Az eső ellenére is rotyogott a halászlé augusztus 20-án Sárgán + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

aug20_sarga027kf

A kedvezőtlen időjárás sem szabhatott gátat az évről évre egyre népszerűbb Tisza-parti Szent István Népünnepélynek, idén tizenkettedik alkalommal állították fel a bográcsokat.

Árpás Mihályt és családját még az esős időjárás sem tudta visszatartani, a részvételtől. „ Minden évben itt voltunk eddig, egy kis eső nem tudja elvenni a kedvünket. A jó hangulat pótolja a napfény hiányát” – fogalmozott Árpós Mihály, aki szerint a „szomorkás” idő még kedvezett is a reggeli horgászatnak. A tavalyi napsütéses évvel ellentétben, az időjárás ezúttal nem volt kegyes a Tömörkény István Üdülőtársulat egykori szabadstrandján megrendezett halászléfőző versenyhez, idén csaknem elmosta az eső a programot. A Szent István-napi Népünnepélyen a változékony időjárás ellenére is 140 bográcsban főtt a halászlé, a szegedi Sárgán augusztus 20-án. Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselő ünnepi beszéde ugyan elmaradt, de a szervezők továbbra is bizakodóan állnak a programhoz.

„Legalább a horgászoknak kedvezett az eső, az ifjúsági kategóriába 34-en, a felnőtteknél pedig 30-an jelentkeztek az idén. Az elmúlt tizenegy évet megúsztuk szárazon, bízunk benne, hogy az elkövetkező tizenegy évben ismét napos idő lesz. A halászlé tipikusan Tisza-menti étel, mégis kevés olyan rendezvény van, ahol a családok és a baráti társaságok összegyűlhetnek és saját receptúrájuk alapján főzhetnek. Mindemellett fontosnak tartjuk, hogy legyen szellemi mondanivalója is az eseménynek, ezért Száva Szabolcs Tápé plébánosa megáldotta a hallét és az új kenyeret. Minden évben készülünk újdonsággal a kilátogatóknak, ezúttal Szanka József petőfitelepi magángyűjtő, az augusztus 20-ához köthető relikviái mellett bemutatja a tápéi és a szegedi horgászat múltját is. Természetesen a gyerekekről sem feledkeztünk meg, számukra kézműves-foglalkozásokkal és Szűcs László bűvész szórakoztató műsorával készültünk. A remek hangulatról Pleskonics András gondoskodik” – összegezte a nap eseményeit Kohári Nándor főszervező.

„Örömmel jöttem megáldani az új kenyeret, amely az új búzából készült. Szent István király ezer évvel ezelőtt felajánlott bennünket a Magyarok Nagyasszonyának, ezért maradhattunk ennyi időn keresztül a szép Kárpát–medencében. Szikla nélkül nincs jövő, nincs holnap” – kezdte köszöntőjét Száva Szabolcs plébános, majd úgy folytatta, ha Krisztusra „építjük” a hazát, akkor lesz jövő és lesz holnap, a sziklára épült ház megmarad. A Szent István napi áldás után a talpalávalót a Ruzsa Sándor Népdalkör és Citerazenekar, majd Polgár József húzta. Kohári Nándor portálunknak elmondta, a szakácsokat Haág Zalán és Hüvös László KDNP-s és Rózsavölgyi József fideszes önkormányzati képviselő díjazta, a Német Ferenc vezette zsűriben Nagy Péter súlyemelő is helyet kapott Baginé Nagy Éva és Tóth Csaba mellett. „Az elkészült ételek zsűrizésében első ízben veszek részt. Elsősorban a filézett halból készült halászlevet szeretem, de ha ízre jó, akkor mindenképp pontot érdemel – fogalmazott Nagy Péter olimpikon, aki szerint a szegedi halászlének nincs párja.

Dohány Attila a főzőverseny egyik résztvevője azt mondja, a jó halászlé titka a kiváló baráti társaságban, a meglévő szaktudásban, és a jó alaplében rejlik. „Minden évben 25-30 fős baráti társasággal érkezünk, sajnos az eső elrontotta picit a készülődést, de ennek ellenére is sokan vagyunk” – tette hozzá Attila, aki izgatottan várta az eredmény hirdetést.

A XII. Tisza-parti Szent István Népünnepély az Arany, Ezüst és Bronz Bogrács Kupa eredményhirdetésével zárult. Az Arany Bogrács Kupát Nyilasi Péter, az Ezüstöt Rádai Sándor, a Bronzot pedig Kőházi István vehette át. Különdíjból ötöt is kiosztottak, ezeket Tari Tibor, Török Gábor, Mojzes Sándor, Dobra Tamás és a Szegedi Sportkoalíció nyerte el.

no images were found

Előző sztori

Böjte Csaba: a világot az igenek, a bizalom és a hit viszi előre

Következő sztori

Augusztus 20.: katonai bemutatóval és elismerésekkel ünnepelt a megye (FRISSÍTVE) + FOTÓK