Politika

Sok múlik az új szegedi rektor személyén – véli Palkovics László

Sok múlik az új szegedi rektor személyén – véli Palkovics László

2017. november 23., csütörtök
Sok múlik az új szegedi rektor személyén – véli Palkovics László

Nőtt a pedagógusok létszáma, egyes tudományterületeken viszont továbbra is hiány van – fejtette ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára.

Palkovics Lászlót az átalakítás alatt álló ösztöndíjrendszerről is kérdeztük. Elmondta, külön kell választani a teljesítményalapú, azaz többek között a tanulmányi, szakmai gyakorlati és nemzeti felsőoktatási ösztöndíjakat, valamint a rászorultsági alapon nyújtott támogatást, a kiválósági, a mobilitási és a speciális ösztöndíjakat. – A kiválósági ösztöndíjak kategóriájába tartozik például a Klebelsberg-ösztöndíj is, amelynek célja olyan tanárszakos hallgatók támogatása, akik vállalják, hogy hiányterületeken, így a matematika, fizika, biológia területén szereznek diplomát, majd a szakmájukban elhelyezkedve tanítanak, vagy éppen olyan országrészben vállalnak munkát, ahol nehezebb pedagógust találni. Ez adódhat például egy térség hátrányos helyzetéből. A be nem töltött pedagógusállások pontos számát nehéz meghatározni, az utóbbi években viszont emelkedett a pedagógusok létszáma, jelenleg 170 ezerre tehető.

A magyar felsőoktatási rendszert nézve pedig kijelenthető, a tanári szakma jelenik meg leghangsúlyosabban a végzősök között – emelte ki.

– Szeged rektorválasztás előtt áll. Miért fontos az egyetemváros életében a rektor személye?

– Az intézmény szakmai munkáját irányítja, kiemelt kérdés, hogy milyen a társadalmi, valamint a szakmai elfogadottsága. A Szegedi Tudományegyetem összetett oktatói és kutatói szerepkört tölt be, ezért nem mindegy, hogy mennyire karizmatikus az a vezető, aki az élére kerül. Természetesen egy személy minden tudományterületet nem tud lefedni, viszont

a decemberben megválasztott új szegedi rektor vezetői képességei meghatározhatják az egyetem jövőjét.

– A lézerközpont milyen előnyökhöz juttathatja Szegedet?

– Szeged a lézerközponttal egy lehetőséget kapott, a nemzetközi kapcsolatok kiszélesítésével olyan kutatókat is kívánunk idecsábítani, akiknek munkájára tovább építkezhet az egyetem és az ipar. Az ELI köré tervezett science, vagyis tudományos ipari park működési modellje szerint a lézerközpontban dolgozó kutatók munkáját hasznosítani tudják majd az itt megtelepülő innovációra építkező cégek. Az utóbbi hat-hét évben egyre több külföldről érkező, magas hozzáadott értéket igénylő beruházás valósult meg hazánkban. Amennyiben a magyar felsőoktatás nem tartaná a lépést a piaci igényekkel és képezné a legmagasabb színvonalon a szakembereket, akkor Magyarország nem lehetne attraktív befektetési célpont olyan vállalatoknak, amelyek a legmodernebb technológiákat alkalmazzák tevékenységük során.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.