Sport

Cseh második, Kenderesi negyedik 200 pillén, Hosszú hetedik 200 gyorson - A vizes VB tizenharmadik napjának eredményei (FRISSÍTVE)

Cseh második, Kenderesi negyedik 200 pillén, Hosszú hetedik 200 gyorson - A vizes VB tizenharmadik napjának eredményei (FRISSÍTVE)

2017. július 26., szerda
Cseh második, Kenderesi negyedik 200 pillén, Hosszú hetedik 200 gyorson - A vizes VB tizenharmadik napjának eredményei (FRISSÍTVE)
Cseh László

Női pólósaink a görögök ellen játszanak az 5-8. helyért. Hosszú Katinka hetedik 200 gyorson. Cseh László ezüstérmes, Kenderesi Tamás negyedik 200 méter pillangón.

19.48: Újra világcsúcsot úszott az amerikai 4x100-as vegyes vegyesváltó

Akárcsak délelőtt az előfutamban, délután a döntőben is világcsúcsot ért el a 4x100 méteres amerikai vegyes vegyesváltó szerdán a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. A Ryan Murphy, Kevin Cordes, Kelsi Worrell, Mallory Comerford összeállítású négyes délelőtt 3:40.28 perces idejével megdöntötte a britek két évvel ezelőtt Kazanyban felállított 3:42.71 perces világrekordját. A fináléban a Matt Grevers, Lilly King, Caeleb Remel Dressel és Simone Manuel összeállítású váltó 3:38.56 perces idővel nyert az ausztrálok, illetve a holtversenyben harmadik kínaiak és kanadaiak előtt. Ez volt a hetedik világcsúcs volt a Duna Arénában: a nyitónapon a svéd Sarah Sjöström a 4x100 méteres gyorsváltó első tagjaként úszta meg minden idők legjobbját, kedden a brit Adam Peaty 50 méter mellen a délelőtti előfutamban, majd este az elődöntőben is rekordot ért el, a kanadai Kylie Jacqueline Masse a női 100 méter hát, az amerikai Lilly King pedig a női 100 méter mell csúcsát javította meg.

19.02: Hosszú és Szilágyi is döntős 200 méter pillangón

Hosszú Katinka a hatodik, Szilágyi Liliána pedig a hetedik idővel jutott döntőbe 200 méter pillangón szerdán a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. A két magyar egymás mellől, a 3-as és a 4-es pályáról indulhatott. Nagy kérdés volt, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Hosszúból, aki ebben a számban 2009-ben és 2013-ben is vb-bronzérmet szerzett, mennyit vett ki kevesebb mint egy órával korábban a 200 méter gyors döntője, ahol a hetedik lett. Az ebben a számban Eb-ezüstérmes Szilágyi, akárcsak a délelőtti előfutamban, erősen kezdett, féltávnál második volt, míg Hosszú egy rossz fordulót követően visszaesett. Emiatt csak negyedikként fordulhatott rá az utolsó 50 méterre, s nagy hajrával, éppen Szilágyit megelőzve a harmadik helyen ért célba. Szilágyi tovább javította délelőtti idejét, 2:07.67 perccel csapott be, míg Hosszú 12 századot rontott a 2:07.25-höz képest, ami elenyészőnek számít, tekintve a 200 méter gyors döntőjét. "Az volt a célom, hogy bekerüljek a döntőbe, görcsösebb voltam, mint délelőtt, hiszen a középdöntő a tavalyi olimpia miatt mentálisan nehezebb volt. Azonban bent vagyok, ennyi a lényeg" - mondta Szilágyi. "Tudtam a kétszáz gyorson, hogy dobogós helyezéstől a nyolcadikig bármi lehet. Ez most hetedik lett és bár szerettem volna jobbat, örülök, hogy ott voltam egy ilyen döntőben" - nyilatkozott Hosszú. Hozzátette, a fináléban kiadta magából a maximumot, nem tartalékolt a 200 méter pillangóra. Utóbbi számról szólva azt mondta, maradt még benne tartalék. A 200 méter pillangó fináléját csütörtökön rendezik.

