Augusztus 20. – Kósa Lajos: az államalapítás sikertörténet

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kósa Lajos

Igazi sikertörténetnek nevezte az államalapítást a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője vasárnap Debrecenben, a Szent István-domborműnél tartott beszédében.

Kósa Lajos azt mondta, az államalapítók – Álmos, Árpád, Géza, István – teljesítettek egy álmot, amelyben végig hittek. “Amikor augusztus 20-án Magyarország megünnepli az államalapítás évfordulóját, látjuk: olyan államot alapítottak, amelyik a 21. századig ívelő történelmében, rengeteg viszályt, válságot átvészelve is igazi sikertörténet” – hangoztatta a Fidesz frakcióvezetője.

Kiemelte, Szent István öröksége kötelez bennünket, kijelölte az utat, amit több mint ezer éve bejárt Magyarország: “erős, független, keresztény nemzet és magyar emberek közössége, amely mindig befogadó, de ettől függetlenül mindig figyel arra, hogy a saját kultúráját, karakterét, örökségét, szabadságát megőrizze”.

Kósa Lajos a továbbiakban arról beszélt, az az álom beteljesedett, hogy Magyarország “megbecsült, egyenrangú, önálló tagként” van jelen Európa közösségében. Ugyanakkor – tette hozzá – ki gondolta volna még tíz évvel ezelőtt is, hogy “ma Európa határait védi Magyarország a szerbekkel, a horvátokkal, a lengyelekkel, a csehekkel, a szlovákokkal, a románokkal együtt”?

Azért teszi, mert meg kell védeni a szabadságunkat, függetlenségünket, kultúránkat, önazonosságunkat – mondta, majd feltette a kérdést: “ki merte volna azt álmodni, hogy mindezt (…) Brüsszellel szemben kell Magyarországnak és szövetségeseinek megvédeni”?

Kósa Lajos szerint hazánk “vitézül helytáll” ebben a védelemben, senki nem vonhatja kétségbe Magyarország európai hűségét, de hosszú távon nem lehet sikeres Európa megvédése, ha abban nem segítenek a franciák, a spanyolok, a németek, s mindazon népek, “akik e modernkori inváziónak a terheit nyögik”.

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, az ünnep üzenete a mai politikai helyzetre is lefordítható: aki úgy gondolja, hogy nem az ország védelme a fontos, hanem egyfajta felolvadás valami multikultúrában, az azt akarja, hogy Magyarország letérjen a Szent István-i útról, örökségről. Hangsúlyozta, hogy “Magyarország az elmúlt több mint ezer évben a Szent István-i utat járva sikeres ország maradt Európa huzatos szívében”.

A kormánypárti politikus szerint azon az úton kell maradni, ami eddig a sikert hozta: “védjük meg szabadságunkat, függetlenségünket, hitünket, kereszténységünket, és azt, hogy a magyarok közössége biztonságban, saját maga tudjon belátása szerint dönteni a sorsáról”. Ehhez keresünk szövetségeseket – mondta Kósa Lajos Debrecenben.

Szavai és az ünnepi műsor után a debreceni és a hajdú-bihari önkormányzat, a pártok, a civil szervezetek, a rendvédelmi szervek képviselői megkoszorúzták Szent István domborművét.

Előző sztori

Potápi: a magyar nemzet tagjai bizakodva tekinthetnek a jövőbe

Következő sztori

Botka: vissza kell térnünk Európához (FRISSÍTVE) + FOTÓK