Közélet

Képregényfesztivált rendeznek a szegedi Somogyi-könyvtárban

Képregényfesztivált rendeznek a szegedi Somogyi-könyvtárban

2017. november 16., csütörtök
Képregényfesztivált rendeznek a szegedi Somogyi-könyvtárban

A magyar képregény műfaj múltjával és jelenével ismerkedhetnek meg azok, akik szombaton ellátogatnak a szegedi Somogyi-könyvtárba, az előadások, kiállítások témái közül azonban nem hiányozhatnak a belga-francia, amerikai, jugoszláv sőt a lengyel albumok sem - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A könyvtár földszintjén és alagsorában az előadások, játékok, gyermekprogramok mellett a rajongók az idén is alkotás közben figyelhetik meg kedvenc képregényrajzolójukat, sőt, a vállalkozó kedvűek ceruzát ragadva akár be is kapcsolódhatnak a munkába. A fesztiválon a képregénykiadók és -terjesztők is bemutatják újdonságaikat. A könyvtárban kiállítás látható Haui József munkáiból, aki a Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermének rajzolójaként olyan sorozatokon dolgozott, mint a Vízipók-Csodapók, a Mézga család, a Magyar Népmesék vagy a Kérem a következőt!, több száz könyvet illusztrált, gazdag képregényes életművéből pedig a Bucó, Szetti, Tacsi albumai a legismertebbek. Tárlat mutatja be a lengyel történelmi képregényeket is, melyek az elmúlt évtizedben identitás (újra)értelmezésének egyik eszközévé váltak. Az előadásokon szó esik arról, miért éppen a kilencedik művészeti ágnak tartják a képregényt, milyen politikai motívumok fedezhetők föl a francia és az amerikai sci-fi képregényekben. Kertész Sándor készülő képregény-történeti kötete alapján áttekintést ad a műfaj hazai rég- és közelmúltjáról, összehasonlítják a mítoszok és a képregények hőseinek útját, és bemutatkozik egy új, Erdélyben készült képregényhavilap, a Fantomatika is.

Archív fotó

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.