Közélet

Lelőtték a barcelonai terrortámadás feltételezett elkövetőjét

Lelőtték a barcelonai terrortámadás feltételezett elkövetőjét

2017. augusztus 21., hétfő
Lelőtték a barcelonai terrortámadás feltételezett elkövetőjét
barcelona_terror_afp

A katalán rendőrség lelőtte Junesz Abujakubot.

A spanyol hírügynökség a terrorelhárításra hivatkozva gyorshírben jelentette, hogy a katalán rendőrség lelőtte

Junesz Abujakubot

, a barcelonai gázolásos merénylet feltételezett elkövetőjét, aki a kisteherautót vezette. Mindeközben újabb halálos áldozatot azonosítottak a katalán hatóságok. A katalán kormány belügyekért felelős tagja bejelentette sajtóértekezletén, hogy a katalóniai támadásoknak van egy 15. halálos áldozata is. A katalán rendőrség más európai országokra is kiterjesztette a kutatást a 22 éves, marokkói születésű Junesz Abujakub után, aki

múlt csütörtökön Barcelona központjában a gyalogosok közé hajtó kisteherautót vezette feltehetőleg

. A katalán rendőrség most figyelmeztette az embereket, hogy a barcelonai gázolásos merénylet feltételezett, szökésben lévő elkövetője veszélyes bűnöző, fegyver lehet nála. A férfi magas, sötét bőre és sötét, rövid haja van, szakálla is lehet.

Joaquim Form

, a belügyekért felelős kormánytag azt mondta a sajtónak hétfőn: leszúrva, holtan találtak egy 34 éves férfit egy gépkocsiban, amelyet Abujakub elrabolt a barcelonai mészárlás után, és áthatolt vele egy rendőrségi ellenőrzőponton. Az autót Barcelona egyik külvárosában találták meg, tulajdonosának holtteste pedig a hátsó ülésen volt. A gyilkosságot mindeddig nem hozták összefüggésbe a barcelonai vagy a cambrilsi terrortámadásokkal. Form a lakosság segítségét kérte Abujakub kézre kerítéséhez, akinek fotóját több platformon megosztották. A katalán rendőrséget vezető

Josep Lluís Trapero

egy sajtótájékoztatón azt mondta: elképzelhető, hogy Abujakubnak sikerült átjutnia Franciaországba. A férfi a támadások sok más gyanúsítottjához hasonlóan a határ menti Ripollban élt. A katalán kormány egyik tisztségviselője megerősítette, a barcelonai merénylet összes áldozatát azonosították. Csütörtök délután egy kisteherautó hajtott nagy sebességgel a tömegbe Barcelona leglátogatottabb sugárútján. A támadásban 13 ember vesztette életét, több mint 120 pedig megsérült, kilenc ember állapota továbbra is válságos. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett. Az éjszaka folyamán egy Audi A3-mas szintén a tömegbe hajtott a Barcelonától 120 kilométerre délre fekvő, tengerparti Cambrilsban. A támadásban heten megsérültek. Az autó öt utasának egyike később halálra késelt egy nőt. A terroristákat - köztük Abujakub testvérét és két unokatestvérét - lelőtték. A hatóságok szerint a merényleteket egy 12 tagú dzsihadista sejt szervezhette meg. Négy embert - három marokkói és egy melillai állampolgárt - letartóztattak. Két férfi - köztük a támadások értelmi szerzője, egy radikális muszlim hitszónok - életét veszthette az alcanari robbanásban. A dzsihadisták állítólag gázpalackokkal is akartak robbantani, de kísérletezésük balul sült el, és felrobbantották az általuk bérelt házat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.