18.08: Cseh László ezüstérmes, Kenderesi negyedik 200 méter pillangón

Cseh László ezüstérmet szerzett, Kenderesi Tamás pedig a negyedik helyen végzett 200 méter pillangón szerdán a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. A címvédő Cseh 1:53.72 perccel csapott célba a 2012-es olimpiai bajnok dél-afrikai Chad Le Clos (1:53.33 p) mögött, míg a Rióban bronzérmes Kenderesi 1:54.73 percet úszott. Cseh a második, míg Kenderesi a harmadik idővel várta a finálét, előbbi az elődöntőben kicsit rosszabbat úszott, mint az előfutamban, utóbbi ideje azonban fokozatosan javult. A két magyar a 3-as és az 5-ös pályán fogta közre a 400 méter vegyes kétszeres világbajnokát, a legjobb idővel döntős japán Szeto Daiját, de figyelniük kellett a szám londoni olimpiai bajnokára, a dél-afrikai Chad Le Clos-ra, a "surranó pályán", az 1-esen úszó riói ezüstérmesre, a szintén japán Szakaj Maszatóra, vagy akár a korábbi Európa-bajnok dán Viktor Bromerre is. Ahogyan arra a keddi elődöntő után számítani lehetett, elképesztő hangorkánban léptek be a Duna Arénába a versenyzők, majd a rajt után csak fokozódott a hangulat, Kenderesi még bíztatta is kicsit a nézőket. A rajt után, ahogy a keddi elődöntőben, ezúttal is Le Clos indult meg hatalmas tempómban, de Cseh és Kenderesi, valamint Szeto is tartotta vele a lépést. A táv felénél mindkét magyar közel volt a dél-afrikaihoz, majd az utolsó forduló után úgy tűnt, Kenderesi lehet az, aki megfogja őt. Végül a fiatalabbik magyar láthatóan elfáradt, Cseh pedig hatalmas hajrát nyitott. Le Clos-t azonban nem lehetett megfogni és a 1:53.33-as idővel nyert, Cseh 1:53.72-vel csapott célba, a harmadik Szeto lett 1:54.21-gyel, míg a negyedik Kenderesinek 1:54:74 volt az ideje. "Nem tudom, lehetett-e volna ez gyorsabb, bár az idő teljesen jó. Az, hogy idén eljutottam idáig, hatalmas csapatmunka volt" - mondta a sorozatban nyolcadik világbajnokságán is érmes Cseh. "Kicsit értetlenül állok a dolgok előtt, nem így álmodtam meg ezt a döntőt. Közel sem úsztam olyat, mint amilyet terveztem. Negyedik lettem, annyira nem rossz ez az eredmény, de többre számítottam" - nyilatkozott Kenderesi. Le Clos az ötszörös aranyérmes amerikai Michael Phelps és a kétszer győztes német Michael Gross mellett a harmadik, aki egynél többször nyert ebben a számban. A dél-afrikai első vb-címét 2003-ban szerezte. A 31 éves Cseh pályafutása 13. világbajnoki érmét szerezte, ezzel vezeti a magyar örökrangsort Hosszú Katinka (11) előtt. Egyben a magyar csapat harmadik érmét szerezte a 17. vizes vb-n, vasárnap a férfi 4x100-as gyorsváltó harmadik lett, hétfőn pedig Hosszú Katinka nyert 200 m vegyesen.

Eredmények, férfi 200 m pillangó, világbajnok

Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság) 1:53.33 perc 2. CSEH LÁSZLÓ 1:53.72 3. Szeto Daija (Japán) 1:54.21 4. KENDERESI TAMÁS 1:54.73

17.49: Hosszú Katinka hetedik 200 méter gyorson

Hosszú Katinka a hetedik helyen végzett 200 méter gyorson szerdán a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. Hosszú a 2-es pályáról indult, nagyon bekezdett, hiszen az első hossz után második volt, de még a táv felénél is harmadiknak fordult. Ekkor azonban a szám esélyesebb versenyzői elléptek tőle, és egyértelművé vált, hogy nem lehet harcban az éremért. Hosszú 1:56.35 perces eredménnyel ért célba. Mindeközben az élen óriási harcot vívott egymással az olimpia bajnoki címvédő, 12-szeres világbajnok Katie Ledecky és a 2008-ban Pekingben győztes Federica Pellegrini. A 28 éves olasz végül óriási hajrával diadalmaskodott, s ezzel történelmet írt, mivel az amerikai csodaúszót pályafutása során első alkalommal győzte le valaki világbajnoki döntőben. Pellegrini az első úszó, aki egy számban hét világbajnoki érmet szerzett, arany került a nyakába idén, valamint 2009-ben és 2011-ben, ezüst 2005-ben, 2013-ban és 2015-ben, míg bronz 2007-ben.

