Szórakozás

„Az alkotás egy áldott állapot a számomra” – Farkas Krisztina szobrászművész mutatta be tárlatát

„Az alkotás egy áldott állapot a számomra” – Farkas Krisztina szobrászművész mutatta be tárlatát

2017. december 10., vasárnap
„Az alkotás egy áldott állapot a számomra” – Farkas Krisztina szobrászművész mutatta be tárlatát

A kiállított művek létünk nagy kérdéseit feszegetik, köztük talán az egyik legfontosabbat: ki és mi vagyok én? – hangzott el a művész tárlatának megnyitóján, Szegeden.

A viaszveszejtéses bronzöntéssel készített szobrok önmagukban is egy varázslatos világba invitálnak. Elkészítésük rengeteg kihívással és kockázattal jár. Farkas Krisztina szerint javarészt a múltunkon rágódunk, vagy a jövőnkben kalandozunk el, sokan nem érkeznek meg az itt és mostba, vagyis a jelenbe, éppen ezért nem is tudják élvezni az életüket.

Plasztikái elgondolkodtatnak, olyan húrokat pengetnek, amelyek elcsendesítik a lelket a hétköznapok zajában.

„A LÉLEKjelenLét című kiállításommal a jelen valóságát kívántam megragadni. Az alkotások témáját a mindennapokból merítem, de alapvetően a bronzból öntött szobrok látomásokat testesítenek meg. Egy korábbi kiállításom éppen a Látomások címet viselte pont abból kifolyólag, mert a bemutatott művek a belső jelenemben képződnek, amikor elcsendesülök, kizárom a külvilágot és csak alkotok. Én ebből töltekezek” – fogalmazta meg.

A szobrászművész elmondta, miután megelevenedett benne egy vízió, annak a méhviaszos megmintázása jelenti az igazi feltöltődést a számára, akkor és ott érkezik meg a jelenbe. „A bronzszobrászattal 2001-ben ismerkedtem meg, Borsi Sándor szobrászművész avatott be a rejtelmekbe. Korábban számos technikát kipróbáltam, így festettem, agyagoztam, kővel is dolgoztam, viszont bronzból olyan „légies” dolgokat is megtudok jeleníteni, amelyet semmilyen más anyagból nem tudnék életre hívni. Ezért is választottam ezt a technikát elképzeléseim megvalósításához” – mondta el, megjegyezve, a bronzöntő mesterek azzal viccelődnek, mindig csak a munkafolyamat végén, a kiöntést követően derül ki az elképzelt mű megvalósíthatósága, ugyanis számos hibalehetőséget foglal magában az alkotás folyamata.

A városi önkormányzat művészeti ösztöndíjában tavasszal részesült alkotó fél év alatt állította össze tárlatát. „Digitális világunkban, a számítógép vezérelte környezetünkben a képzőművészet, azon belül is a szobrászat egyre inkább a háttérbe szorul. Éppen ezért jóleső érzéssel tölt el, hogy nagy érdeklődés övezte a kiállításmegnyitót. Ma már a virtuális művészet hódít és követel magának teret” – tette hozzá. A tárlatnyitáson Tézsla Csaba, a spirituális úton járó művésznő tanítója hangsúlyozta,

a lélek, a spiritualitás, a szeretet útjának misztikus, egyben láthatatlan fogalmainak szilárd anyagba öntését, kézzelfoghatóvá tételét valósította meg Farkas Krisztina a szobrok és plasztikák által.

Szerinte a lélek és életünk nagy kérdéseivel valamennyien foglalkozunk, keressük azokra a válaszokat, hogy valójában milyen küldetéssel vagyunk itt a Földön.

A kiállítás jelentőségét egy történettel tette szemléletesebbé, miszerint annak idején a perui indiánok megtett útjuk során többször tartottak pihenőt, mondván: a lelkük a nagy iramban lemaradt, nem tudta a gyaloglás tempóját követni. A technikai fejlődés, gyorsabb életvitel ma még inkább indokoltabbá teheti a lelki elcsendesülés fontosságát. A Károlyi műterem-galériában december 22-ig megtekinthető kiállítás bemutatását a Shambhala Band játéka vezette fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.