Kollégium extrákkal: a cél, hogy ismét Nobel-díjasa legyen Szegednek

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egykori Bartók Béla Művelődési Ház felújításával kollégiumot alakít ki a Szegedi Tudós Akadémia, a beruházást 1,3 milliárd forintos kormánytámogatás teszi lehetővé – közölte Varró András, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány elnöke pénteken a helyszínen.

A szegedi belváros egyik meghatározó műemléke a 21. századi igényeknek megfelelően újul meg, hogy helyszínül szolgálhasson a legtehetségesebb diákok képzésének. Varró András professzor emlékeztetett arra, hogy az alapítvány öt éve, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeket követően indította el egyedülálló tehetséggondozó programját.

A kezdeményezés célja, hogy a legkiválóbb diákok felkutatásával és képzésével megteremtse a lehetőségét, hogy újra Nobel-díjas kutatója legyen a városnak.

Az akadémia 110 gimnáziummal áll kapcsolatban, az ott tanulók közül választja ki a legtehetségesebb diákokat. Hegyi Péter szerint a fiatalok a Szegedi Tudományegyetemre kerülve a tehetségüknek és képességüknek megfelelő képzést kapnak. Az alapítvány programigazgatója kifejtette, a hallgatók a diploma megszerzését követően posztgraduális képzésen válhatnak elismert kutatóvá.

Megtudtuk, a kollégiumban, amely a tervek szerint 2019 szeptemberében nyílhat meg, az egyetemisták minden héten a világ legkiválóbb egyetemeinek kutatóitól, Nobel-díjas tudósoktól tanulhatnak majd. A felújított épületben minden feltétel adott lesz a diákoknak arra, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból.

Hajós Tibor, a felújítás terveit készítő építész elmondta, az eredetileg iparkamarai székháznak készült épületet a pincétől a tetőig átalakítják a műemléki értékeket megőrizve. A pinceszinten éttermet, fitnesztermet, mosóhelyiséget, kerékpártárolót alakítanak ki.

Elhangzott, még régészeti feltárást is kell végezni, ugyanis a szegedi vár egykori fala az épület alatt húzódik.

A magasföldszinten az irodák mellett két “Nobel-díjas apartman” kap helyet szemináriumi szobákkal. A felsőbb szinteken a dísztermet leszámítva kollégiumi szobákat alakítanak ki, ahova összesen 64 hallgató költözhet majd be.

Előző sztori

Ismét megrendezik a hagyománnyá vált Árvízi Emléknapot

Következő sztori

Igazságtalan az oktatási rendszer – állítják a tüntető szegedi diákok