Eredmények, női 200 m gyors, világbajnok

Federica Pellegrini (Olaszország) 1:54.73 perc 2. Katie Ledecky (Egyesült Államok) és Emma McKeon (Ausztrália) 1:55.18 ...7. HOSSZÚ KATINKA 1:56.35

16.09: Nagy fordítás után ötödik helyért játszhatnak a női pólósok

A magyar női vízilabda-válogatott 10-9-re legyőzte a görög csapatot a világbajnokság szerdai játéknapján, így pénteken az ötödik helyért játszhat az olaszokkal a Margitszigeten. Bíró Attila szövetségi kapitány Európa-bajnok együttese az esőben kezdődő mérkőzés első percében hátrányba került, ám villámgyorsan válaszolt, miután Bujka Barbara értékesítette az általa kiharcolt ötméterest. A görögök előbb fórból, majd centerből vették be Kasó Orsolya kapuját, de Bujka akcióból egyre csökkentette a hátrányt (2-3). A kék sapkában játszó görögök emberelőnyből állították vissza kétgólos vezetésüket. A kapusteljesítmény egyik oldalon sem tett hozzá a védekezéshez az elején, sokáig egyik hálóőr sem találkozott a labdával, végül két másodperccel a nyitó játékrész vége előtt Kasó hárított 2-4-nél. A második nyolc perc gólcsenddel indult, amit a negyed feléhez közeledve a harmadik találatát szerző Hrisztina Cukala tört meg. A különbségből Keszthelyi Rita faragott egyet immár napsütésben, de centerből a kapuba becserélt Gangl Edinát is felavatták a görögök, így a nagyszünetben 6-3 volt "oda". A fordulást követően előbb Takács Orsolya használt ki egy létszámfölényes lehetőséget, majd a vb-újonc Szilágyi Dorottya talált be akcióból. Keszthelyi értékesített büntetője pedig azt jelentette, hogy a negyed közepén egyenlített a hazai csapat (6-6). Sőt, egy megúszás után a másik vb-újonc Gurisatti Gréta góljával először vezetett a magyar válogatott, amit nagy lelkesedéssel vett tudomásul a Hajós Alfréd uszoda mintegy ötezres közönsége. Szücs Gabriella találata után pedig újra "robbant" a tribün. A lövéshatékonyság mellett a kapuscsere is segített a nagy talpra állásban, Gangl 80 százalékos védési hatékonyságnál tartott a negyed végén. A meccs a záró felvonásban ott folytatódott, ahol a harmadik negyedben abbamaradt: Szilágyi is feliratkozott a duplázók közé. A görögök hosszú idő után betaláltak, ráadásul gyors egymásutánban kétszer is, Keszthelyi azonban harmadik góljával válaszolt (10-8). Emberelőnyből zárkózott az ellenfél, de egyenlíteni már nem tudott. A magyarok pénteken 13.30-kor szállnak vízbe az ötödik helyért.

Eredmény, az 5-8. helyért:

Magyarország-Görögország 10-9 (2-4, 1-2, 5-0, 2-3)

Gólszerzők:

Keszthelyi 3, Bujka, Szilágyi 2-2, Gurisatti, Takács, Szücs 1-1, illetve Cukala 3, Avramidu, Xenaki 2-2, Aszimaki, Plevritu 1-1

Bujka Barbara

14.53: Az olasz női vízilabdázók játszhatnak az ötödik helyért

Az olasz válogatott játszhat az ötödik helyért a magyarországi vizes világbajnokság női vízilabdatornáján, miután szerdán ötméteresekkel legyőzte Ausztrália csapatát a Margitszigeten. Az ausztrálok négy másodperccel a rendes játékidő vége előtt egyenlítettek (11-11), majd az ötméteres-párharc több elhibázott dobás után úgy dőlt el az olimpiai ezüstérmes olaszok javára, hogy Halligan Bronte a lövés előtt kiejtette a labdát a kezéből.

Olaszország-Ausztrália 18-17 (5-3, 2-3, 1-3, 3-2, 7-6) - ötméteresekkel

13.30: Holland kilencedik hely női vízilabdában

Az előző vb-n ezüstérmes holland válogatott végzett a kilencedik helyen a magyarországi vizes világbajnokság női vízilabdatornáján, miután szerdán magabiztos győzelmet aratott a kínai együttes ellen.

