Írjon nekünk

Közélet

Az MSZP nem nyújt be semmilyen javaslatot plakátügyben + VIDEÓ (FRISSÍTVE)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

fidelitas_plakat002kf

Az MSZP nem nyújt be semmilyen javaslatot plakátügyben a pénteki rendkívüli parlamenti ülésre – mondta az ellenzéki párt sajtófőnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Nyakó István elmondta, hogy a nap folyamán hivatalosan is megalakult a pártot választások idején irányító országos választási bizottság Botka László miniszterelnök-jelölt vezetésével.

A sajtófőnök közölte: Botka László egyértelművé tette a bizottság ülésén, hogy az MSZP nem adhat be olyan törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, amely a Fidesz érdekében is állhat, amelyet a Fidesz is megszavazhatna és arra utasította a pártot, hogy vonja vissza korábbi javaslatát. Hozzátette: az MSZP nem fogja támogatni a Fidesz javaslatát sem.

Nyakó István szerint Botka László kezdetektől fogva azt mondja: nincs semmilyen együttműködés a Fidesszel, ha a Fidesz támogatná az MSZP törvényjavaslatát, azt is együttműködésként kellene értelmezni.

Arra a felvetésre, mi történt a hétfői, az MSZP javaslatáról tartott ötpárti egyeztetés óta, Nyakó István azt mondta, a rendszerváltás óta senki nem okozott annyi kárt ennek az országnak, mint a Fidesz, az MSZP célja pedig az, hogy leváltsa Orbán rendszerét.

Ezért most és a jövőben sem fogadható el semmilyen együttműködés – közölte – , erről beszélt Botka László az országos választási bizottság és előtte az elnökség ülésén is, korábban pedig a kongresszuson. Megjegyezte, ezt a programot a kongresszus 96 százaléka elfogadta.

Nincs semmilyen együttműködés a Fidesszel, aki ezzel szembemegy, az ki lesz zárva az MSZP-ből – jelentette ki.

Egy másik kérdésre hozzátette: Tóth Bertalan frakcióvezető a legjobb tudásának megfelelően képviselte a párt érdekeit a hétfői ötpárti egyeztetésen, Botka Lászlóval azonban “új politikai időszámítás” kezdődött el.

Megismételte: nincs semmilyen együttműködés, nincs olyan, hogy az MSZP javaslatát támogatja a Fidesz. Ez árulás lenne – hangoztatta.

A sajtófőnök bejelentette azt is, hogy az országos választási bizottság ülésén döntöttek a kommunikációs iroda felállításáról, amelyet Kerényi György kommunikációs igazgató vezet. Ő dönt az MSZP központi szerveinek kommunikációjáról – ismertette.

Nyakó István elmondta, felállították a párt országos kampányigazgatóságát, amelynek tagja Botka László mellett Molnár Gyula pártelnök, Tóbiás József kampányfőnök, Kerényi György kommunikációs igazgató és Ruff Bálint, a miniszterelnök-jelölt politikai főtanácsadója.

Fidesz: kit sikerül még megvennie Simicska Lajosnak?

A Fidesz szerint jelenleg egyértelműen a pártok fekete finanszírozását lehetővé tévő rendszer működik, amit mindenképpen kezelni kívánnak – közölte a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a rendkívüli parlamenti ülésnapról tartott sajtótájékoztatón, kedden Budapesten. A Fidesz elnökségi ülésen tárgyalt a kérdésről.

Kósa Lajos elmondta: az “ügy” kezelésre szorul, hiszen az LMP Simicska Lajoshoz köthető cégektől 12 millióért 150 helyet, míg a Jobbik saját bevallása szerint 24 millióért mintegy 3600 plakáthelyet bérelt. “Ordít, hogy ez korrupció”, s olyan, a pártok fekete finanszírozását lehetővé tévő rendszer működik, amit az ellenzék fenn kíván tartani, a Fidesz ugyanakkor szeretné a helyzetet kezelni – mondta. Hozzátette: minden javaslatra nyitottak, ami a korrupciót megfékezi. Szerinte ha nem lesz változás, az azt jelentené, hogy “mindent szabad”.

