Szórakozás

A tűzijáték nem mindenkinek kikapcsolódás

A tűzijáték nem mindenkinek kikapcsolódás

2017. december 30., szombat
A tűzijáték nem mindenkinek kikapcsolódás

Egyre népszerűbbé vált Szilveszter éjjelén a tűzijátékozás, az otthoni kerti összejövetelek is a robbanásoktól hangosak. A színes és látványos, de legfőképpen hangos szórakozásnak árnyoldala is van. A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületét kerestük fel néhány jó tanács erejéig, amelyek betartásával elviselhetőbbé tehetik kedvenceik számára az év utolsó napját.

– A tűzijátékok hangja magas, visító, amelytől az állatok, így a kutyák is megijednek, félelmet és riadalmat kelt bennük – emelte ki Balogh Ernő, az egyesület elnöke, hozzátéve, a kertben élő kutya magától értetődik, hogy megijed, ha például a kerítés mellett lőnek fel egy tűzijátékot. Kilométerekre is elszaladhat és sajnos van, hogy haza sem tér soha, mert autóbaleset áldozata lesz. Lakásban tartott kutyusok esetében is azt szokták javasolni, hogy a gazdák mindig legyenek körültekintőek.

Ha leviszik az ebet sétálni, mindenképpen nézzenek körül, rövid pórázon tartsák, mert a hirtelen jövő hang és fényhatástól megijedhet és kitépheti a kezükből a pórázt.

Ez megint csak azt eredményezheti, hogy balesetveszélynek van kitéve az állat a riadalom mellett. – Lehet különböző nyugtató pasztákat vásárolni, de legbiztonságosabb, ha erre az időszakra beengedjük a házba, lakásba a kutyát. Próbáljuk meg az állatot nyugtatgatni, ha már elkezdődött a tűzijáték és látjuk, érezzük a kutyusunkon, hogy fél. Leghatásosabb a simogatás, esetleg lefoglalni egy kis játékkal.

Ajánlatos még a tűzijátékok durrogtatása előtt magunk mellett tudni az állatot és csak másnap délután kiengedni a kertbe felügyelet nélkül, hiszen sokszor még reggelente is lehet hallani tűzijátékozást – tette hozzá.

Egyes statisztikák szerint megnövekszik az elkóborolt, elszökött állatok száma Szilveszter napján és azt követően, a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete megerősítette az adatokat. Balogh Ernő szerint bár már felelősségteljesebbek az állattartók, óvintézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy házi kedvencük ne legyen kitéve a veszélynek, ám így is akad olyan helyzet, amikor egy-egy kutyus vagy cicus elszökik. Ebben az esetben fontos, hogy azonnal értesítsék az állatvédőket, fotót, chip számot, elérhetőséget adjanak, ha esetlegesen meglenne a kutyus, azonnal vissza tudják juttatni a gazdihoz. Szilveszterkor városonként az állatvédelmi szervezetek tartanak ügyeletet, érdemes az állatvédő egyesületek és alapítványok elérhetőségeit maguknál tartani, hiszen sosem tudhatják, hogy mikor lesz rá szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.