Közélet

Szegedi csapat nyerte meg a Social Good Hackathont Brnoban

Szegedi csapat nyerte meg a Social Good Hackathont Brnoban

2017. október 24., kedd
Szegedi csapat nyerte meg a Social Good Hackathont Brnoban

Most hétvégén rendezték Brnoban a Social Good Hackathont, ahol a Szeged GYEEK Club által delegált csapat Equity nevű projektjével meg is nyerte a nemzetközi versenyt. A csapat tagjai: Paluska Péter (IT szakember), Megyesi-Molnár Éva (gyógypedagógus, viselkedéselemző), Molnár Márton (kreatív szakember, design), Rest Antónia (üzleti modell és marketing).

A Hackathon a hack (kódtörés) és a marathon szavakból áll össze, a lényege az, hogy egy projektötletből szakértők segítségével 24-48 óra alatt kell egy prototípust leprogramozni. Az ilyen versenyeken kidolgozott ötletekből már több sikeres startup is született. A Social Good Hackathon versenyt első alkalommal rendezte meg a NESEHNUTÍ nonprofit egyesület, melynek témája a társadalom számára hasznos projektek voltak (társadalmi problémák, környezetvédelem, városi közlekedés). A zsűritagok egy része mentorként is részt vett a rendezvény teljes ideje alatt (IT szakember, szociális szféra képviselői). Az eseményen - a győztes magyar csapaton kívül -, még négy cseh és egy szlovák nemzetiségű csapat vett részt. A Szeged GYEEK Club csapata projektje során egy olyan platform alapjait fektette le, melynek célja a fogyatékkal élő személyek munkaerőpiaci helyzetének javítása. A verseny záró napjára el is készült az applikáció prototípusa, mely nagy sikert aratott mind a zsűri, mind a közönség soraiban. Az app sarokkövét jelenti az akadálymentesített platform, melynek tervezésekor figyelembe vették a gyógypedagógiai módszertant, ill. az akadálymentes UX design elveit. A platform a legtöbb fogyatékossággal élő személy számára könnyen használható: mozgás- látás- és hallássérültek számára, de gondoltak részképesség zavarokkal küzdőre is (pl. diszlexia). Szemléleti újszerűségét az jelenti, hogy a regisztráció során a felhasználónak képességeit és készségeit, ill. azok szintjét kell csak megadnia, azaz diagnosztikus kategóriák helyett a meglévő erőforrásokra fókuszál. A terv szerint a projekt mögött egy nonprofit szervezet áll majd, mely olyan partnereket keres munkáltatói oldalon, akik a megváltozott munkaképesség tényére való tekintet nélkül szívesen alkalmaznának bárkit, aki az adott pozíció betöltésére alkalmas. A szervezet továbbá segíti és koordinálja az ingetráció folyamatát; az állást keresőket információkkal segíti, a partnercégeket pedig tréningekkel és tanácsadással. A tervek szerint applikáció használata teljesen ingyenes lesz az álláskeresők számára.

A Szeged GYEEK Club azzal a céllal alakult, hogy egy erős és stabil IT közösséget hozzon létre a városban. Nonprofit egyesületünk különböző rendezvényeink által (meetupok, workshopok, hackathonok) lehetőséget teremt az érdeklődők számára a tudásbővítésre, a szakmai fejlődésre és a kapcsolatépítésre. Jelenleg az IT témájú előadások mellett ugyanolyan figyelmet fordítunk a startup világra is, ezzel segítve a helyi vállalkozó közösséget. Több információ a Szeged GYEEK Clubról ITT.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.