Írjon nekünk

Sport

Kajak-kenu Eb: Kopasz Bálint ötszázon is döntős

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

kajak-kenu_vilagkupa_vasarnap028kf

Mindhárom magyar egység továbbjutott a péntek délutáni középfutamokból a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokságon, az öröm mellett azonban egy kis ijedségben is része volt a küldöttségnek, a kenus Vasbányai Henrik ugyanis rosszul lett a befutót követően.

Ezer méteren csak a KSI 26 éves kenusa kényszerült túlórára a magyarok közül, de ez nem is volt meglepő, hiszen néhány napja gyomorrontást kapott, s némileg legyengülve csak a negyedik helyen ért célba délelőtti előfutamában. Délután az első három között kellett zárnia ahhoz, hogy a döntőben is vízre szállhasson, s ő – egy holtversenyben második hellyel – hozta is a kötelezőt, a teljesítmény azonban sokat kivett belőle. Már a partra is a mentőcsónakban érkezett, onnan pedig egy mentőautó szállította a pálya orvosi helyiségébe. Hüttner Csaba szövetségi kapitány később az MTI-nek azt mondta: a versenyző már jól van.

Ötszáz méteren két magyar egység volt érdekelt a középfutamos programban, s mindketten továbbjutottak a vasárnapi fináléba. A 23 éves, újpesti kenus, Fekete Ádám nagyot küzdött, s másodikként “csapott” a célba, és az 1000 méteren már döntős, 20 esztendős algyői kajakos, Kopasz Bálint is egy második hellyel kvalifikálta magát a legjobb kilenc közé. Mindkét számban az első három hely ért finálét.

Szombaton délelőtt már döntők szerepelnek a programban, mind a tíz fináléban lehet majd magyar hajóért szurkolni.

Csak Fekete és Kopasz túlórázik 500 méteren

Két egység kivételével minden magyar hajó sikerrel vette a péntek kora délutáni, 500 méteres előfutamokat a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokságon, túlórára, azaz középfutamra csak Fekete Ádám és Kopasz Bálint kényszerül.

A nyitónap második szakasza mindjárt egy újabb fölényes magyar győzelemmel kezdődött, a kajakos Takács Tamara ugyanis remekül versenyezve utasította maga mögé a mezőnyt egyesben, ráadásul összesítésben is övé volt a legjobb idő (1:50.664 p) a két előfutam után.

“Jó pályát jöttem, a víz itt tud hullámos lenni, de most egy jót tudtam kajakozni. Kontrolláltam a mezőnyt, jól esett, az utolsó ötven méteren már ki is engedtem.” – mondta a levezető evezést követően a parton a Vasas 20 éves versenyzője. Az MTI kérdésére hozzátette: bár edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin nincs itt vele Plovdivban, folyamatosan kapcsolatban vannak, s ő tudja, mi a dolga.

A másik két egyes számban ugyancsak az első három hely ért finálét, de a kenus Fekete Ádám és a délelőtt 1000 méteren futamgyőztes kajakos Kopasz Bálint is lemaradt a bejutó helyekről. Mindketten negyedikként értek célba előfutamukban, így később még vár rájuk egy középfutam.

Párosban a nőknél a kajakos Farkasdi Ramóna, Medveczky Erika duó szoros csata után a harmadik helyen végzett az orosz és a szerb rivális mögött, így még éppen elcsípte a döntőt érő pozíciót. A férfiak hasonló számában a négyes két tagja, Nádas Bence és Tótka Sándor viszont utcahosszal nyert – az utolsó métereken már szinte nem is kellett lapátolniuk -, de erre szükségük is volt, mert esetükben csak az első hellyel lehetett megspórolni a középfutamot.

A fél kilométeres előfutamok sorát a női kenu kettesek versenyei zárták: az idén két világkupán is győztes Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duónak az első három között kellett zárnia a továbbjutáshoz, de ők esélyeshez méltóan semmit nem bíztak a véletlenre, megnyerték a futamukat. A Graboplast Győri VSE párosa szombaton száll majd vízre a döntőben, éremesélyesként.