Úgy fogalmazott: aki nem fogadja el a pártok fekete finanszírozását lehetetlenné tevő szabályozást, az a korrupció pártjára áll. Szerinte a változtatásokat elvető ellenzéki pártok kiírták magukra, hogy “gyertek kedves milliárdosok, olcsók vagyunk, nagybani árat is felszámolunk”. Úgy látszik, van, akit Simicska, illetve a Jobbik meg tud győzni arról, hogy a korrupció fenntartása fontos – mondta Kósa Lajos.

Mint mondta, a Jobbik az egész Simicska-ügyet nem valamiféle múló elmezavarként, botlásként értelmezni, hanem teljesen tudatosan “ráálltak a korrupció politikájára”, azt képviselik, hogy a pártot lehessen feketén finanszírozni.

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke jelezte: támogatni tudják, hogy a választási eljárási törvényben rögzítsék, a kormány a jövőben semmilyen formában ne folytathasson kampánytevékenységet kampányidőszakban.

Hozzátette: az MSZP azon javaslata ugyanakkor elfogadhatatlan és alkotmányellenes, amely szerint csak azoknak a szervezeteknek, jogi személyeknek és magánszemélyeknek legyen joguk bármilyen politikai véleményt bemutatni, amelyek kampánytámogatottként önmagukat regisztrálják; azokat a szervezeteket, amelyek uniós pénzhez vagy költségvetési forráshoz jutottak, kizárnák. Gulyás Gergely azt mondta, az az álláspontjuk, hogy miután a választási kampánytevékenység egyértelműen a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenység, abból senkit nem lehet kizárni, mert az a véleménynyilvánítási szabadság korlátozását is jelentené.

Ha a Társaság a Szabadságjogokért a választási kampány alatt olyan sajtótájékoztatót tart, amelyen azt mondják, Magyarország megítélése romlott a kormányzati politika miatt, akkor ez a választói akarat befolyásolására alkalmas – hozott egy konkrét példát az MSZP javaslatával kapcsolatban.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: hajlandók az átláthatóságot célzó minden javaslatot támogatni. Arra is készek, hogy korlátozzák vagy akár tiltsák, hogy civil szervezetek politikai hirdetéseket vagy reklámokat tehessenek közzé, de a véleménynyilvánítás szabadsága az állampolgároknál és civil szervezeteknél nem korlátozható semmilyen formában – mondta.

Kitért arra is: megdöbbenve tapasztalták, hogy egy olyan javaslat is megjelent a szocialisták indítványai között, amelyről korábban a Fidesz-frakció kezdeményezésére ötpárti egyeztetés volt, és azt az ellenzéki pártok elutasították. Eszerint azok a pártok, amelyek nem érnek el egy meghatározott eredményt a választáson, fizessék vissza az állami kampánytámogatást. A Fidesz szerint ennek 0,5 százaléknak kellene lennie, az MSZP 1 százalékot javasol, valamint személyes, egyetemleges és vagyoni felelősséget a pártvezetés részéről. Az utóbbit el tudják fogadni, de nem szeretnének senkit kizárni, és azt magukra venni, hogy a most megalakuló törpepártok közül bárkit kirekesztenének – közölte.

Jelezte: a módosító javaslatokról az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága pénteki ülésen tárgyal majd.

Kósa Lajos arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje nem támogatja a plakáttörvényhez módosító javaslatok benyújtását, azt mondta: Botka László “számos korrupciós botrány főhőse volt”, nem áll távol tőle ez a gondolkodásmód. Lehet, hogy arra gondolt, jó lesz az MSZP-t fekete pénzekből finanszírozni, “b” lehetőség, hogy Simicska Lajos keze idáig elér – jegyezte meg.

