Közélet

Nem minden szemétnek az utcán a helye + FOTÓ

Nem minden szemétnek az utcán a helye + FOTÓ

2017. június 29., csütörtök
Nem minden szemétnek az utcán a helye + FOTÓ
szemet_lead

Olvasóink jelezték: több helyen az utcára pakolják a szegediek a feleslegessé vált, vagy megunt háztartási cikkeiket. A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél utánajártunk, mik az ezzel kapcsolatos tudnivalók.

A cég megkeresésünkre ismertette, nincs engedélyük az elektronikus hulladékok elszállítására. Erre egy kormányrendelet vonatkozik, ami kimondja, hogy a hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezést elkülönítetten kell gyűjteni, és az a települési hulladékkal együtt nem helyezhető el azonos gyűjtőedényben, továbbá települési hulladékként nem ártalmatlanítható. A használt és a hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezést a forgalmazás helyén, illetve valamennyi olyan forgalmazónak, amely a használt és a hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezéssel jellegében és funkciójában azonos elektromos, elektronikus berendezést értékesít, térítésmentesen átadható. A közleményben azt is írják: általában az illegális szemetelők kilétére nem derül fény, mert igyekeznek úgy megszabadulni az ehhez hasonló hulladékuktól, hogy ne lássa senki. A legtöbb esetben esély nincs beazonosítani őket, de ha ez sikerül, és az Nfkt. által megbízott rendészeti vezető szabálysértési feljelentést tesz, akkor pénzbüntetésre számíthat az elkövető. Amennyiben az ingatlanhasználó fizeti a szemétszállítási díjat, díjhátralékkal nem rendelkezik és ezt igazolni is tudja a hulladékudvarban, akkor ott gondoskodnak az elektronikai hulladék térítésmentes átvételéről. Szegeden legközelebb 2018 tavaszán lesz lomtalanítás, azonban veszélyes és elektronikai hulladékot ekkor sem lehet kihelyezni a közterületre. Erről szórólapon is tájékoztatják a lakosságot. „Kérésünk, hogy a fent leírtaknak megfelelően járjanak el a Tisztelt Ingatlan-tulajdonosok, használók, és semmiképpen ne tegyék ki közterületre, hulladékgyűjtő szigetek mellé a feleslegessé vált elektronikai hulladékukat” – áll még a levélben. Az olvasói fotó a Petőfi sugárúton készült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.