Közélet

Bírósági múlt és jelen - Könyvsorozat a Szegedi Ítélőtábla történetéről

Bírósági múlt és jelen - Könyvsorozat a Szegedi Ítélőtábla történetéről

2017. szeptember 20., szerda
Bírósági múlt és jelen - Könyvsorozat a Szegedi Ítélőtábla történetéről

Az Országos Bírósági Hivatal egyik kiemelkedő fontosságú feladatának tartja a magyar bíróságok épületeinek, infrastruktúrájának korszerűsítését. A OBH kezelésében 112 városban összesen 462.220 négyzetméter alapterületen 185 ingatlan van, melyből ítélkezési célra 153 épületet használnak, közülük védettnek 75 minősül.

Bár a Szegedi Ítélőtábla 2005-től egy felújított, a XXI. század igényeit kielégítő épületben működik, amelynek folyamatos karbantartására, szépítésére nagy gondot fordít a táblabíróság vezetése, az országban több bíróság is felújításra szorul. A Kormány jelentős összegeket biztosít évek óta erre a célra, melyhez az Országos Bírósági Hivatal a Jablonszky Ferenc program keretében további pénzügyi forrásokat csoportosított át. Ez a jelenünk. Az Országos Bírósági Hivatal Elnöke a bíróságok modernizálása mellett ugyanakkor figyelmet fordít azok történelmi emlékeinek a megőrzésére is, ezért „Bíróságtörténeti hét” címmel rendezvénysorozatot tartott a Magyar Igazságügyi Akadémián. "A Szegedi Ítélőtábla évek óta gondozza az egykori Szegedi Királyi Ítélőtábla emlékét és hagyományait. A Királyi Ítélőtábla, mely az elsők között állt fel annak idején az országban, több mint fél évszázadig jelentős szereplője és véleményformálója volt Szeged közéletének a XX. században. Történetének feldolgozása ezért nem csak az ítélőtábla jelenlegi bíráinak, de valamennyi, a városáért felelősséget érző és érdeklődő polgárnak fontos feladat" – mondta el

Hámori Attila

, a Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettese, a könyvsorozat szerkesztője. "A táblahistóriát könyvsorozatban dolgozzuk fel. A már megjelent I. kötetben az I. világháborúig terjedő időszak, a II. kötetben az I. világháború, az azt követő forradalmak történései szerepelnek, 1921-ig, a konszolidációig követve nyomon a Szegedi Ítélőtábla munkáját" - fűzte hozzá. Mindkét kötet

Antal Tamásnak

, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán oktató egyetemi docensnek munkája, ami jól példázza a Szegedi Ítélőtábla és az SZTE közötti kiváló együttműködést. A két világháború közötti időszakot felölelő III. kötet (alkotója szintén Antal Tamás) hamarosan nyomdába kerül. A bemutatóját várhatóan az év végén, ünnepélyes keretek között tartják meg a Királyi Ítélőtábla akkori épületében, amely ma a Szegedi Tudományegyetem jogi karának ad otthont. "A Szegedi Királyi Ítélőtábla történetének feltárását egy kiállítással szeretné a jövőben zárni az ítélőtábla, melyhez örömmel venné, ha a szegedi polgárok a birtokukban még meglévő, a Királyi Ítélőtáblához kapcsolódó használati tárgyakat, okiratokat, fényképeket a tárlat idejére a bíróság rendelkezésére bocsátanák" – tette hozzá az elnökhelyettes. Hámori Attila szólt arról is, hogy a táblatörténeti kötetek mellett 2013-ban „Az igazság szolgálatában” címmel egy olyan igényes kiadványt is megjelentetett a Szegedi Ítélőtábla, amely az újjáalakulást követő első évtizedet dolgozta fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.