Sport

Boksz: eredményes Eb-t zártak Kovács Mária lányai

Boksz: eredményes Eb-t zártak Kovács Mária lányai

2017. július 12., szerda
Boksz: eredményes Eb-t zártak Kovács Mária lányai
kovacs_maria_eb_okolvivo_fb

Két ezüst és öt bronzérmet nyert a Szófiában rendezett junior és ifjúsági ökölvívó Európa-bajnokságon a magyar leány csapat. A tornát a szegedi szövetségi kapitánnyal, Kovács Máriával értékeltük.

Összesen hét éremmel térhetett haza a juniorok és ifjúságiak számára megrendezett Európa-bajnokságról a magyar leány ökölvívó-válogatott. Mint azt a csapat szegedi szövetségi kapitánya,

Kovács Mária

elmondta, a tavalyi évhez képest sikerült előrébb lépniük. "Sokkal több mérkőzést sikerült nyernünk idén. Egy éve vagyok szövetségi kapitány, jó úton haladunk. Lett volna reális esély az aranyéremre, azt gondolom, +81 kg-osok között egy döntőt vettek el tőlünk, és sérülés miatt hiányzott egy éremesélyes versenyzőnk, 52 kg-ban pedig reális esélyünk volt arra, hogy döntőt bokszoljunk. Mindezek ellenére teljesen elégedett vagyok" - fogalmazott a Boxvilág Ökölvívóképző SE korábbi versenyzője, a kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok Kovács Mária, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, aki hozzátette, a Bulgáriában megrendezett torna rendezésével nem lehetett semmi kifogásolni valójuk, bár inkább a csapat kohéziójára szokott figyelni, mintsem a körülményekre, mert ha ez működik, akkor könnyebben jönnek az eredmények is. A magyar csapat januárban kezdte meg a felkészülést egy mátraházi edzőtáborral, a munkát csupán egy-két sérülés hátráltatta, de a versenyeredmények alapján megállapítható, hogy folyamatos javulást sikerült elérniük. A fiatalok előtt novemberben egy ifjúsági világbajnokság áll, ami kvalifikál az ifjúsági olimpiára is, így feladatokból nem lesz hiány a folytatásban sem. "A vihar miatt később értünk haza, a szövetség képviselőivel még nem tudtam beszélni, de azt gondolom, hét érmet hazahozni egy Eb-ről, az nagy sikernek mondható. Próbálunk átmenetet építeni a korcsoportok között, együtt versenyeztetjük őket. Erre nagy hangsúlyt kell fektetnünk, eddig egész jól építettük fel ezt" - válaszolta Kovács Mária arra a felvetésre, hogy az utánpótlás egyik feladata, hogy minél több sportolót neveljen ki a felnőtt mezőny számára is. A korábbi bajnok mintegy 17 éves pályafutását követően kezdett el edzősködni, és szeretett is volna a szorító másik oldalára kerülni - azonban még élénken élnek a versenyzői tapasztalatai. "Ez is egy folyamat, tavaly ilyenkor még én magam is versenyeztem, és indultam a világbajnokságon. A lányokkal is sokat beszélgetek, ők is azt mondják, hogy most már edzőként beszélek velük, nem versenyzőként, nem élem magam bele annyira a helyzeteikbe. Az eredmények azt mutatják, valamit tényleg jól csinálunk" - mondta Kovács Mária. Egy rövid, mintegy másfél hetes pihenőt követően július 22-én kezdődik a felnőttek számára az olaszországi edzőtábor, majd augusztus 4-13. között rendezik az Union Európa-bajnokságot, így a szegedi edző három hetet tölt a felnőttekkel Itáliában. "Egy-két ember be tudja verekedni magát a döntőbe, és esélyesnek tartom magunkat arra, hogy dobogós helyezéseket hozzunk el" - latolgatta az esélyeket a szövetségi kapitány.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.