Hollandia-Kína 14-7 (2-2, 5-2, 2-1, 5-2)

11.38: A franciáké a 11. hely a női vízilabdázóknál

A francia válogatott szerezte meg a 11. helyet a magyarországi vizes világbajnokság női vízilabda-tornáján, miután szerdán délelőtt két góllal legyőzte az új-zélandi együttest. A magyar csapat 15 órától száll vízbe a görögök ellen, a tét az 5-8. hely.

Eredmény, női vízilabda, a 11. helyért:

Franciaország Új-Zéland 9-7 (0-1, 2-2, 5-1, 2-3)

Később:

A 9. helyért: Hollandia-Kína 12.00 Az 5-8. helyért: Olaszország-Ausztrália 13.30 Magyarország-Görögország 15.00 Elődöntő: Oroszország-Egyesült Államok 20.30 Kanada-Spanyolország 22.00

Vizes vb 2017 - Vízilabda

11.29: Kizárták a 4x100 méteres magyar vegyes vegyesváltót, amerikai világcsúcs

Ugyan nyolcadik idővel bejutott volna a döntőbe, de rossz váltás miatt kizárták a Balog Gábor, Gyurta Dániel, Szilágyi Liliána, Jakabos Zsuzsanna összeállítású 4x100 méteres magyar vegyes vegyesváltót szerdán a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. Az 5-ös pályán úszó magyaroktól háton Balog az első helyen adta át a képzeletbeli stafétát Gyurtának, aki legalább három testhossznyira növelte az előnyt mellen. Szilágyinak egy férfi ellenfél jutott a brit James Guy személyében pillangón, aki le is hagyta a magyart. Jakabos már csak a harmadik helyet tudta megtartani gyorson, azonban néhány pillanattal később kiderült, Gyurta korai beugrása - 11 századdal hamarabb indult el - miatt kizárták a magyarokat. "Tegnap Gáborral sokat gyakoroltunk az edzésen, ami akkor jól ment, az most nem sikerült" - mondta Gyurta. Hozzátette, a döntőbe jutás volt a kitűzött a cél, amely sikerült volna, ha nincs ez a hiba. A 200 méter mell londoni olimpiai bajnoka két évvel ezelőtt Kazanyban is elsiette a rajtot, akkor ez a férfi 4x100 méteres vegyesváltó döntőjébe és országos csúcsába került. A második előfutamban a Ryan Murphy, Kevin Cordes, Kelsi Worrell, Mallory Comerford összeállítású amerikai váltó 3:40.28 perces idejével megdöntötte a britek két évvel ezelőtt Kazanyban felállított 3:42.71 perces világrekordját. Ez már a hatodik világcsúcs volt a Duna Arénában: a nyitónapon a svéd Sarah Sjöström a 4x100 méteres gyorsváltó első tagjaként úszta meg minden idők legjobbját, kedden a brit Adam Peaty 50 méter mellen a délelőtti előfutamban, majd este az elődöntőben is rekordot ért el, a kanadai Kylie Jacqueline Masse a női 100 méter hát, az amerikai Lilly King pedig a női 100 méter mell csúcsát javította meg.

11.05: Sós Dániel 22. lett 200 méter vegyesen

Sós Dániel 22. helyen zárt, így nem jutott elődöntőbe 200 méter vegyesen szerdán, a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. Sós Csaba szövetségi kapitány 18 éves, junior világbajnoki ezüstérmes fia 2:01.54 perces eredménnyel ért célba, ez bő egy másodperccel rosszabb egyéni legjobbjánál. "Egyáltalán nem vagyok elégedett, az idő nem tükrözi az elvégzett edzésmunkát, ezért csalódott vagyok. Szerettem volna menni még egy kört" - értékelt Sós, aki elmondta, hogy az érettségi mellett is nagyon keményen dolgozott, ám ez ezúttal nem jött ki. "A gyorson ment el, általában egész jó hajrám van, de most ez se jött, a frissesség hiányzott a végén." - tette hozzá.

