Közélet

Egyenlő hozzáférést kell biztosítani az egészségügyben

Egyenlő hozzáférést kell biztosítani az egészségügyben

2017. szeptember 12., kedd
Egyenlő hozzáférést kell biztosítani az egészségügyben

Mindenkinek egyenlő hozzáférést kell biztosítani az egészségügyi ellátáshoz Magyarországon - mondta az emberi erőforrások minisztere kedden, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális bizottsága négynapos budapesti ülésén.

Balog Zoltán

arról beszélt, hogy - más államokhoz hasonlóan - Magyarországon is szakadék van a szegények és a jobban keresők között, ez pedig meghatározza a hozzáférést az egészségügyi ellátáshoz. A miniszter külön problémának nevezte, hogy a romák közül sokan az "eltérő életmódjuk" miatt nem tudják átlépni azt a "küszöböt", ami az ellátórendszerben való részvételhez szükséges. Ezért szerinte az egyenlő esélyek megteremtése nem csak azt jelenti, hogy biztosítják a szektornak a szükséges erőforrásokat és a finanszírozást, hanem azt is, hogy segítenek kialakítani egy olyan "szociokulturális hátteret" a romáknak, ami átlendítheti őket az akadályokon. A kormány senkit sem akar "hátrahagyni", ezért fogadta el 2011-ben a roma stratégiát, valamint indította nemrégiben azt a programot, amelynek keretében ezer roma nő kaphat szakképzést, majd munkát a szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben, közvetítő szerepet betöltve a roma közösségek és a szociális intézmények között - mondta Balog Zoltán. A miniszter szólt arról is, Magyarország már rájött arra, hogy a jóléti társadalom "veszélyes", mert abban mindenki csak a saját érdekeit nézi. Helyette munkaalapú társadalomra van szükség, mivel látható, hogy a jövőben többet kell majd dolgozni a jelenlegi életszínvonal fenntartásáért. Hangsúlyozta, szorosabb összefogásra lenne szükség a munkaadókkal annak érdekében, hogy minél többen felismerjék a betegségmegelőzés fontosságát és részt vegyenek a szűrővizsgálatokon.A miniszter szintén fontos feladatként említette, hogy az oktatáson keresztül a fiatal generációval is megértessék, mennyire törékeny a körülöttünk lévő világ. Az elmúlt években a magyarok egészségének megőrzése érdekében hozott intézkedések közül kiemelte a dohányzásmentes zónák bevezetését a buszmegállókban és a vasútállomásokon, a túl sok cukrot, sót, koffeint vagy egyéb egészségkárosító anyagot tartalmazó élelmiszerekre kivetett chipsadót, valamint a mindennapos testnevelés elindítását az iskolákban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.