Népmese, kiállítás és könyvbemutató a Somogyiban

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újabb érdekes programokkal várja látogatóit a Somogyi-könyvtár október első napjaiban.

A népmese, mint forrás – játék a Gyermekkönyvtárban

A népmese napja (szeptember 30., Benedek Elek születésnapja) alkalmából játékra hívja a gyerekeket a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára. A népmese, mint forrás című kiállítás a népmesékben előforduló „vizes helyeket” mutatja be interaktív módon.

A víz számos formában megjelenik a magyar népmesékben: forrás, folyó, kút, tó, tenger óceán – szimbolikus jelentésük, üzenetük is föltárul a vízcsöppekbe írott, s színes rajzokkal illusztrált szövegrészletekből. Az idézetek „forrását” mesekönyvekben találhatják meg a november 4-ig tartó játék résztvevői.

Méreg a gyanú… – Orgovány Erika képei a Somogyiban

A kékszakállú herceg története ihletésére születtek Orgovány Erika festőművész Méreg a gyanú… című kiállításának grafikái. A Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában rendezett tárlatot Ibos Éva művészettörténész nyitja meg október 5-én, csütörtökön, 17 órakor.
A kiállítás november 7-ig tekinthető meg.

Szablyavívók a Somogyiban

Szablyapengék csattogása kíséri Máday Róbert Borsody László, a géniusz című könyvének Somogyi-könyvtári bemutatóját. A kötet a modern magyar kardvívás egyik megteremtője portréját rajzolja meg.

A Magyar Szablyavívó Iskola bemutatójával fűszerezett program október 10-én, kedden 17 órakor kezdődik a bibliotéka első emeleti folyóirat-olvasójában.

Máday Norbertről, a könyv írójáról:

Az 1848/49-es szabadságharcban részt vett huszártiszt és református pap ősei, valamint a történelem iránti szeretete fordította a magyar múlt és annak tárgyi emlékeinek keresése irányába. Több mint 25 éve gyűjti a magyar történelem emlékeit, számos kiállítást rendezett különböző témákban.
2012-ben megalapította a Magyar Szablyavívó Iskolát, amely magyar katonai vívás oktatását és népszerűsítését tűzte ki célul. Az elmúlt években számos városi és megyei értéktár nyilvánította nemzeti értékké az általa képviselt Borsody-vívórendszert, idén júniusban pedig bekerült a Magyar Értéktárba is, kiemelkedő nemzeti értékként, a magyar klasszikus szablyavívás.

A könyvről:

Borsody László (1878 – 1941) őrnagy, vívómester neve szinte teljesen ismeretlen a magyar sportszerető közönség és a vívótársadalom fiatalabb tagjai között. Sportlexikonokban nincs róla szószedet, utca, emléktábla, köztéri szobor sehol nem őrzi a nevét.
Pedig méltó lenne az emlékezésre, hiszen tanítványai 18 olimpiai bajnoki, 18 világbajnoki, 15 Európa-bajnoki címet szereztek. Egyedülálló vívómesteri tevékenysége a magyar és egyetemes sporttörténet arany lapjaira kívánkozik.

Előző sztori

Családbarát munkahely lett a Szegedi Törvényszék

Következő sztori

Festői szerelmekről szól a REÖK idei színházi sorozata