Közélet

Vádat emeltek a párizsi robbantások egyik irányítója ellen

Vádat emeltek a párizsi robbantások egyik irányítója ellen

2017. június 2., péntek
Vádat emeltek a párizsi robbantások egyik irányítója ellen

Vádat emeltek a 2015 novemberében elkövetett párizsi terrortámadások egyik feltételezett irányítója, Yassine Atar ellen - közölte a belga főügyészség pénteken.

A főügyészség nyilatkozata szerint a 30 éves belga állampolgárságú fiatalembert terrorista csoportban való részvétellel, annak irányításával, és a 2015. novemberben, Párizsban elkövetett terrortámadás összehangolásával vádolják.

Yassine

- akit a Brüsszelben, két helyszínen elkövetett merényleteket követően tartott rendőrségi akciók során fogtak el - testvére a terrorista kapcsolatokkal rendelkező

Oszama Atarnak

, akit úgy a novemberben Párizsban, mint a tavaly márciusban, Brüsszelben elkövetett terrortámadások egyik kitervelőjeként tartanak számon. Az álnéven bujkáló, vagy egyes feltételezések szerint Szíriába távozott Oszama hollétéről nincsenek biztos információk. Yassine és Oszama Atar egyébként unokatestvérei voltak a brüsszeli öngyilkos merényleteket elkövető Bakraoui fivéreknek. 2016. március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, amelyben 32-en meghaltak és 340-en megsérültek, köztük két magyar. 2015. november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember halt meg. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.