Írjon nekünk

Közélet

Az eső ellenére is rotyogott a halászlé augusztus 20-án Sárgán + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

aug20_sarga027kf

A kedvezőtlen időjárás sem szabhatott gátat az évről évre egyre népszerűbb Tisza-parti Szent István Népünnepélynek, idén tizenkettedik alkalommal állították fel a bográcsokat.

Árpás Mihályt és családját még az esős időjárás sem tudta visszatartani, a részvételtől. „ Minden évben itt voltunk eddig, egy kis eső nem tudja elvenni a kedvünket. A jó hangulat pótolja a napfény hiányát” – fogalmozott Árpós Mihály, aki szerint a „szomorkás” idő még kedvezett is a reggeli horgászatnak. A tavalyi napsütéses évvel ellentétben, az időjárás ezúttal nem volt kegyes a Tömörkény István Üdülőtársulat egykori szabadstrandján megrendezett halászléfőző versenyhez, idén csaknem elmosta az eső a programot. A Szent István-napi Népünnepélyen a változékony időjárás ellenére is 140 bográcsban főtt a halászlé, a szegedi Sárgán augusztus 20-án. Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselő ünnepi beszéde ugyan elmaradt, de a szervezők továbbra is bizakodóan állnak a programhoz.

„Legalább a horgászoknak kedvezett az eső, az ifjúsági kategóriába 34-en, a felnőtteknél pedig 30-an jelentkeztek az idén. Az elmúlt tizenegy évet megúsztuk szárazon, bízunk benne, hogy az elkövetkező tizenegy évben ismét napos idő lesz. A halászlé tipikusan Tisza-menti étel, mégis kevés olyan rendezvény van, ahol a családok és a baráti társaságok összegyűlhetnek és saját receptúrájuk alapján főzhetnek. Mindemellett fontosnak tartjuk, hogy legyen szellemi mondanivalója is az eseménynek, ezért Száva Szabolcs Tápé plébánosa megáldotta a hallét és az új kenyeret. Minden évben készülünk újdonsággal a kilátogatóknak, ezúttal Szanka József petőfitelepi magángyűjtő, az augusztus 20-ához köthető relikviái mellett bemutatja a tápéi és a szegedi horgászat múltját is. Természetesen a gyerekekről sem feledkeztünk meg, számukra kézműves-foglalkozásokkal és Szűcs László bűvész szórakoztató műsorával készültünk. A remek hangulatról Pleskonics András gondoskodik” – összegezte a nap eseményeit Kohári Nándor főszervező.

„Örömmel jöttem megáldani az új kenyeret, amely az új búzából készült. Szent István király ezer évvel ezelőtt felajánlott bennünket a Magyarok Nagyasszonyának, ezért maradhattunk ennyi időn keresztül a szép Kárpát–medencében. Szikla nélkül nincs jövő, nincs holnap” – kezdte köszöntőjét Száva Szabolcs plébános, majd úgy folytatta, ha Krisztusra „építjük” a hazát, akkor lesz jövő és lesz holnap, a sziklára épült ház megmarad. A Szent István napi áldás után a talpalávalót a Ruzsa Sándor Népdalkör és Citerazenekar, majd Polgár József húzta. Kohári Nándor portálunknak elmondta, a szakácsokat Haág Zalán és Hüvös László KDNP-s és Rózsavölgyi József fideszes önkormányzati képviselő díjazta, a Német Ferenc vezette zsűriben Nagy Péter súlyemelő is helyet kapott Baginé Nagy Éva és Tóth Csaba mellett. „Az elkészült ételek zsűrizésében első ízben veszek részt. Elsősorban a filézett halból készült halászlevet szeretem, de ha ízre jó, akkor mindenképp pontot érdemel – fogalmazott Nagy Péter olimpikon, aki szerint a szegedi halászlének nincs párja.

Dohány Attila a főzőverseny egyik résztvevője azt mondja, a jó halászlé titka a kiváló baráti társaságban, a meglévő szaktudásban, és a jó alaplében rejlik. „Minden évben 25-30 fős baráti társasággal érkezünk, sajnos az eső elrontotta picit a készülődést, de ennek ellenére is sokan vagyunk” – tette hozzá Attila, aki izgatottan várta az eredmény hirdetést.

A XII. Tisza-parti Szent István Népünnepély az Arany, Ezüst és Bronz Bogrács Kupa eredményhirdetésével zárult. Az Arany Bogrács Kupát Nyilasi Péter, az Ezüstöt Rádai Sándor, a Bronzot pedig Kőházi István vehette át. Különdíjból ötöt is kiosztottak, ezeket Tari Tibor, Török Gábor, Mojzes Sándor, Dobra Tamás és a Szegedi Sportkoalíció nyerte el.

Hírzóna

Ismét megrendezik a Family Expót Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

November 16-17-én.

Tovább olvasom

Közélet

Tovább szedi áldozatait a zombidrog Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Nagyon nehéz fellépni az úgynevezett zombidrogok terjedése ellen. Szegeden is egyre több jel árulkodik arról, hogy az olcsó és rendkívül veszélyes kábítószer egyre inkább elszabadult.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nyílt napra várják a fiatalokat a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

November 28-án,

Tovább olvasom
Hirdetés

Aktuál