Kultúra

A Brains sikerének titka a látvány és a zene egysége

A Brains sikerének titka a látvány és a zene egysége

2017. szeptember 3., vasárnap
A Brains sikerének titka a látvány és a zene egysége

A zenei nyitottság alakította ki a Brains együttes jelenlegi stílusát, de a banda nem áll le az újításokkal, a korábbi kísérletek már alapként kezelik. Endrei Dávid basszusgitárossal és Lukács Levente billentyűssel a zenekar SZIN-es fellépését megelőzően beszélgettünk.

- A Brains múltját tekintve hosszas útkeresést láthatunk. Hogyan lett egy deszkás HC csapatból elektronikus zenei előadó?

Endrei Dávid: - Tény, hogy egy régi zenekarról beszélünk a Brains kapcsán, az igazság az, hogy nekünk nehéz erről beszélnünk, mert nem mindegyikünk volt benne az eredeti csapatban. Én még a deszkás korszakban is a banda tagja voltam, akkor mindannyian gördeszkáztunk, abban az időszakban kezdődött a hardcore-os, punkos hullám. Hiteles volt, amit csináltuk, mert az volt akkor aktuális számunkra. Azt, hogy elkezdett változni a zenekar, én azzal magyaráznám, hogy ahogy telt az idő, egyre többféle zenét hallgattunk. Nem tudom, hogy ez másoknál is így volt-e, de nálunk egyértelműen mindenkinek egy az irányba kezdett változni az ízlése, az elektronikus dolgok kezdtek minket érdekelni. Ettől függetlenül a metálosabb és a keményebb rockos dolgokat ugyanúgy szeretjük a mai napig, de a zenekarban mindig is olyan tagokból állt, akik abszolút nyitottak mindenféle zenei stílusra. Azt gondolom, hogy ettől lett ilyen a zenekar, mint most. Nagyon sokan a drum'n'bass stílusba kategorizálják be a Brains-t, de én nem sorolnám ebbe a kategóriába a bandát, inkább az elektronikus vonalon belül mozgunk, illetve nyitunk egyre több irányba.

- Ez nyitottság új album készítése közben is megvolt?

Lukács Levente: - Ha egymás után meghallgatod az utóbbi öt albumot, mindegyiken érződik valamilyen kísérletezés mindenféle irányokba. A következő albumon az előző kísérlet már alapvetés. Az elektronikus zene a 2000-es évek elején átvette a fő progresszív szerepet, mert addig a rockban láthattunk nagy előremutató dolgokat. A nyolcvanas-kilencvenes években a progresszív rock hozta az újdonságokat a zenei életbe, de a 2000-es évekre ez már egyértelműen a DJ-k, a producerek érdeme, illetve a kisebb elektronikus live act-ek hozták az új vonalakat. Zenészként számunkra rendkívül izgalmas, hogy hogyan lehet kísérletezni a különböző hangzásokkal. E.D.: - Igazából akkor indult meg ez a fajta fejlődés a Brains-en belül, amikor Levi és Ujj Zoltán dobos bekerült a zenekarba, onnantól kezdve mondhatjuk, hogy ez az elektronikus vonal a meghatározó. Levi mai napig a produceri részről nagyon sokat foglalkozik a zenekarral.

- Láthatóan felfuttatta a zenekart ez az eltolódás, az új vonalas Brains hozta meg a sikert. A tavasszal megjelent „Keep Burning” lemezt hogy fogadta a közönség?

E.D.: - A koncertek alapján lehet megítélni, én nem figyelem, hogy a lemezről akár Youtube-on, akár máshol az interneten mit reagálnak, a koncerteken pedig azt érezni, hogy eléggé rendben van az album. Az előző albumnál abszolút éreztem ezt, hogy élőben érkeznek a valódi visszajelzések, de ez a mostani lemez esetében is működik. https://www.youtube.com/watch?v=vTVAl_T0q1U&list=PLBkuHq6QvxKnveFWFQCergBaCpUGnvjXX&index=1 L.L.: - A Brains minden albumának elkészítésekor a fő szempont az, hogy koncertekre készülnek a dalok. Mi koncertszámokat írunk, ha van az albumon egy-két kicsit kilógó vagy nyugisabb dolog, az azért lesz olyan, mert azt gondoljuk, hogy koncert közben jól esik egy kis pihenő, legyen egy nyugis pontja a koncertnek, mert az erősíti a többit.

