Közélet

Kollégium extrákkal: a cél, hogy ismét Nobel-díjasa legyen Szegednek

Kollégium extrákkal: a cél, hogy ismét Nobel-díjasa legyen Szegednek

2018. január 19., péntek
Kollégium extrákkal: a cél, hogy ismét Nobel-díjasa legyen Szegednek

Az egykori Bartók Béla Művelődési Ház felújításával kollégiumot alakít ki a Szegedi Tudós Akadémia, a beruházást 1,3 milliárd forintos kormánytámogatás teszi lehetővé – közölte Varró András, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány elnöke pénteken a helyszínen.

A szegedi belváros egyik meghatározó műemléke a 21. századi igényeknek megfelelően újul meg, hogy helyszínül szolgálhasson a legtehetségesebb diákok képzésének. Varró András professzor emlékeztetett arra, hogy az alapítvány öt éve, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeket követően indította el egyedülálló tehetséggondozó programját.

A kezdeményezés célja, hogy a legkiválóbb diákok felkutatásával és képzésével megteremtse a lehetőségét, hogy újra Nobel-díjas kutatója legyen a városnak.

Az akadémia 110 gimnáziummal áll kapcsolatban, az ott tanulók közül választja ki a legtehetségesebb diákokat. Hegyi Péter szerint a fiatalok a Szegedi Tudományegyetemre kerülve a tehetségüknek és képességüknek megfelelő képzést kapnak. Az alapítvány programigazgatója kifejtette, a hallgatók a diploma megszerzését követően posztgraduális képzésen válhatnak elismert kutatóvá.

Megtudtuk, a kollégiumban, amely a tervek szerint 2019 szeptemberében nyílhat meg, az egyetemisták minden héten a világ legkiválóbb egyetemeinek kutatóitól, Nobel-díjas tudósoktól tanulhatnak majd. A felújított épületben minden feltétel adott lesz a diákoknak arra, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból. Hajós Tibor, a felújítás terveit készítő építész elmondta, az eredetileg iparkamarai székháznak készült épületet a pincétől a tetőig átalakítják a műemléki értékeket megőrizve. A pinceszinten éttermet, fitnesztermet, mosóhelyiséget, kerékpártárolót alakítanak ki.

Elhangzott, még régészeti feltárást is kell végezni, ugyanis a szegedi vár egykori fala az épület alatt húzódik.

A magasföldszinten az irodák mellett két “Nobel-díjas apartman” kap helyet szemináriumi szobákkal. A felsőbb szinteken a dísztermet leszámítva kollégiumi szobákat alakítanak ki, ahova összesen 64 hallgató költözhet majd be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.