//

Eszközbeszerzésre gyűjt a huszonöt éves Szegedi Csillagvizsgáló + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szegedi_csillagvizsgalo_mj 010

A csillagvizsgáló átadásának huszonötödik évfordulóját ünneplik július 29-én Szegeden. Különleges programokkal, meghosszabbított nyitva tartással várják az érdeklődőket. Az est teljes bevételét az obszervatórium felújítására, eszközállományának bővítésére fordítják.

Negyed évszázada nyitotta meg kapuit az újszegedi obszervatórium. A hétvégén az égitestek szerelmesei hódolhatnak szenvedélyüknek, ugyanis derült idő esetén a csillagvizsgáló munkatársainak iránymutatásai szerint távcsövön keresztül is kémlelhetik az eget, a jeles évforduló alkalmából tartott további ismeretterjesztő programok mellett. Az este nemes célt is szolgál.

“Az elavult bútorzat megérett a cserére, szeretnénk továbbá egy saját laptopot, hogy a bemutatók idejére a kollégák ne a sajátjukat legyenek kénytelenek használni, fejlesztenénk a műszereket, távcsöveket, melyek a használatból eredendően is folyamatos karbantartást igényelnek. Emellett a szemléletesebb ismeretterjesztés érdekében oktatási segédanyagokat, posztereket is vásárolnánk” – emelte ki Szatmáry Károly egyetemi tanár, a Szegedi Csillagvizsgáló vezetője hozzátéve, az éves anyagi keretük szűkös, az épület működtetési költségeit sem fedezi, holott annak karbantartása és felújítása létkérdés. A csillagvizsgáló nyújtotta szolgáltatások a társadalmi munkában dolgozó kutatóknak, oktatóknak és az elszánt és lelkes hallgatói csapatnak köszönhető. A szombati programon a belépőjegyet mindenki a saját maga által meghatározott áron válthatja meg, támogatva a csillagvizsgáló megújulását.

szegedi_csillagvizsgalo_mj 007

Szatmáry Károly elmondta, egy korábbi súlyos problémát az épület megsüllyedése jelentette. Először 2009-ben észlelték a bajt, 2010-ben egyre nagyobbak lettek a repedések a falakon. Amikor a talajvíz nyáron mélyebbre húzódott, az agyagréteg kiszáradt, és térfogata jelentősen lecsökkent. Az épület alapozása nem volt elég mély, nem bírta ezt a nagymértékű mozgást, megrepedt. A létesítmény belsejét érintő munkálatok során annak szerkezetét a Kísérleti Fizikai Tanszék műhelyének segítségével, acélszerkezetes összehúzással állították helyre.

Megtudtuk, az obszervatórium Szeged egyik kiemelt turisztikai célpontja. A csillagászok fő feladata a tudományos kutatás és az oktatás, valamint a tudományos ismeretterjesztés. A csillagvizsgáló kapui már a kezdetektől fogva nyitva álltak a nagyközönség előtt, legyen szó akár a rendszeres péntek esti nyitva tartásról vagy a Csillagászat Napja és a Kutatók Éjszakája egyedi programjairól. Egy-egy bemutató során a szakemberek segítenek tájékozódni az égbolton, ismertetik a nevesebb csillagképeket. Teleszkópok segítségével a látogatók is részesei lehetnek az égi élménynek. A kollégák többek között információt nyújtanak a távcsövek típusairól, a kisméretű amatőr eszközöktől az óriástávcsövekig. A Szegedi Csillagvizsgáló épületét 1992. július 6-án adták át, legnagyobb értékét az a 40 cm főtükör átmérőjű Newton-típusú távcső jelenti, amelynek eredetijéhez a JATE Kísérleti Fizikai Tanszéke 1985-ben az odesszai testvéregyetem csillagászati intézetétől műszercsere keretében jutott.

no images were found

Előző sztori

Labdarúgás: szüksége van a tétmérkőzésekre a Szeged 2011-nek

Következő sztori

Romaest és sportbajnokságok az ÁGOTA-tábor hetedik napján + FOTÓK