Távol-keleti szellem a Füvészkertben + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

lotusz_napok007kf

Tradicionális indiai táncbemutatókkal, Kövi Szabolcs koncerttel, tibeti hangfürdővel, távol-keleti ízekkel, jógával, keleti harcművészeti bemutatókkal, thai masszázzsal és kézműveskedéssel várják a Füvészkertben a szegedi polgárokat a X. Lótusznapok programsorozatán.

“Az indiai lótusz a szegedi botanikus kert szimbolikus növénye, ami több mint nyolcvanöt éve található meg Szegeden” – mondta el portálunknak Németh Anikó, az SZTE Füvészkert igazgatója. A lótusz a Távol-Keleten önmagában is szimbólum, de nálunk is az, hiszen olyan trópusi növény, ami messze földön híressé teszi a szegedi Füvészkertet.

1932-ben egyik gyűjtőútja során Győrffy István talált rá az indiai lótuszra az óföldeáki Návay-kastély parkjában. Télen egy 300 méter mély kútról ártézi vízzel táplálják a tavat, így az iszap mindig kellőképpen meleg marad ahhoz, hogy a növény átvészelhesse a telet. Májusban jelennek meg az első levelek a víz felszínén, amik akár egy méter magasra nőhetnek. Június végén tűnnek fel az első virágok, illetve a csúcsvirágzás július folyamán megy végbe.

A szervezők színes programokkal várják az érdeklődőket. Több mint negyven olyan fellépés képezi részét a rendezvénynek, amit megszemlélhetnek a szegedi polgárok. Idén, mivel a lótusznapok jubilálnak, az Indiai Nagykövetség és a Konfuciusz Intézet igazgatója adja át az emlékérmeket azok számára, akik az elmúlt tíz évben segítették a szervezők munkáját. Négyezer érdeklődőre lehet számítani, akik közül mindenkit vonz az ételkóstolás. Az idősek távol-keleti utazásokról hallgathatnak meg előadásokat, a fiatalabbak pedig kézműves foglalkozásokon vehetnek részt.

“A szegedi emberek nyitottak erre az eseményre, eddig csak pozitív visszajelzések érkeztek. A távol-keleti kultúra nagyon egzotikus, ami számos érdeklődőt vonz” – fogalmazott Németh Anikó.

Szombat délelőtt a látogatók a ju-jitsu japán eredetű ősi harci rendszerrel ismerkedhettek meg, amiből később kialakult a karate, judo és aikido. Ezt a sportot például 25 éve lehet egyesületi keretek között űzni Szegeden. Ezután jött a Mandala jógastúdió bemutatkozása, akik fontosnak tartják, hogy a jóga mozgásrendszere mindenki számára befogadható és gyakorolható legyen. Délben zsonglőrködés volt terítéken, aminek a gyökerei Indiából és Kínából származnak. Egy órakor a jelenlévők indiai, kínai és vegetariánus ételkóstoláson vehettek részt, a Taj Mahal, a Nagy Fal és az Őrangyal Gasztroház éttermek közreműködésével. Ebéd után pedig a gongok világába nyerhettek betekintést. Délután négy órakor az Odisszi indiai tánc előadásán vehettek részt a szegediek.

További információk megtalálhatóak az esemény hivatalos honlapján.

Kiss Ervin

Default thumbnail
Előző sztori

Megtalálták a Balatonban eltűnt fiú holttestét

Következő sztori

Pintér Tibor: Mi 21. századi gladiátorok vagyunk

Legutóbbi hasonló cikkek