Második alkalommal tartottak Mentor-Katekéta Konferenciát Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

masodik_Mentor-Kateketa_Konferencia

„A szomjazóknak ingyen adok az élet forrásának vizéből!” (Jel 21,6) – mottóval rendezték meg június 10-én, szombaton a II. Mentor-katekéta Konferenciát a Szeged-Csanádi Egyházmegyében.

Az egyházmegye Kateketikai Irodája által szervezett szakmai találkozónak a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg-terme adott helyet. A Szent Barnabás mentorprogram keretén belül meghirdetett konferencia a Motiválni, megtartani, lelkesíteni a katekéta szolgálatban címet kapta. A szervezők az alkalom céljaként a felsőoktatásból kikerült katekéták-hitoktatók, valamint az ő képzésükben résztvevők számára nyújtott inspiráló és szakmai segítséget fogalmazták meg. A nap elején a megjelenteket Kozma Gábor rektor köszöntötte, a megnyitó beszédet pedig Kiss-Rigó László püspök tartotta.

A meghívott előadók biblikus, pasztorális és kateketikai témákba foglalva tárgyalták a segítő szolgálat dinamikáját. Az első előadó Ubaldo Monitisci, a Szaléziak Pápai Egyetemének professzora volt, aki a plébánián dolgozó katekéták szempontjából vizsgálta a motiváció megtartásának nehézségeit és lehetőségeit. Végső következtetésként kiemelte, hogy a katekéták munkája nélkülözhetetlen, hiszen nagyrészt rajtuk is múlik az egyház jövője. Munkájukhoz belső meggyőződés és megfelelő motiváltság szükséges.

Obbágy László főiskolai tanár, kateketikai referens előadásának címe Parakletikus kísérérés – a katekézis szolgálatában. A Kol 2,1-2 idézeve Pál apostol övéiért való küzdelmét állította elénk, „hogy szívükben megerősödve (paraklétószin) eljussanak Krisztus megismerésére”. A parakletikus kifejezés mélységeit és jelentésárnyalatait: megerősítő, bátorító aspektusait bibliai példákon szemléltette.

„Gyertek, nézzétek meg!” Jézus motiváló ereje különös tekintettel Szent János evangéliumára” címmel Martos Levente Balázs a Győri Hittudományi Főiskola oktatója tartott előadást.” A negyedik evangéliumon keresztül mutatta be, hogyan hívott és biztatott Jézus, hogyan ébresztette fel az örök élet reményét és ígérte meg, hogy a Vigasztaló Lélek elvezet minket a teljes igazságra. Jézust szemlélve arra törekszünk, hogy benne saját igyekezetünk is irányt és módszert kapjon – mondta az előadó.

Tajti Péter, a Forráspont Lelkigondozó Szolgálat szakmai koordinátora a kiégés jelenségéről nem csak, mint vESzÉLYről, hanem mint esélyről beszélt. Az objektív és a szubjektív életminőség közötti szakadék alapvetően hatással van arra, hogyan is gondolkodunk a krízishelyzetekről. Beszélt a változási lehetőségekről, önismereti kérdésekről és megmutatta egy olyan hármas kritérium rendszer lehetőségét, ami segíthet abban, hogy jó helyen dolgozzunk, avagy jobban érezzük magunkat munkánk közben.

A délutáni műhely foglalkozások keretében olyan gyakorlatokkal találkozhattak a résztvevők, amelyek segíthetnek megtartani a belső lelkesedést és ébren tartják a szakmai életben elengedhetetlen motivációt. A műhelyeket Szögi Ildikó, Piros Adorján mentor-katekéták, Gulyás Péter szervezetfejlesztő szakember, Kotschy Beáta egyetemi tanár, és Magyar Balázs.

A konferencia közös imádsággal zárult, amelyre hat magyarországi egyházmegyéből több mint száz katekéta, illetve a katekéták képzésében közvetlen vagy közvetve résztvevő személy vett részt.

Előző sztori

A Csongrád megyei klímastratégia készítéséhez kapcsolódó konferenciát rendeznek Mórahalmon

Következő sztori

A szakralitás áll az új művészeti fesztivál középpontjában