Sport

Közel 8000-en töltötték ki a Sportkoalíció kérdőívét

Közel 8000-en töltötték ki a Sportkoalíció kérdőívét

2017. július 5., szerda
Közel 8000-en töltötték ki a Sportkoalíció kérdőívét
sportkoalicio003kf

Lezárult a Sportkoalíció Szegedet érintő sportkutatása - a mintegy 8000 kitöltött választ értékelte a szervezet.

A Sportkoalíció februári megalakulásakor ez egyik első feladataként jelölte meg, egy Szegedet érintő sportkutatás végrehajtását azzal a céllal, hogy „valós igényekre valódi válaszok szülessenek” a szegedi sportéletet érintően. A kérdőíveket május 19-től június 12-ig lehetett kitölteni, a speciálisan erre létrehozott felületen. Általános és középiskolából 1628-an, a szegedi lakosság részéről 6129-en töltötték ki érvényesen kérdőíveket. Mint azt

Balla Attila

, a Sportkoalíció elnöke elmondta, komoly munkát zártak le a sikeres együttműködéseknek is köszönhetően, majd köszönetét fejezte ki a Szegedi Tankerületi Központ, a Csongrád megyei Kormányhivatal és a Szegedi Szakképzési Centrum, valamint a kampányt segítő támogatók felé. A közel 8000 szegedi választ megtisztelőnek tartja, mindez pedig munkára és kitartásra ösztönzi a szervezetet. "Úgy érezzük, ez egy komoly alapot szolgáltat arra, hogy új lendülettel folytassuk tovább az előttünk álló, és célként kitűzött feladatainkat közösségünkért. A szakmai kiértékelési folyamat elkezdődött az érintett együttműködőkkel, végleges eredmények a nyár közepére lesznek, amelyet természetesen nyilvánosságra is fogunk hozni. Azt gondolom, egy olyan feladatot sikerült elvégeznünk, amely első lépése lehet annak, hogy a valós lakossági igények tükrében szülessen sportstratégia Szegeden. Szeretnénk a város jelenlegi sportvezetésével is egyeztetéseket folytatni a kiértékelést követően, bízunk abban, hogy a közel 8000 vélemény elindít olyan folyamatokat, (ami arra ösztönzi a helyi sportélet döntéshozóit és szereplőit)- amelyek az itt élők érdekeit szolgálja" - fogalmazott Balla Attila. Hozzátette, továbbra is a legfontosabb célkitűzésük, hogy a jövőben Szeged város megfelelő szakmai háttérrel megalkotott sportkoncepciója betölthesse szerepét, ezért széles körben tudatosítaniuk kell ennek funkcióit, többek között fontos szociális, esélyegyenlőségi, népegészségügyi tényezőit, valamint a sport fejlesztéséből adódó életminőség-javítás lehetőségét. Ennek ismeretében a közgondolkozásban a perifériáról napi, fontos üggyé kell előrelépnie a sport kérdéseinek Szegeden. "Az már az első körös kutatási kiértékelést követően látszik, sok kérdésben eltérnek a város által biztosítani tudott lehetőségek, és a valós lakossági igények. Sok tekintetben 10 éves lemaradással küzdünk, és ha a jelenlegi sportpolitikát és sportberuházásokat érintő kormányzati törekvéseket nem megfelelően tudjuk kihasználni a következő 2-3 évben, akkor ez a terület újabb 10 év hátrányba fog kerülni" - fejtette ki Balla Attila.

Inforgrafika az eredményekről

sportkoalicio_kutatas
sportkoalicio_kutatas_2

"Véleményt egyenlőre nem kívánok fűzni az adatokhoz, mivel a kutatási eredményekre mi komplexitásában tekintünk, és a teljes anyagot fogjuk értékelni, ezek alapján tervekkel, szakmai javaslatokkal előállni. Természetesen a feltett kérdésekkel nem az egyébként is fennálló hiányérzeteinket szerettük volna erősíteni, ugyanígy születtek pozitív visszacsatolások is. Erre jó példa, az általános és középiskolai kérdőívben megtalálható kérdés. Ez biztató jel arra vonatkozóan, hogy a mindennapos testnevelés bevezetése és működése a gyermekeink számára is fontos. A válaszadók 68,8 %-a értékelte kiváló illetve jó színvonalúnak a testnevelés órákat" - értékelte röviden az eredményeket Balla Attila.

sportkoalicio_kutatas_3

Úgy folytatta, természetesen sok érdemi konzekvenciát le tudnak szűrni a megjelent igények és válaszok mentén, de véleménye szerint, ha épp a helyi sportigazgatás és sportfinanszírozás témakörénél maradunk, hogy a mindenki legyen egyenlő, de az egyenlők között legyenek egyenlőbbek finanszírozási elvet meg kell szüntetni, helyette egy nyilvános és átlátható, teljesítményalapú rendszer kidolgozása szükséges az egyéni és csapatsportágakra, valamint az utánpótlássportra egyaránt. Hangsúlyozta, túl sok időt vesztegettünk el ad-hoc módon meghozott döntések és koncepció nélküli megoldásokkal Szegeden. Meglátása szerint szükség van, ezen a területen kiemelten az együtt gondolkozásra, nem csak a lakosságra, hanem a tapasztalt, sokat látott egyesületi sportvezetőinkre, élversenyzőinkre egyaránt gondolva. "Teret kell végre adni egy szakmai párbeszédnek, és ennek mentén erős egységet felmutatni, hogy megállítsuk a lemaradást! Például kevesen gondolnak rá, de egy méltán fontos dolog, hogy növelnünk kell azon szegedi sportvezetők számát, akik a különböző országos szövetségekben, tanácsokban, ligákban képviselik a város érdekeit. Ma már egy város versenyképességéhez elengedhetetlen a sportlobby, de „ha nem szólunk, nem is hallják!" Számos jó példa van erre Magyarországon és Európában egyaránt. Nem nekünk kell, a spanyolviaszt feltalálni, csak az itt élő lakossági igényekhez igazítani-aktualizálni kell ezeket a rendszereket! Ehhez természetesen elengedhetetlen a szegedi lakosok véleménye és szükségleteik figyelembe vétele! Ebben mi most nagyot léptünk előre - zárta a Sportkoalíció elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.