10.49: Hosszú a legjobb, Szilágyi az ötödik idővel elődöntős 200 méter pillangón

Hosszú Katinka a legjobb, Szilágyi Liliána pedig az ötödik idővel jutott a délutáni elődöntőbe 200 méter pillangón szerdán, a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. A két magyar közül elsőként Szilágyi állt rajtkőre. A start után rögtön az élre tört, s végig vezetve kiváló versenyzéssel nyerte a futamot. Ideje, a 2:07.73 perc bő egy másodperccel elmaradt egyéni legjobbjától, amelyet még 2014-ben, az nankingi ifjúsági olimpián úszott. "Örülök, ez egy nagyon jó idő így délelőtt. Kipróbáltam egy új technikát, ami jól sikerült, izgalmas lesz a döntő" - mondta Szilágyi. A negyedik futamban következett Hosszú Katinka, a szám 2009-es és 2013-as vb-bronzérmese. A 200 méter vegyes budapesti világbajnoka az első fordulót követően az élre állt, s ugyan riválisai nagy csatára késztették, végül megőrizte előnyét, 2:07.25-ös idővel győzött és az első helyen jutott tovább. Hosszú ezúttal is csak a versenynap végén értékeli majd a teljesítményét.

Szilágyi Liliána

10.28: Bohus 18., Kozma 21., nincs magyar elődöntős 100 méter gyorson

Bohus Richárd a 18., Kozma Dominik pedig a 21. helyen zárt, ezzel egyikük sem jutott be az elődöntőbe 100 méter gyorson szerdán, a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. A vb egyik legnépesebb számára 119-en neveztek, igaz, néhányan végül nem álltak rajtkőre. A magyarok közül Bohus az utolsó előtti, azaz a tizenegyedik futamban kapott helyet. A 24 éves békéscsabai versenyző a szélső, 9-es pályán kifejezetten jól kezdett, s a fordulót követően ugyan visszaesett, egy nagy hajrával, egyéni legjobbjától csupán egyetlen századdal elmaradva 48.87 másodperccel az ötödik lett. Ezt követően a közönség új kedvence, Kozma Dominik állt a rajtkőre, a 26 éves úszó a vasárnapi nyitónapon a bronzérmet nyert 4x100 méteres gyorsváltó első tagjaként ért el országos csúcsot, majd kedden 200-on - ahol fantasztikus versenyzéssel hatodik lett - Cseh László 2009-es hazai rekordját javította meg. Kozma a 8-as rajthelyről indulva negyedikként fordult a második 50-re, s végül Bohus idejéhez képest két századdal rosszabbat, 48.89-et úszott, ezzel hetedik lett a futamában.

9.51: Egyéni csúccsal a 33. Joó Sára 50 méter háton

Joó Sára 28.91 másodperces egyéni csúccsal a 33. helyen végzett 50 méter háton szerdán a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság. A 22 éves magyar versenyző négy századot faragott az idei, Debrecenben rendezett országos bajnokságon elért eddigi legjobb idejéből, ezzel futamában az ötödik lett. "Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült így reggel megúsznom a legjobbamat, ez volt a célom" - értékelt Joó Sára, majd megjegyezte, a közönség és a hangulat pluszt adott az úszásához.

Úszás

Délelőtti program 9.30-tól, a magyar induló neve zárójelben

Női 50 méter hát, előfutamok (Joó Sára) Férfi 100 méter gyors, előfutamok (Bohus Richárd, Kozma Dominik) Női 200 méter pillangó, előfutamok (Hosszú Katinka, Szilágyi Liliána) Férfi 200 méter vegyes, előfutamok (Sós Dániel) Vegyes 4x100 méter váltó, előfutamok (Magyarország)

Délutáni program 17.30-tól

Férfi 100 méter gyors, elődöntő Női 50 méter hát, elődöntő Férfi 200 méter pillangó, döntő Női 200 méter gyors, döntő Férfi 50 méter mell, döntő Női 200 méter pillangó, elődöntő Férfi 200 méter vegyes, elődöntő Férfi 800 méter gyors, döntő Vegyes 4x100 méter váltó, döntő

Női vízilabda

10.30:

Új-Zéland - Franciaország, a 11. helyért

12.00:

Hollandia-Kína, a 9. helyért

13.30:

Olaszország-Ausztrália, az 5-8. helyért

15.00:

Magyarország-Görögország, az 5-8. helyért

20.30:

Oroszország-Egyesült Államok, elődöntő

22.00:

Kanada-Spanyolország, elődöntő

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.