Elindult a kistérség nagy ifjúsági projektje

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.


A Mórhalmi járásban élő fiataloknak szervez képzés sorozatot a bordányi Kulturális és Szabadidős Egyesület a Morajlás program keretén belül.

A térségben élő fiatalok bevonásával mind helyben, mind a térségben ifjúsági programok, rendezvények valósulnak meg. A projekt célja a különböző települések fiatalja közötti párbeszéd, közös gondolkodás, és értékteremtő cselekvés ösztönzése. „A tervek szerint a homokhátsági kistérség 12 településén ifjúsági klubok indulnak, ezért szeretnénk több 15-29 év közötti fiatalt is bevonni a három évig zajló programba, annak érdekében, hogy minél többen magukénak érezzék a Mórahalmi Járást” – mondta el portálunknak Masir Norbert, a bordányi Kulturális és Szabadidős Egyesület ifjúsági referense. Hangsúlyozta, kiemelt feladatnak tekinti az egyedülálló módon megalakított és azóta is működő Homokhátsági Gyermek és Ifjúsági Önkormányzatok együttműködésének újraszervezését, az általuk szervezett térségi találkozók, illetve az ezekre épülő szabadidős rendezvények által. Sőt, a csatlakozó fiatalok saját elképzeléseik alapján közös együttműködésben minden évben megszervezhetnek egy-egy térségi ifjúsági összművészeti kis fesztivált is, amely formabontó a maga nevében.

Masir Norberttől megtudtuk, a hat hétvégéből álló képzés, amely októberben kezdetét vette a jövő év márciusáig fog tartani. „A fiatalok olyan ingyenes előadássorozatban vehetnek részt, amely a települési ifjúsági munkát erősíti” – tette hozzá az ifjúsági referens, aki szerint hosszú távon a helyi önkormányzatok munkáját is segíthetik az összefogással. Szeptemberben a zákányszéki hetedikesek is megmutatták tehetségüket a legutóbbi Morajlás Ifjúsági Fesztiválon Bordányban. „Nagy lelkesedéssel és közös erővel készültünk a produkcióra. Elmondhatom, a gyerekek egytől egyig részt szeretnének venni a közösségi életben, így jó lehetőségnek tartom, hogy a rendezvény keretén belül megtudták mutatni tudásukat más települések lakóinak is” – fogalmazott a SZEGEDma hírportálnak Boldog Anna Fanni, a Morajlás zákányszéki ifjúságsegítője. Majd kiemelte, eddig nem halott még olyan programról, amelynek a célja az lenne, hogy a környékbeli fiatalok közelebb kerüljenek egymáshoz, ezért is tartja a projektet egy nagyszerű kezdeményezésnek. „A fesztivál sok emberrel megismertette a kezdeményezést, és bízom benne, a jövőben is minden egyes esemény után egyre többen találkoznak majd a programmal, hiszen nekünk ifjúságsegítőknek az a feladatunk, hogy megtaláljuk, és megmutassuk másoknak a köztünk élő tehetséges fiatalokat” – tette hozzá.

A megvalósuló projekt a homokháti kistérség ifjúsági önkormányzatainak, ifjúsági referenseinek és civil szervezeteinek több mint egy évtizedes együttműködésének szakmai tapasztalataira épül. A fiatalok számára a részvétel teljesen ingyenes, hiszen az ellátás, a szállás, és képzés díját a Szechényi 2020 pályázatnak köszönhetően biztosítani tudják a szervezők.

Fotó: Facebook

Default thumbnail
Előző sztori

Labdarúgás: Coroian bombája nem ért győzelmet a ZTE ellen

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: vereséggel távozott Dabasról a Mórahalom

Legutóbbi hasonló cikkek