Közélet

Eszközbeszerzésre gyűjt a huszonöt éves Szegedi Csillagvizsgáló + FOTÓK

Eszközbeszerzésre gyűjt a huszonöt éves Szegedi Csillagvizsgáló + FOTÓK

2017. július 28., péntek
Eszközbeszerzésre gyűjt a huszonöt éves Szegedi Csillagvizsgáló + FOTÓK
szegedi_csillagvizsgalo_mj 010

A csillagvizsgáló átadásának huszonötödik évfordulóját ünneplik július 29-én Szegeden. Különleges programokkal, meghosszabbított nyitva tartással várják az érdeklődőket. Az est teljes bevételét az obszervatórium felújítására, eszközállományának bővítésére fordítják.

Negyed évszázada nyitotta meg kapuit az újszegedi obszervatórium. A hétvégén az égitestek szerelmesei hódolhatnak szenvedélyüknek, ugyanis derült idő esetén a csillagvizsgáló munkatársainak iránymutatásai szerint távcsövön keresztül is kémlelhetik az eget, a jeles évforduló alkalmából tartott további ismeretterjesztő programok mellett. Az este nemes célt is szolgál. "Az elavult bútorzat megérett a cserére, szeretnénk továbbá egy saját laptopot, hogy a bemutatók idejére a kollégák ne a sajátjukat legyenek kénytelenek használni, fejlesztenénk a műszereket, távcsöveket, melyek a használatból eredendően is folyamatos karbantartást igényelnek. Emellett a szemléletesebb ismeretterjesztés érdekében oktatási segédanyagokat, posztereket is vásárolnánk" – emelte ki Szatmáry Károly egyetemi tanár, a Szegedi Csillagvizsgáló vezetője hozzátéve, az éves anyagi keretük szűkös, az épület működtetési költségeit sem fedezi, holott annak karbantartása és felújítása létkérdés. A csillagvizsgáló nyújtotta szolgáltatások a társadalmi munkában dolgozó kutatóknak, oktatóknak és az elszánt és lelkes hallgatói csapatnak köszönhető. A szombati programon a belépőjegyet mindenki a saját maga által meghatározott áron válthatja meg, támogatva a csillagvizsgáló megújulását.

szegedi_csillagvizsgalo_mj 007

Szatmáry Károly elmondta, egy korábbi súlyos problémát az épület megsüllyedése jelentette. Először 2009-ben észlelték a bajt, 2010-ben egyre nagyobbak lettek a repedések a falakon. Amikor a talajvíz nyáron mélyebbre húzódott, az agyagréteg kiszáradt, és térfogata jelentősen lecsökkent. Az épület alapozása nem volt elég mély, nem bírta ezt a nagymértékű mozgást, megrepedt. A létesítmény belsejét érintő munkálatok során annak szerkezetét a Kísérleti Fizikai Tanszék műhelyének segítségével, acélszerkezetes összehúzással állították helyre. Megtudtuk, az obszervatórium Szeged egyik kiemelt turisztikai célpontja. A csillagászok fő feladata a tudományos kutatás és az oktatás, valamint a tudományos ismeretterjesztés. A csillagvizsgáló kapui már a kezdetektől fogva nyitva álltak a nagyközönség előtt, legyen szó akár a rendszeres péntek esti nyitva tartásról vagy a Csillagászat Napja és a Kutatók Éjszakája egyedi programjairól. Egy-egy bemutató során a szakemberek segítenek tájékozódni az égbolton, ismertetik a nevesebb csillagképeket. Teleszkópok segítségével a látogatók is részesei lehetnek az égi élménynek. A kollégák többek között információt nyújtanak a távcsövek típusairól, a kisméretű amatőr eszközöktől az óriástávcsövekig. A Szegedi Csillagvizsgáló épületét 1992. július 6-án adták át, legnagyobb értékét az a 40 cm főtükör átmérőjű Newton-típusú távcső jelenti, amelynek eredetijéhez a JATE Kísérleti Fizikai Tanszéke 1985-ben az odesszai testvéregyetem csillagászati intézetétől műszercsere keretében jutott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.