Közélet

Szijjártó: az EU-nak be kell látnia, hogy az illegális migráció veszélyes

Szijjártó: az EU-nak be kell látnia, hogy az illegális migráció veszélyes

2017. szeptember 14., csütörtök
Szijjártó: az EU-nak be kell látnia, hogy az illegális migráció veszélyes

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az Európai Uniónak (EU) be kell látnia, hogy az illegális bevándorlás és a kötelező betelepítési kvóta veszélyes és ellentétes az európai érdekekkel.

Szijjártó Péter

a visegrádi négyek (V4) csütörtöki budapesti külgazdasági miniszteri találkozójának sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: komolyan veszik az Európai Bíróság döntését a kvótaperben, "mi tudjuk, hogy mi van benne, ellentétben sokakkal, akik nagyon sommás véleményt mondanak róla", de nem olvasták el. Ugyanis az ítélet "semmire sem kötelez minket", arról szól, hogy az a döntési procedúra, amelynek nyomán az uniós belügyminiszterek döntöttek a kötelező betelepítési kvóta bevezetéséről, az európai jogszabályoknak megfelelően zajlott, "erről és nem többről szól" a bírósági döntés - közölte. Hozzátette: ezért az igazi harc most kezdődik. A külügyminiszter kiemelte: mindent megtesznek annak érdekében, hogy az EU belássa, az illegális bevándorlás veszélyes, a kötelező betelepítési kvóták veszélyesek és ellentétesek Európa érdekeivel. A V4 ebben egységes, tagjai egységesen utasítják el az illegális bevándorlást - jelentette ki. Ugyancsak kérdésre a tárcavezető elmondta: a visegrádi partnerek között konszenzus van arról, hogy nem bővítik a V4-et, mert így tudnak a lehető leghatékonyabban és legegységesebben fellépni. Ugyanakkor a V4+ formációkra nagy hangsúlyt helyeznek, így október 11-én, amikor a nyugat-balkáni külügyminiszterekkel találkoznak, a tanácskozásra Romániát is meghívják, ahogyan más ülésekre is - mondta.

Peter Ziga

szlovák gazdasági miniszter kijelentette: a számok alapján nem nagyon működik a kötelező betelepítési kvóták rendszere. A szolidaritás kifejezése fontos, de annak különböző formái vannak - fűzte hozzá.

Mateusz Morawiecki

lengyel miniszterelnök-helyettes azt mondta: figyelembe kell venni, hogy Közép-Európa, a V4 országai annak idején a vasfüggöny keleti oldalán maradtak, gazdasági fejlődésük teljesen eltér a nyugat-európai országokétól, amelyek kétszer-háromszor gazdagabbak. Úgy látja, az is fontos szempont, hogy a V4-es országoknak nincs olyan morális kötelezettségük a migráció ügyében, mint az egykori gyarmattartó országoknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.