Közélet

Hőség - A Balkánon extrém forróság, Magyarországon 30 fok alatti maximumok

Hőség - A Balkánon extrém forróság, Magyarországon 30 fok alatti maximumok

2017. június 30., péntek
Hőség - A Balkánon extrém forróság, Magyarországon 30 fok alatti maximumok

A Balkán-félszigeten extrém, akár 40 Celsius-fok feletti forróság, míg Magyarországon a 30 Celsius-fokot el nem érő maximumok várhatók a következő napokban - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután Facebook-oldalán.

A következő 24-36 órában afrikai eredetű, igen forró levegő éri el a Balkán-félsziget keleti felét: a hőmérséklet több helyen a 40-42 fokot is meghaladhatja. Emiatt több országban a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki. Az ottani hőségnek a jövő hét elején várhatóan egy markáns hidegfront vet véget heves zivatarokkal, felhőszakadással (akár 80-100 milliméternél is több csapadékkal). Eközben Magyarországon frontos hónapváltás lesz, amelynek hatására kiterjedt eső várható, és az Alföldön is véget ér a kánikula. Az előrejelzés szerint a hétvégén az átlagosnál hűvösebb lesz az idő, és többfelé erős, viharos lesz a szél is. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 14-20, a legmagasabb hőmérséklet általában 19-24 fok között alakul, de délkeleten 25-27 fokot is mérhetnek. Vasárnap már több lesz a napsütés. A minimumhőmérséklet 12-18, a maximumhőmérséklet jellemzően 23-28 fok között alakul, de a felhősebb nyugati tájakon néhol csak 21-22 fok valószínű. A meteorológiai szolgálat azt írta: jövő szerdáig az ország döntő részén már nem emelkedik 30 fok fölé a hőmérséklet. A meteorológiai szolgálat megjegyezte, hogy az idei június - az előzetes becslés szerint - országos viszonylatban valószínűleg az átlagosnál valamivel szárazabb (és több mint két fokkal melegebb) volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.