Már gondozói kezéből eszik a kispingvin a Szegedi Vadasparkban

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Vadaspark legfiatalabb, Pöttöm névre hallgató pingvinjét elkezdték hozzászoktatni gondozói az emberi kézből való evéshez.

Már nem újdonság a Vadasparkban, hogy pápaszemes pingvinek kelnek ki tojásaikból és nevelik fel őket sikeresen szüleik. Érkezésük óta több esetben is örülhettek a vadaspark gondozói és látogatói pingvinfiókák világra jöttének. Az elmúlt egy év során két fióka cseperedett fel a bejárat közeli bemutatóban.

A kézből való etetés megtanítására azért van szükség, mert bár a heringet maguktól is el tudják kapni, főleg az állatkertben, ahol az még elúszni sem képes előlük, mindemellett táplálék kiegészítőket is kapnak, sőt, a melegebb hónapokban gyógyszert is, amely az északi féltekén élő madarakat nem megbetegítő, de a pingvinekre halálos madármalária ellen védi őket. Ezt az erős gyógyszert azonban nem szabad túladagolni, így nagyon fontos, hogy minden pingvin csak a meghatározott adagot vegye be. Mindezek miatt a gondozóiknak egyedileg kell etetnie a pingvineket, ehhez kell hozzászokniuk a kis pingvineknek is.

Fotó: Endrédi Lajos

Előző sztori

Karate: Olaszországban küzdöttek a Bodor-karatésok

Következő sztori

Küzdősport: taroltak a fiatal szegedi kempósok