Férfi C-2 500 méteren éppen egy döntőnyi, azaz kilenc hajó nevezett, így a Korisánszky Dávid, Mike Róbert duó a szombati 1000 méter után vasárnap ezen a távon is éremért küzdhet.

Magabiztos versenyzéssel döntőben Kopasz Bálint 1000 méteren

A magyar egységek öt győzelemmel mutatkoztak be a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokság pénteki nyitónapjának reggelén, amikor az 1000 méteres és a K-4 500 méteres előfutamokat bonyolították le.

A csütörtöki napon mért 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet után ezúttal kellemes meleg és közepes erősségű hátszél fogadta a sportolókat a pályán, de az előrejelzések szerint a déli óráktól ismét kánikula várható.

A magyarok közül elsőként a kajakos Bodonyi Dóra szállt vízre, aki magabiztos versenyzéssel tette le névjegyét. Féltáv után az élre állt, előnyét a célig még növelte is, így első helyével megspórolta magának a délutáni középfutamot, azaz egyből a szombat délelőtti döntőbe került.

Hozzá hasonlóan a kenus Vasbányai Henriknek is az első három között kellett volna zárnia az egyenes ági továbbjutáshoz, de ez neki nem jött össze. A néhány napja gyomorrontással bajlódó, 26 éves magyar versenyző csak negyedik helyen ért célba, így délután is vízre kell szállnia.

“Henrik a betegsége miatt tegnap nem is edzett, remélem, ez a pihenő jól fog jönni neki a délutáni versenyben. Össze fogja kapni magát” – mondta Vasbányai edzője, Oláh Tamás, miután a kenus sokáig kimerülten feküdt a stégen a célba érkezése után.

Férfi kajak egyes 1000 méteren csak az első hely ért finálét, s a 20 esztendős Kopasz Bálint – aki idén hazai vizeken még veretlen és májusban Szegeden világkupát is nyert – élt a lehetőséggel. Rendkívül harmonikusan mozogva teljesítette a távot, a hajrához érkezve már két hajóhossz volt az előnye, így a végén még az is belefért, hogy körbenézzen, hol jönnek a többiek.

Az 1000 méteres előfutamok sorát a két 500 méteres kajaknégyes előcsatározásai törték meg. Ezekben a versenyekben a férfiaknál csak az első, a nőknél pedig az első három hely valamelyikével lehetett kihagyni a délutáni középfutamot, a magyar egységek pedig teljesítették a feladatot. A Nádas Bence, Tótka Sándor, Molnár Péter és Mozgi Milán alkotta férfi és a Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara, Vad Ninetta alkotta női egység is nyert, azaz már biztosan döntős.

Az ezres előfutamokat aztán két férfi páros szám zárta. A kenusoknál Korisánszky Dávid és Mike Róbert duója nagy csatában győzött, míg a kajakosoknál a honvédos kettős, Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert ugyancsak szoros küzdelem után második lett, ezzel mindkét egység készülhet a szombati éremcsatára.

Egy kilométeren női K-2-ben, illetve férfi C-4-ben és K-4-ben a kevés nevező miatt csak döntőt rendeznek, a magyar egységek mindhárom számban ott lesznek a rajtnál. A vasárnapig tartó bulgáriai Eb-n 36 ország kajakosai és kenusai versenyeznek.

Sport

Sporthétfő: magabiztos Pick-győzelem Dániában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Egy helyen a hétvége legfontosabb szegedi sporteredményei.

Tovább olvasom

Hírzóna

Visszavonul a szegedi szumós

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Visszavonul Kalmár István szegedi szumós, ezt közösségi oldalán jelentette be a sportoló.

Tovább olvasom

Sport

Álomcsapatot ért Bánhidi Bence 11 gólja

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A meccs embere lett és a hét válogatottjába is bekerült a szegedi beálló.

Tovább olvasom

Aktuál