Közélet

Nyolc-tíz település is juthat egy papnak

Nyolc-tíz település is juthat egy papnak

2017. június 14., szerda
Nyolc-tíz település is juthat egy papnak
papszenteles18_gs

Kevesen vannak a hívők és a gyermekek – ez is az oka annak, hogy nincs elég pap Magyarországon. A Szeged-Csanád Egyházmegyében például 110 plébániára 80 lelkipásztor jut, de van, ahol rosszabb a helyzet.

A napokban jelent meg a hír: tíz év alatt ötödével csökkent a katolikus papok száma az országban. A SZEGEDma.hu a témában

Kovács Józsefet

, a szegedi Szent Gellért Szeminárium rektorát kérdezte a helyi viszonyokról. Mint megtudtuk, a Szeged-Csanád Egyházmegye Csongrád és Békés megye, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részéből áll. A területhez tartozó 110 plébánián a szerzetesekkel együtt összesen 80 aktív pap teljesít szolgálatot. Kovács József így nem tud hiányról beszámolni az egyházmegyében, ahol átlagosan 2000 hívő jut egy lelkipásztorra. „Ha egy plébánia nem bír eltartani egy papot, akkor ahhoz a személyhez több tartozik. A térségben van, ahol egy fő 2-3 településre jár, de ez mindig az adott viszonyoktól függ. A 10 ezer lélekszámú Sarkadon mindössze 800 katolikus él, míg Szeged környékén néhol 100 százalék a katolikusok aránya. A Dunántúl pedig bővelkedik a 2-300 fős falvakban, ott egy pap 8-10 település között is ingázhat” – fejtette ki. Véleménye szerint a hívők és a születések számának csökkenése jelentősen hozzájárul a negatív statisztkákhoz. „Ez a probléma akkor jelent meg, amikor Jézus megalapította az egyházat és azt mondta: kérjétek azért az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat az Ő aratásába. Elég csak belegondolnunk: néhány évtizeddel ezelőtt egy 8-10 gyermekes családból hamarabb elengedtek egy-egy fiatalt papnak, mint most, amikor sok esetben csak egy gyermeket vállalnak a párok” – tudatta a rektor. Az utánpótlás ezáltal nem túl kedvező a jövőre nézve. Az egyházjog szerint a papok nyugdíjkorhatára 75 év, míg az egyházmegyei átlagéletkoruk 50-55 év. A nyugdíjazások és az esetleges halálesetek miatt évente átlagosan két kispap felszentelésére lenne szükség, azonban a szemináriumon idén egy sem végzett. Kovács József még elmondta, jelenleg egy első, egy másod, kettő harmad és egy negyedéves növendék folytatja náluk tanulmányait. Felvételre ketten jelentkeztek. Egy lelkipásztor havi bére megegyezik egy középiskolai tanáréval. Ha az adott egyházközség számára nem áll rendelkezésre elegendő forrás, akkor az egyházmegye segít a finanszírozásban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.