- Dübörög a lemez promója is, nemrég jelent meg a legújabb videó, a Not my war. Tudnátok mesélni a klipről?

E.D.: - Sok koncertklippünk jelenik meg, azért, mert sokat koncertezünk, főleg a nyári időszakban. Számunkra mindegyik buli emlékezetes, szeretjük, ha megvannak a koncertfelvételek, amiket utána ilyen formában felhasználhatunk. L.L.: - Amikor elkészült a lemez, akkor tudtuk, hogy melyik két számhoz akarunk első körben klipet, azokat el is készítettük. A Not my war jól működik koncerten, viszont kilóg a lemez anyagai közül, kicsit más jellegű, más mondanivalójú, nem reprezentálja se a zenekart, se a lemezt, harmadik klipnek viszont tökéletesen megfelelt, mivel nagyon dinamikus. Jól működött, ahogy összehoztuk a koncertfelvételekkel és így a nyár végére mintegy szezonzárásként tudtuk kihozni a videót. https://www.youtube.com/watch?v=RCncb0JyCiE

- Vörösmarti Viktor személyében egy új dobossal dolgozik a zenekar. Ő hogyan került a Brains-be?

L.L.: - Az év elején megváltunk a régi dobosunktól és a szezon kezdete előtt tartottunk meghallgatásokat, Viktor pedig mindannyiunk számára szimpatikusnak bizonyult. Bevállaltuk és be is vált, nagyon jó vele dolgozni. Szerencsénk volt azzal, hogy az uborkaszezonban történt a váltás, amikor nem koncerteztünk, így volt ideje felkészülni, az idei évben pedig már teljesen értékű tag a zenekarban. E.D.: - Viktor kiváló dobos, teljes mértékben bevált, ráadásul hozott egy új lendületet a csapatba.

- A Brains koncertek sajátossága a látványos színpadi megjelenés. Miért döntöttetek úgy, hogy ilyen módon bővítitek ki a koncerteket?

L.L.: - Minden Brains lemezhez készül egy színpadkép, van egy külön stábunk, ami ezzel foglalkozik. Körülbelül kétévente teljesen megújul a látványvilág a színpadon, ez nem kis munka. Amíg mi készítjük a lemezt, addig ők készítik a látványterveket, amikor pedig egy dal kezdi elnyerni a végső formáját, a látványért felelős stáb tagjai demó verzióban már meghallgatják, és az alapján végzik a munkájukat.

E.D.: - Megpróbálunk egy teljes egészet nyújtani a közönségnek. Maga a koncert is úgy épül fel, mint egy teljes show: egységként kezeljük a látványt és a zenét.

- Milyen tervei vannak a csapatnak a jövőt illetően?

L.L.: A Budapest Park záró hetén, szeptember 22-én adjuk az idei évben a harmadik parkos koncertünket, ami a hip-hop vonalat követni. A Hősökkel már dolgoztunk együtt régebbi lemezen (Éjszaka című szám), így adta magát a dolog, hogy most csináljunk egy estét, kiegészülve a műfaj jelesebb arcaival. A parkos koncert után viszont nagy fába vágjuk a fejszénket, november 27-én a Müpában adunk koncertet egy szimfonikus zenekarral kiegészülve, erről fog szólni számunkra elsősorban a közeljövő. Nem egy hagyományos szimfonikus koncertet szeretnénk, hanem egy olyat, ami illik a zenekar stílusához, ami hozzáad egy hagyományos Brains-koncerthez, kiemelésekkel, más vonalakkal a szimfonikus kíséret miatt. E.D.: - Egy izgalmas kísérletként fogjuk fel ezt a koncertet, filmzenés jellegű megoldásokra lehet majd számítani, ugyanúgy megmarad az elektronikus hatás, csak kiegészül olyan dolgokkal, amelyek nem feltétlenül szokványosak. Szintin használnak például hegedűt az elektronikus zenében, de élőben megszólaltatva egészen más jelleget kap az egész.

- Hogyan kötődik a zenekar Szegedhez?

L.L.: - Nagyon régóta járunk Szegedre koncertezni, a SZIN és a JATE klub mindig nagyon várt állomása a túrnénknak és a fesztiválszezonunknak. E.D.: - Sok barátom járt ide suliba, emiatt néha ellátogattam ide. A zenekarral nagyon szeretünk Szegedre járni, mert jó a vibrálása a városnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.