Politika

Bartók Csaba: Szeged alulteljesít a lehetőségeihez képest, pedig a szegediek megérdemlik a sikert!

Bartók Csaba: Szeged alulteljesít a lehetőségeihez képest, pedig a szegediek megérdemlik a sikert!

2018. január 16., kedd
Bartók Csaba: Szeged alulteljesít a lehetőségeihez képest, pedig a szegediek megérdemlik a sikert!

A Fidesz meglepetés-embere elmondta a Szegedmának, hogy miért fogadta el a jobboldali párt felkérését; mi az a terv, ami Szeged jövője lehet, és beszélt arról is, hogy miért gondolja azt, hogy egyelőre csak egy Trabantként „pöfög” a város, pedig lehetne akár Mercedes is.

Miért vállalta el a Fidesz felkérését, és indul el országgyűlési képviselőként?

Szegediként pontosan tudom, hogy sokkal többet is ki lehetne hozni ebből a városból. Szeged alulteljesít a lehetőségeihez képest, pedig a szegediek megérdemelik a sikert. Azért vállaltam el, mert hiszek a városban, és az itt élők tehetségében, és a szegediek is megérdemelnék, hogy a mostani Trabantból átüljenek egy Mercedesbe.

Én azt akarom, hogy Szegednek ne csak múltja, hanem jövője is legyen. Van egy tervünk, ami ha sikerül, akkor Szeged Magyarország és a régió egyik legerősebb városa lehet.

Most akkor ezek szerint egy Trabant szintjén „pöfög” a város? Mi ez a terv?

Igen, egyelőre egy Trabantban ülünk, és ez már sokáig nem lehet így: mindenki elhúz mellettünk. Én nem vagyok ezzel a helyzettel elégedett, mert tudom, hogy sokkal jobban is mehetne a városnak, Zalaegerszeg, Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Kecskemét, Győr pár év alatt úgy megerősödött, hogy az mintaként szolgálhat nekünk. Kár lenne tagadni, hogy vannak persze eredmények, az Orbán-kormány 100 milliárdos nagyságrendben támogatta meg a szegedieket a Modern Városok Program keretében (linkek), ez az, amit a baloldal szeret a saját eredményként kommunikálni, vagy az EU-nak megköszönni. Persze ebben sem mondanak igazat! Viszont mindezekhez nincs hozzátéve a saját erő, a szegediekben rejlő tudás, akarat és tehetség. Pedig Szegednek fantasztikus lehetőségei vannak, de ha valaki megijed és elszalad a munka elől, vagy inkább egzotikus földrészeken búvárkodik ahelyett, hogy dolgozna, akkor abból nem lesz semmi. Nem a sültgalambra kell itt várni, és nem másokat kellene hibáztatni. Mi magunk vagyunk ugyanis a megoldás.

A kormány terve az, hogy Szeged és szűkebb környezete legyen Dél-Kelet Magyarország és a határon átnyúló régió gazdasági központja. A Déli Nyitás kiemelt programja Magyarországnak, Szegednek pedig irányító szerephez kell jutnia ebben.

Új, termelő munkahelyek, anyagi biztonság, erős alapokon nyugvó város az, amit ez a program hozna: hosszú évtizedekre stabilizálná a város helyét és rangját az országban.

Az nem okoz gondot Önnek, hogy nem tagja a Fidesznek?

Nekem ez nem probléma, és amikor felkértek, hogy legyek képviselő-jelölt, akkor is hangsúlyoztam, hogy „Rendben van, de tudniuk kell, hogy én elsősorban szegedi vagyok és leszek is, tehát a város a legfontosabb, a város az első. Csak utána leszek fideszes!”.Tehát nekem nem a párt szlogenjei és politikai irányai a mérvadóak, hanem Szeged és a szegediek. Erre azt mondták, hogy ezt elfogadják.

A Fidesz ma az egyetlen kormányképes erő, ha tetszik, ha nem. A kormánnyal pedig el tudjuk érni, hogy a fiatalok ne elmenjenek a városból, hanem itt maradjanak és itt alapítsanak családot. Fiatalok nélkül ugyanis nincs jövő sem.Szeged nem a múlt, hanem a jövő városa, ehhez viszont nem a múlt, hanem a jövő embereire van szükség itt helyben is.

B. Nagy László: nagy lehetőség előtt áll Szeged!

Úgy gondolom most van esély arra, hogy hosszú távú fejlődésre rendezkedjen be az ország, és nagy lehetőség előtt áll Szeged is – mondta lapunknak a Fidesz országgyűlési képviselője, aki újra elindul a posztért. Szeged gazdasági növekedésének alapja a magasan kvalifikált munkaerő, a felhalmozott tudás, az erre épülő technológiák, alkalmazott kutatási eredményeket felhasználó cégek ide csábítása, az ittlévők megtartása – véli a politikus, aki szerint ehhez mind az infrastrukturális, mind a pénzügyi környezet fejlesztése kell.

"Szeged gazdasági fejlődésének lehetősége szempontjából nagyon fontos az az új kormányzati irányelv a magyar gazdaságpolitikában, hogy olyan befektetőket kell keresni, akik az összeszerelő üzemek helyett magas hozzáadott értékű gazdasági tevékenységet folytatnak.

A megye fejlesztési biztosaként az a feladatom, hogy részben ebben, részben a Modern Városok Program koordinációjában segítsek, folyamatos egyeztessek a tárca nélküli miniszterrel és kollégáival" - mondta B. Nagy. Ebben a programban a közel 100 milliárd forintból megvalósuló szegedi fejlesztések segítenek ledolgozni a sok évtizedes hiányosságokat. - De ez csak a munka eleje, Szeged és a szegediek többet érdemelnek: méltó fejlődési pályára kell állítanunk a várost - közölte a fejlesztési biztos.

Meglepően hatalmas ünneplés

Bár még a kampány sem indult el jóformán, szinte győzelmi hangulat uralkodott a Fidesz keddi jelölt-bemutatóján Szegeden. Több száz ember, szokatlanul nagy lelkesedés és soha nem látott egység fogadta a jelölteket, akiket láthatóan kissé meg is zavart ez a nagy ováció.

A választókerületi elnökök köszöntői után mindkét képviselő-jelölt mondott egy-egy rövid beszédet, amiben akadt bőven érdekesség. Mutajuk is:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.