Sport

Havas Péter: Majdnem felülírta a realitásokat az FK Szeged

Havas Péter: Majdnem felülírta a realitásokat az FK Szeged

2017. június 15., csütörtök
Havas Péter: Majdnem felülírta a realitásokat az FK Szeged
fk-algyo002kf

Történetének második legjobb szezonján van túl az FK 1899 Szeged a Csongrád megyei I. osztályban: a diszkoszvetősök a következő idényre új edzővel készülnek, azonban a csapat környezetének megújulására még várni kell. A szezon értékelésére Havas Péter klubelnököt kértük fel.

- Kedden jelentették be a klub új vezetőedzőjét: a jövőben Hüvös Gábor helyett Kiss Balázs irányítja majd a csapatot. Miért döntöttek a váltás mellett?

- Hüvös Gabiban a tavaszi szezon második felében már megfogalmazódott az a dolog, hogy szeretne hátrébb lépni kicsit, mert a család és a vállalkozás sok időt elvisz az életéből. Tekintettel arra, hogy az FK Szeged egy speciális közeg, olyan edzőt kellett találnunk, aki meg tudja találni a hangot a fiatalokkal, és a nagy öregekkel is. Azért esett Balázsra a választásunk, mert ő, mint pályakezdő vezetőedző ért a fiatalok nyelvén, és baráti kapcsolatai miatt ismeri az idősebb játékosainkat is. Nagy bizalommal tekintünk az ő munkája elé, Hüvös Gábor pedig megadhatja neki azt a segítséget, amire ilyenkor szüksége lehet.

- Bár lényegesen kevesebb pontot szerzett az FK, mint az elmúlt években, de mégis a klub történetének második legjobb idényét produkálta az elért hetedik helyezéssel a megyeegyben. Hogyan tekint vissza a mögöttünk hagyott idényre?

- Az őszi szezont nézve egy szó nem érheti a ház elejét, gondolok itt a csongrádi pontszerzésre, vagy az algyői sikerre. Bravúeredmények mellett minden kötelező meccsünket hoztuk. A tavasz eleje és vége jó volt, de a közepét el kell felejtenünk, ott bizony voltak nagy pofonok. Valahol a realitás, vagy annál talán kicsit több is az, ahol végeztünk. Ez a hetedik hely nagyon szép, olyanokat előztünk meg, akik lehet, hogy nagyobb költségvetéssel vagy más szemlélettel dolgoznak. Szép lett az év vége a három győzelemmel, és jó hangulatban zárhattuk az évet. A realitás legjobb eredményét produkáltuk, a hetediktől a tizenkettedik hely az FK pozíciója a bajnokságban.

Kihívás, és megtiszteltetés

"Ismerem a csapat háromnegyedét, sokakkal futballoztam is együtt. Szakmailag egy óriási kihívás, egyben nagy megtiszteltetés számomra, mindenképp meg akartam mérettetni magamat. Egy szenvedélyes ember vagyok, utálok veszíteni, így biztos, hogy felajánlottam volna a lemondásom egy andorrai vereség után. Bár sokan megmosolyogják, de ott van az a húsz-harminc lelkes fiatal, aki a kanyarban szurkol a csapatnak. Én azt mondom, értük van a labdarúgás, őket kell kiszolgálni. Az FK családias közössége felemelő és lenyűgöző számomra, örömmel szeretnénk ennek a közösségnek tagja lenni" - fogalmazott az FK Szeged új edzője, Kiss Balázs, aki az idén bronzérmet nyert U14-es csapatát is viszi tovább a Szeged 2011 utánpótlásában. Az FK Szeged várhatóan július közepén, mintegy hathetes felkészülést végez el a bajnoki rajtig.

- Mi lehet a cél jövőre? Képesek lehetnek megismételni az idei, bravúrokkal tarkított szezont is, vagyis: milyen FK-t láthatunk jövőre a pályán?

- Balázzsal egy vérfrissítés érkezik a csapathoz, biztos, hogy új játékosok is jönnek. Nagyon komoly távozónk azt gondolom, nem lesz, egyúttal reményemet fejezem ki azt illetően, hogy rá tudjuk beszélni a folytatásra a vezérbikáinkat, bennük még biztosan van olyan teljesítmény, ami ezt a csapatot tudja vezetni. Nagy várakozásaink vannak az új szezon előtt, új embereket kell beépíteni a csapatba, ez biztos, hogy nem is lesz mindig zökkenőmentes. Valahol a középmezőny első felében szeretnénk végezni, a tizedik helyig bezárólag.

- Egy tervüket már sikerült megvalósítaniuk, hiszen visszatértek a villanfényes meccsek a Felső Tisza-partra, ráadásul tavasztól már péntek este játszhatták hazai bajnokijaikat. Mik az első tapasztalatok a megyei futballban szokatlan időponttal kapcsolatban?

- Az a tervünk, hogy a hazai meccseinket továbbra is péntek este játsszuk. Szinte csak pozitív visszajelzés érkezett a csapatoktól erről. Sajnos vannak olyan szurkolóink, akik dolgoznak ebben az időpontban, de minden igényt nem lehet kielégíteni. Nagyon sokan vagyunk csapatvezetők közül, akik nagycsaládosok, és ez az egyetlen időpont, amit meg tudunk oldani. Általánosságban számomra óriási csalódás az a közeg, amire körbeveszi a nem csak a megyei, hanem a professzionális labdarúgást is. Talán a válogatott az egyetlen kivétel, ahol van nézőszám. Nem tudom hova tenni, hogy osztálytól függetlenül szinte nincs nézője a magyar labdarúgásnak.

- Ugyanakkor a Felső Tisza-parton várhatóan végbemenő beruházások alaposan átrendezhetik a környezetet: viszont a műfüves pálya, a csapat hazai pályája a tervek szerint megmaradhat. Mennyire látnak előre ebben a kérdésben, marad az FK az Etelka soron?

- Továbbra is változatlan a véleményünk: szükség van Szegeden egy csarnokra, de nem értünk egyet azzal, hogy ezt a SZEOL-pálya helyére építik, labdarúgó infrastruktúrát megszüntetve ezáltal. Az uszoda megépülése kevesebb érdeket sért, mint a csarnok. Azt gondolom, Szeged legendás szentélyének, a SZEOL centerpályájának nem ez kellene, hogy legyen a sorsa, hanem felújítás után megfelelő módon, labdarúgó stadionként működtetni. Amennyiben nem így lesz, mi nagyon fogjuk ezt sajnálni. Szerződésünk van a műfüves pályára, ezt szeretnénk is kitölteni és megújítani is. Nekünk a SZEOL-pálya továbbra is otthonunk, nem tudjuk elképzelni, hogy innen költöznünk kellene. Sajnálatosnak tartjuk, hogy TAO-pályázat keretében megpróbáltuk felújítani a műfüves pályát, erre az MLSZ-től is megvolt a támogatás, de ehhez a tulajdonostól egyelőre nem kaptunk hozzájárulást. Hangsúlyozom, hogy most, bízunk benne, hogy a későbbiekben megtörténhet. Egy teljes rekonstrukcióban gondolkozunk, modern szintre hoznánk ezt a több mint tízéves pályát. Ez a pálya már nagyon elavult, szinte az egészségre ártalmas ennek rendszeres használata, mindenki arra panaszkodik, hogy fájdalmai vannak tőle, kikopott és kemény pályáról van szó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.