károsult. Szerinte viszont a vonatkozó szabályzat pont az ellenkezőjét tartalmazza, mint amit a rendőrség állít. - Ajogszabály úgy rendelkezik, hogy az általunk igényelt adatokat, az ügy lezárása után 3-5 évig őrizni, irattározni kell, és csak utána lehet selejtezni. Bizonyított, hogy a mai napig büntetőeljárás van folyamatban, ráadásul az utóbbi években több alkalommal folytattak nyomozást, tavaly decembertől pedig a pest megyei rendőrség is vizsgálódik. Tehát az ügy ma is tart - magyarázta lapunknak az egykori kereskedő. A pórul járt árusok szerint

azért akarták kikérni a dokumentumokat, mert szerintük azokból kiderült volna, hogyki, hogyan és mikor adott utasítást a dózerolás rendőri biztosítására.

A kereskedők most azt fontolgatják, hogyan tegyenek büntetőfeljelentést a dokumentumok eltűnése miatt, illetvevizsgálatot kezdeményeznek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál is.

A szegedi Mars téri piac ledózerolása miatt jelenleg két büntetőeljárás is folyik, de az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódik a beruházás kapcsán. Az egyik eljárást különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás, költségvetési csalás és hivatali visszaélés gyanújával a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja, a másik ügyben rongálás gyanújával a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság jár el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.