Közélet

Kósa Lajos: a Modern városok programban nagyobb szerepet kapnak az önkormányzatok

Kósa Lajos: a Modern városok programban nagyobb szerepet kapnak az önkormányzatok

2017. október 6., péntek
Kósa Lajos: a Modern városok programban nagyobb szerepet kapnak az önkormányzatok

A Modern városok program keretében megvalósuló beruházásokban a jövőben nagyobb szerepet kapnak az önkormányzatok - közölte a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter csütörtök este az MTI-vel.

Kósa Lajos

Debrecenben elmondta:

Orbán Viktor

miniszterelnök elfogadta azt a javaslatát, hogy egyfajta szemléletváltással "amit lehet, adjunk vissza a városoknak, legyenek ők a beruházók", miután ott van "a helyi erő, a helyi akarat és tapasztalat és a helyismeret". Ennek szellemében két Debrecent is érintő döntést hozott szerdai ülésén a kormány: egyik a Csokonai Színház felújításához, másik az egyetemi innovációs és inkubátorház-beruházáshoz kapcsolódik - jelezte a miniszter. A korábbi kormánydöntéssel ellentétben a Csokonai Színház több mint hatmilliárd forintos felújítása a város felelőssége lesz: az állam egyik szervezete, a Magyar Nemzeti vagyonkezelő (MNV) helyett maga a város lesz a beruházó - mondta, hozzátéve: ez azzal jár, hogy az MNV-nek utalt költségvetési előirányzat visszakerül a tárca nélküli minisztériumhoz, és ők kötik meg a szerződést Debrecennel. Kósa Lajos meggyőződése szerint ezzel a változtatással felgyorsulnak a megyei fejlesztések. Példaként a debreceni Nagyerdei Stadion beruházását említette, amely "ha nem lett volna társberuházó a város, akkor sose épül fel". A másik, Debrecent érintő kormánydöntésről szólva elmondta: ötmilliárd forintos beruházással megkezdődhet a város és a Debreceni Egyetem közös fejlesztése, egy innovációs és inkubátorház felépítése az egyetemi innovációs parkban.

Papp László

, Debrecen polgármestere örömmel fogadta a kormánydöntéseket. Az MTI-nek elmondta: a Modern városok program keretében megvalósuló több beruházásuk - déli ipari övezet, nemzetközi iskola, nagyerdei fejlesztési program - mind előrehaladott állapotban van, és most felgyorsulhat a színház felújítása és az inkubátorház építése is. Közlése szerint a kormánydöntés eredményeként egy-két héten belül elindítják a színházfelújítás tervezési közbeszerzési eljárását, jövőre pedig a 6,3 milliárdos beruházás kivitelezési közbeszerzési folyamat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.