A szegedi szépkorúak is munkába állnának a nyugdíjasszövetkezetekben

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

nyugdijasmunka,oreg

A Parlament júniusban fogadta el a nyugdíjasszövetkezetek létrehozását megalapozó törvényt. A szegedi szépkorúak részéről komoly érdeklődés mutatkozik az ígéretes kormányzati kezdeményezés iránt, a L.É.T. nyugdíjasai is a munkaerő megfelelő helyekre történő kiközvetítésében bíznak.

Megbízói oldalról az iskolaszövetkezetek mintájára épülne fel a rendszer. A szakképesítést igénylő munkáktól kezdve a könnyű fizikai munkákig válogathatnának a munkáltatói palettáról az újra dolgozni vágyók. A megbízók részéről hatalmas a kereslet a már tapasztalt munkaerő iránt, egyrészről azért mert a diák munkások nagy része csak szeptemberig vállal munkát, másrészről a gyakorlott dolgozókra mindig szükség van – írja az Origo.hu.

nyugdijaszszovetkezez_terike3

Molnár Józsefné Terike, a szegedi L.É.T. Egyesület nyugdíjasklubjainak vezetője szerint munkahelyenként változó az igény az idősebb korban lévő, de gyakorlott munkaerő iránt. Egyes helyeken kifejezetten nagyra becsülik őket, máshol inkább a fiatalabb generációknak engednének teret a kibontakozásra.

“A nyugdíjasok visszafoglalkoztatása több szempontból is hasznos lenne. Az újonnan felvett, még hozzá nem értő munkavállalókat be tudnák tanítani. A nyugdíj melletti plusz jövedelemforrás esetleg még komfortosabbá tehetné az életüket. Nem elhanyagolható az sem, hogy az idős emberek a társadalom szerves részét képezik. Ennek megfelelően fontos az is, hogy hasznosnak érezzék magukat ebben a rendszerben. Mindezt lehetővé tenné, ha a végzettségüknek, a képességeiknek és a tehetségüknek megfelelő munkát tudnának végezni” – tette hozzá.

A munkatörvénykönyvben fixált minimálbér lenne a legkisebb összeg, amit a nyugdíjasok megkereshetnének, felső határ egyenlőre nincs. Ez azt jelentené, hogy a nyugdíjazása mellet a foglalkoztatott megkereshetné azt az összeget is, amit aktív éveiben. Biztosítási költségeket nem kellene fizetniük, csupán a személyi jövedelem adót, ami a bér 15 százalékát tenné ki.

“A szervezethez bárki csatlakozhat, azzal a kikötéssel, hogy a tagok minimum 90 százaléka nyugdíjas. Jelképes összegű vagyoni hozzájárulást kell fizetni”– nyilatkozta Molnár Józsefné Terike.

Az Origo.hu értesülései szerint a Szomszédok országos lefedettségű hálózat lesz, minden megyeszékhelyen külön irodával. Az érdeklődők pedig a helyi sajtóorgánumokon tudnak majd tájékozódni az új információkról. A szegedi L.É.T Egyesület a munkáltatók igényéhez igazítaná a szövetkezet működését. A munkaerő megfelelő helyekre történő kiközvetítésében bíznak, hiszen nyugdíjasaik részéről nagyfokú lenne az érdeklődés.

Előző sztori

Nem csak a szépség a fontos - vallja az Anna-bál szegedi királynője

Következő sztori

Megvan az MSZP csodafegyvere, retteghet a Fidesz

Legutóbbi hasonló cikkek