Írjon nekünk

Közélet

Gyurcsány Szegeden: „Nem a Teremtőtől kaptuk Botka feltételeit”

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

„Nem vagyunk sem politikai szajhák, sem a Pál utcai fiúkból Gerébek, sem Júdások” – üzente Gyurcsány Ferenc az MSZP miniszterelnök-jelöltjének, utalva Botka László azon kijelentésére, hogy elvtelen volt az elmúlt tizenhat év. A DK elnöke kijelentette, bármikor készek a 106 egyéni képviselőjelöltről egyeztetni a demokratikus ellenzék pártjaival, azonban nem hajlandóak föladni önállóságukat.

„Engem és bennünket kevésbé foglalkoztat, hogy velünk szemben más pártok – ilyen helyzetben nyilván az MSZP is – milyen igényekkel lépnek fel, mert elsősorban önmagunk meggyőződésének és tagjaink, támogatóink Magyarországgal kapcsolatos politikai elvárásának kívánunk megfelelni” – kezdte Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szegedi sajtótájékoztatóját. Kitért arra, hogy kormánya annak idején egészségügyi és felsőoktatási reformmal állt elő, bevezették a magánynyugdíj pénztári rendszert, csökkentették az adókat, s nagyon világos európai perspektívát vázoltak fel.

„Ez nem elvtelen politika, mint ahogy Botka László mondja, hanem szerintünk az ország felemelésének egyetlen módja” – szögezte le a DK elnöke. Hozzátette, távol tartják magukat a populizmustól, a felelőtlen ígérgetésektől, ami Gyurcsány megfogalmazása szerint lehet, hogy alkalmas a szíves elcsábítására, de nem alkalmas az ország későbbi vezetésére. „Aki összemossa az elmúlt 16 évet, az megtagadja azt a politikát, amiben mi hiszünk. Aki elvtelennek minősíti, az azt igényli, hogy áruljuk el önmagunk hitét és meggyőződését. De mi nem vagyunk sem politikai szajhák, sem a Pál utcai fiúkból Gerébek, sem Júdások” – szögezte le a pártelnök. Hozzátette, olyan Magyarországot kívánnak, ahol bárki kiállhat elvei mellett, s senki nem kényszeríti azok feladására.

Beszámolt arról is, hogy pártszavazást tartott a múlt héten a Demokratikus Koalíció, amelyen a nagyjából 10 ezer fős tagság 70%-a vett részt, s mindkét kérdésben 90%-ot meghaladó többségben alkottak véleményt. Egyrészt a DK a továbbiakban is nyitott valamennyi demokratikus ellenzéki párttal való együttműködésre, s nekik nincs semelyik párttal szemben kizáró feltételük. A tagság arról is határozott, ne engedjék, hogy a DK szakítson önálló politikájával, világával és vezetésével. „A pártszavazással azt mondtuk ki, hogy sajnálva, de tudomásul vesszük, hogy az ebben ellentétes igénnyel fellépő Magyar Szocialista Párttal – az ő követeléseik miatt – nem lesz közös listánk” – összegzett. Igaz, azt semmilyen felmérés nem támasztja alá, hogy a közös lista jobb lenne, mint a legalább 5%-ot elérő pártok önálló indulása. A DK ugyanakkor fontosnak tartja, hogy mind a 106 egyéni választókörzet tekintetében megállapodjon az ellenzék, s egy kihívója legyen a Fidesz-KDNP-s jelöltnek. A pártelnök leszögezte, egy ilyen megállapodásra bármikor kész a DK, de amíg ez nem történik meg, addig önálló pártként készülnek a 2018-as országgyűlési választásokra, s mindenütt állítanak jelöltet.

„Hatalmas felelőssége van annak, aki ennek az oldalnak a vezetőjének jelentkezett” – jelentette ki. Emlékeztetett, hogy az ellenzék majdnem megegyezett a választási szövetségről tavaly decemberben, amikor is bejelentkezett Szeged polgármestere, más feltételeket szabott, s Gyurcsány Ferenc szerint most messzebb állnak a megállapodástól, mint kilenc hónappal ezelőtt. Kérdésünkre elmondta, ettől függetlenül úgy látja, hogy egy késői megállapodás is jobb, mint egy meg nem kötött. Szerinte egyébként a kampány legintenzívebb időszakára, vagyis januárra jó lenne megegyeznie az ellenzéki pártoknak, igaz az utolsó pillanatban is van erre mód. Megjegyezte, hogy az MSZP bonyolult belső szabályzat alapján működik, így ahhoz, hogy a jövő év elején megegyezés szülessen, a szocialistáknak már novemberben elő kellene azt előkészíteniük.

„Nem a Teremtőtől kaptuk kőtáblán megírva Botka László kizárólagos feltételeit, ez az ő politikája, a DK másik politikát visz, nem igénylünk mást senkitől sem, minthogy tiszteletben tartsa a Demokratikus Koalíció önállóságát. Egy polgári világnak az is része, hogy egyetlen miniszterelnök vagy miniszterelnök-jelölt sem mondhatja meg, hogy ki legyen egy vállalat, egy egyetem, civil szervezet vagy éppen pártnak a vezetője. Aki a másikkal együtt akar működni, ezt az önállóságot tudomásul kell vennie, és az követ el hibát, aki megengedi magának, hogy kívülről diktáljon” – reagált Botka László szombati kijelentéseire. Úgy értékelt, hogy a Botka által generált vita már régóta korántsem az ő személyéről szól, hanem a polgári Magyarország elveinek tiszteletben tartásáról, illetve megsértéséről.

Gyurcsány bejelentette azt is, hogy Csongrád megyei 1-es választókörzetében Binszki Józsefet, míg a 2-esben Molnár Zoltánt indítja a párt. A pártelnök szegedi látogatása egyébként egyben irodaavató is volt, ezentúl a Kiss Menyhért utca 2. szám alatt várják a választópolgárokat.

Közélet

Operatív törzsös kifestőt fogott a kezében a rendőrség szóvivője

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A pénteki sajtótájékoztató záróakkordjaként.

Tovább olvasom

Hírzóna

Csongrádon már elkezdték a szájmaszkok kiosztását

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Sándorfalván a piacon az árusok számára kötelező a szájmaszk és a védőkesztyű használata.

Tovább olvasom

Közélet

Észak-Bácskában 17 regisztrált koronavírusos beteg van

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szabadkán 1576 személy tartózkodik önkéntes karanténban.

Tovább olvasom

Aktuál