Közélet

A szegedi szépkorúak is munkába állnának a nyugdíjasszövetkezetekben

A szegedi szépkorúak is munkába állnának a nyugdíjasszövetkezetekben

2017. július 16., vasárnap
A szegedi szépkorúak is munkába állnának a nyugdíjasszövetkezetekben
nyugdijasmunka,oreg

A Parlament júniusban fogadta el a nyugdíjasszövetkezetek létrehozását megalapozó törvényt. A szegedi szépkorúak részéről komoly érdeklődés mutatkozik az ígéretes kormányzati kezdeményezés iránt, a L.É.T. nyugdíjasai is a munkaerő megfelelő helyekre történő kiközvetítésében bíznak.

Megbízói oldalról az iskolaszövetkezetek mintájára épülne fel a rendszer. A szakképesítést igénylő munkáktól kezdve a könnyű fizikai munkákig válogathatnának a munkáltatói palettáról az újra dolgozni vágyók. A megbízók részéről hatalmas a kereslet a már tapasztalt munkaerő iránt, egyrészről azért mert a diák munkások nagy része csak szeptemberig vállal munkát, másrészről a gyakorlott dolgozókra mindig szükség van – írja az

Origo.hu

.

nyugdijaszszovetkezez_terike3

Molnár Józsefné Terike

, a szegedi L.É.T. Egyesület nyugdíjasklubjainak vezetője szerint munkahelyenként változó az igény az idősebb korban lévő, de gyakorlott munkaerő iránt. Egyes helyeken kifejezetten nagyra becsülik őket, máshol inkább a fiatalabb generációknak engednének teret a kibontakozásra. "A nyugdíjasok visszafoglalkoztatása több szempontból is hasznos lenne. Az újonnan felvett, még hozzá nem értő munkavállalókat be tudnák tanítani. A nyugdíj melletti plusz jövedelemforrás esetleg még komfortosabbá tehetné az életüket. Nem elhanyagolható az sem, hogy az idős emberek a társadalom szerves részét képezik. Ennek megfelelően fontos az is, hogy hasznosnak érezzék magukat ebben a rendszerben. Mindezt lehetővé tenné, ha a végzettségüknek, a képességeiknek és a tehetségüknek megfelelő munkát tudnának végezni" – tette hozzá. A munkatörvénykönyvben fixált minimálbér lenne a legkisebb összeg, amit a nyugdíjasok megkereshetnének, felső határ egyenlőre nincs. Ez azt jelentené, hogy a nyugdíjazása mellet a foglalkoztatott megkereshetné azt az összeget is, amit aktív éveiben. Biztosítási költségeket nem kellene fizetniük, csupán a személyi jövedelem adót, ami a bér 15 százalékát tenné ki. "A szervezethez bárki csatlakozhat, azzal a kikötéssel, hogy a tagok minimum 90 százaléka nyugdíjas. Jelképes összegű vagyoni hozzájárulást kell fizetni"– nyilatkozta Molnár Józsefné Terike. Az

Origo.hu

értesülései szerint a Szomszédok országos lefedettségű hálózat lesz, minden megyeszékhelyen külön irodával. Az érdeklődők pedig a helyi sajtóorgánumokon tudnak majd tájékozódni az új információkról. A szegedi L.É.T Egyesület a munkáltatók igényéhez igazítaná a szövetkezet működését. A munkaerő megfelelő helyekre történő kiközvetítésében bíznak, hiszen nyugdíjasaik részéről nagyfokú lenne az érdeklődés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.