Szórakozás

Népmese, kiállítás és könyvbemutató a Somogyiban

Népmese, kiállítás és könyvbemutató a Somogyiban

2017. október 3., kedd
Népmese, kiállítás és könyvbemutató a Somogyiban

Újabb érdekes programokkal várja látogatóit a Somogyi-könyvtár október első napjaiban.

A népmese, mint forrás – játék a Gyermekkönyvtárban

A népmese napja (szeptember 30., Benedek Elek születésnapja) alkalmából játékra hívja a gyerekeket a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára. A népmese, mint forrás című kiállítás a népmesékben előforduló „vizes helyeket” mutatja be interaktív módon. A víz számos formában megjelenik a magyar népmesékben: forrás, folyó, kút, tó, tenger óceán – szimbolikus jelentésük, üzenetük is föltárul a vízcsöppekbe írott, s színes rajzokkal illusztrált szövegrészletekből. Az idézetek „forrását” mesekönyvekben találhatják meg a november 4-ig tartó játék résztvevői.

Méreg a gyanú... – Orgovány Erika képei a Somogyiban

A kékszakállú herceg története ihletésére születtek Orgovány Erika festőművész Méreg a gyanú… című kiállításának grafikái. A Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában rendezett tárlatot Ibos Éva művészettörténész nyitja meg október 5-én, csütörtökön, 17 órakor. A kiállítás november 7-ig tekinthető meg.

Szablyavívók a Somogyiban

Szablyapengék csattogása kíséri

Máday Róbert

Borsody László

, a géniusz című könyvének Somogyi-könyvtári bemutatóját. A kötet a modern magyar kardvívás egyik megteremtője portréját rajzolja meg. A Magyar Szablyavívó Iskola bemutatójával fűszerezett program október 10-én, kedden 17 órakor kezdődik a bibliotéka első emeleti folyóirat-olvasójában.

Máday Norbertről, a könyv írójáról:

Az 1848/49-es szabadságharcban részt vett huszártiszt és református pap ősei, valamint a történelem iránti szeretete fordította a magyar múlt és annak tárgyi emlékeinek keresése irányába. Több mint 25 éve gyűjti a magyar történelem emlékeit, számos kiállítást rendezett különböző témákban. 2012-ben megalapította a Magyar Szablyavívó Iskolát, amely magyar katonai vívás oktatását és népszerűsítését tűzte ki célul. Az elmúlt években számos városi és megyei értéktár nyilvánította nemzeti értékké az általa képviselt Borsody-vívórendszert, idén júniusban pedig bekerült a Magyar Értéktárba is, kiemelkedő nemzeti értékként, a magyar klasszikus szablyavívás.

A könyvről:

Borsody László (1878 – 1941) őrnagy, vívómester neve szinte teljesen ismeretlen a magyar sportszerető közönség és a vívótársadalom fiatalabb tagjai között. Sportlexikonokban nincs róla szószedet, utca, emléktábla, köztéri szobor sehol nem őrzi a nevét. Pedig méltó lenne az emlékezésre, hiszen tanítványai 18 olimpiai bajnoki, 18 világbajnoki, 15 Európa-bajnoki címet szereztek. Egyedülálló vívómesteri tevékenysége a magyar és egyetemes sporttörténet arany lapjaira kívánkozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.