Közélet

Kidőlt fák és leszakadt ágak okoztak gondot az éjszakai viharok után

Kidőlt fák és leszakadt ágak okoztak gondot az éjszakai viharok után

2017. július 11., kedd
Kidőlt fák és leszakadt ágak okoztak gondot az éjszakai viharok után

Főleg kidőlt fák és leszakadt faágak okoztak gondot a hétfő este, éjszaka az országon átvonuló viharokban. Többen meg is sérültek - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedd reggel az MTI-t.

Hajdu Márton elmondta, eddig több mint 200 helyen volt szükség a tűzoltók segítségére. A legtöbb riasztást Somogy, Fejér és Pest megyében kapták. Több helyen most is dolgoznak a tűzoltók. A viharos erejű szélben leginkább kidőlt fák és leszakadt faágak miatt hívták a tűzoltókat. Siófokon többen meg is sérültek a leszakadó faágak miatt, Fejér megyében pedig kidőlt fának ütközött egy busz. A dél-balatoni vasútvonalon is volt fennakadás, és több helyen akadályozta útra dőlt fa a közúti közlekedést is. Somogy és Fejér megye több településén áramkimaradás is volt. A tűzoltókat kedd reggelig négy lakóépületkárról értesítették. Hajdu Márton kiemelte: a meteorológiai előrejelzés szerint további viharok várhatók, ezért mindenkit arra kérnek, hogy kövesse a figyelmeztetéseket, riasztásokat, a tóparton nyaralók pedig figyeljék a tavi viharjelzést. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel azt közölte, hogy az elmúlt órákban mintegy hetven helyre riasztották a fővárosi tűzoltókat a vihar miatt. A legtöbb bejelentés a III., a XVII. és a XVIII. kerületből érkezett. Budapesten is főként faágakat, kidőlt fákat kellett eltávolítani, feldarabolni. A Nagykőrösi úton vonat szaladt rá egy terebélyes faágra, és a rákospalotai vasútállomáson is fa zuhant egy vonat elé. A III. kerületi Városfal utcában személyautóra dőlt fa. Az említett kerületeken kívül Újpest több pontjára is riasztották éjszaka a tűzoltókat. A fővárosban sérülésről nem érkezett információ. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd reggeli, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: kedden előbb északnyugaton helyenként, majd napközben és este a Dunántúlon, valamint egy délnyugati-északkeleti tengely mentén alakulhatnak ki elszórtan zivatarok, viharos szél kíséretében. Néhol heves zivatar is előfordulhat (90 kilométer/óránál erősebb széllel, nagyméretű jéggel). Késő este, éjszaka többfelé felhőszakadásra is számítani kell. A heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt több megyére adtak ki figyelmeztetést, de egyelőre mindenhol csak elsőfokút. A hőség veszélye miatt viszont továbbra is a legmagasabb fokú figyelmeztetés van érvényben Békés és Csongrád megyében. Ezen felül Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében másodfokú, míg a fővárosban, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében elsőfokú a hőség miatt kiadott figyelmeztetés. Az előrejelzés szerint kedden a legmagasabb hőmérséklet 28-36 Celsius-fok között valószínű, északnyugaton lesz a hűvösebb. Késő estére 23-30 fok közé csökken a hőmérséklet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.