/

A baktériumok lehetnek a barátaink is

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idősebb Duda Ernő szegedi professzor a feje tetejére állít mindent: az emberi szervezetről eddig rengeteg dolgot tévesen gondoltunk. Egy különleges és új tudományággal, a mikrobiommal ismertette meg a szegedieket.

– Többségünk úgy áll hozzá a baktériumokhoz: minél hamarabb elpusztítjuk őket, annál jobb! De a baktériumok nem mindig így vélekednek rólunk – izgalmas témáról beszélt id. Duda Ernő a Pedagógiai Esték rendezvényén az IH Rendezvényközpontban. Az utóbbi évszázadokban a kórokozó baktériumokkal foglalkoztak, ezeket lehetett szaporítani a laboratóriumokban. A SZEGEDmának elmondta, egy alig néhány éves tudományág, a mikrobiomok vizsgálata azonban teljesen új eredményekhez vezetett.

Kiderült, ötven-százszor annyi baktérium van, mint eddig sejtettük. Másfajta baktériumok élnek különböző testrészeinken, a homlokunkon lévők jobban hasonlítanak egy másik ember homlokán lévőre, mint a hátunkon „lakókra”. Egy-egy halálos betegséget okozó baktérium is létezhet úgy a szervezetünkben, hogy nem okoz veszélyt addig, amíg nem szaporodik el nagyon. Azaz pont az a jó, ha sokféle baktérium él velünk.

A tudósok rájöttek, a baktériumok kommunikálnak egymással, a hasonlóak pedig szövetséget alkotnak, hogy kiszorítsák a vetélytársakat, elérjék szaporodásuk megakadályozását. Duda szerint ez a gyógyászatban is használható lesz, ha a „jó” baktériumok üzenő molekuláinak segítségével elhitetjük „rossz társaikkal”, hogy ne sokasodjanak. Kezet mosni azért nem árt: a velünk élő baktériumok ismernek minket, az újak viszont veszélyesek lehetnek ránk.

Előző sztori

Esik a benzinár, ki tudja, hol áll meg

Következő sztori

Meghalt F. Nagy Angéla újságíró, gasztronómus szakíró