Gulyás Gergely az amerikai külügyminisztériumnak a civil törvénnyel összefüggésben megfogalmazott véleményéről azt mondta: tárgyi tévedésektől hemzseg, és visszautasítják az abban foglaltakat. A magyar jogszabály senkit nem bélyegez meg – jelentette ki a kormánypárti politikus.

Jobbik: a Fidesz és az MSZP már megegyezett a plakáttörvényről

A Jobbik szerint a Fidesz és az MSZP már megegyezett a plakáttörvény elfogadásáról és több baloldali képviselő biztosítani fogja a kétharmados többséget a pénteki parlamenti szavazáson.

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte: hétfőn maga is tanúja volt annak, hogy a két párt megegyezett a politikai tartalmú plakátok kampányidőszakon kívüli tiltásában, s nyilvánvalóvá vált, hogy a szocialisták akár Orbán Viktor hatalmának bebetonozásáért is hajlandóak összefogni a kormánypárttal.

Szerinte a Fidesz több eszközzel – például büntető ügyekben és gazdasági kérdésekben – “fogja” az MSZP-t, amely egy erős paktumot is kész végrehajtani. A rendszerváltás óta nem volt olyan ellenzéki erő, amely így kiszolgálta volna a kormányt – vélekedett, szóvá téve, hogy az MSZP csak “szédíti” a saját választóit.

A jobbikos politikus szerint az, hogy az államfő által visszaküldött törvény rekordgyorsasággal kerül az Országgyűlés elé, azt jelzi, hogy készen voltak a háttérmegállapodások, az MSZP pedig benyújtja a Fidesznek kedvező módosításokat.

Volner János kérdésre elmondta, hogy információi szerint egyes szocialista és más baloldali képviselők át fognak szavazni, hogy biztosítsák a kétharmados többséget.

Megkérdezték arról is, hogyan lehetséges, hogy az LMP több mint tízszeres darabáron bérel plakáthelyeket kampányához a Jobbikhoz képest. Azt felelte: nagyságrendi különbségek vannak a plakátok számát és a bérlés időtartamát illetően. A mennyiségi vásárlónak mindenhol árengedmény jár, itt is ez történt – közölte.

Faggatták arról is, hogy Szotyori-Lázár Zoltán, a Jobbik szolnoki elnöke védelmébe vett a Facebookon több Soros Györgyhöz köthető szervezetet. Volner János úgy reagált: párttársa magánvéleményét közölte, azt nem kívánja kommentálni.

KDNP: az MSZP még a saját javaslatait is visszavonja, ha a kormánypártok támogatják azt

A kisebbik kormánypárt szerint az MSZP még a saját javaslatait is visszavonja, ha azt a Fidesz-KDNP pártszövetség támogatja.

A Kereszténydemokrata Néppárt így reagált kedden arra, hogy az MSZP-s Nyakó István sajtótájékoztatón közölte: Botka László miniszterelnök-jelölt egyértelművé tette a párt országos választási bizottságának ülésén, hogy az MSZP nem adhat be olyan törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, amely a Fidesz érdekében is állhat, amelyet a Fidesz is megszavazhatna és arra utasította a pártot, hogy vonja vissza korábbi javaslatát.

A KDNP szerint nem az a kérdés tehát, hogy egy vélemény helyes vagy helytelen-e, hanem az, hogy a politikai ellenfél mit szól hozzá.

Egy olyan párt akarja vezetni az országot, amelyik néhány szavazat megszerzésének reményében még saját magával is szembemegy? – tette fel a kérdést a kisebbik kormánypárt.

Közélet

Kövér: Magyarország visszaszerezte jövőjét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Közélet

A magányos harcosok ideje lejárt: ha lesz ipar Szegeden, mindenki jobban élhet majd!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Lendületben van a magyar gazdaság, most kell az önkormányzatoknak beindítani azokat a programokat, amelyek a térség fejlődését szolgálják. Eljött a munka ideje. Közös interjú!

Tovább olvasom

Közélet

Csütörtökig döntenek a szavazólapokról a választási bizottságok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egy hónapon belül újra választunk.

Tovább olvasom

Aktuál